Vágólapra másolva!
Büszke rá, hogy a Real Madridban és a Barcelonában is megfordult, Messit csak a bal lába miatt helyezi Ronaldo elé, és a futballért tett lépései miatt gratulált a magyar miniszterelnöknek a román focilegenda, Gheorghe Hagi, aki a jövő heti Puskás-Suzuki Kupa sorsolása miatt jött el Magyarországra. A 125-szörös válogatott támadó jól emlékszik Dárdai Pál és Illés Béla játékára, amikor pedig a Galatasaray edzője volt, le akarta igazolni Hajnal Tamást. A zárt kapus büntetést elítéli, szerinte legalább a nőket és a gyerekeket be kellene engedni a stadionba.

Hogyan készül a pénteki vb-selejtezőre úgy, hogy ezúttal sem játékosként, sem szövetségi kapitányként nem lesz feladata?

Szurkoló leszek, aki tisztában van azzal, hogy kevés különbség van a két csapat között, ezért szoros meccsre van kilátás. Mivel a két válogatott támadószekciója közel azonos minőséget képvisel, azt mondom, hogy a védelmek fogják eldönteni a találkozót, a tippem pedig a döntetlen.

2001-ben a magyarok elleni mindkét vb-selejtezőn sikerre vezette Romániát, mit jelentett ez akkor önnek?

Előtte a magyar válogatott nagyon jó volt, ezért elég nagy dolognak tartottam, hogy sikerült hat pontot gyűjtenünk. Adott egy kis pluszmotivációt a két ország rivalizálása, de ez szerintem teljesen normális. Annak szintén örültem, hogy 1999-ben részese voltam a román válogatott első, Magyarország elleni sikerének.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Emlékszik olyan magyar játékosra, aki hatást gyakorolt önre ezeken a meccseken?

Aki a tízes mezben játszott (Illés Béla - a szerk.), és a nyolcas mezben futballozó játékos (Dárdai Pál). A mostaniak közül Hajnal Tamást emelném ki, amikor a Galatasaray edzője voltam, a Dortmundból ő is a jelöltjeim között volt, a tízes posztra kerestem játékost.

Jelenleg keveset játszik a Stuttgartban.

Az lehet, de ha én lennék az edzője, akkor nálam játszana.

A zárt kapus büntetést mennyire tartja jogosnak?

A futball a nézőkért van. Bármilyen büntetést adhatnak, de ne zárják be a stadiont! A szurkolók ott kell, hogy legyenek a mérkőzéseken. Jó ötletnek tartom azt, amit a törökök csináltak egyszer, amikor egy büntetés után a nőket és a gyerekeket mégis beengedték a stadionba. Ezt most, a pénteki meccsen is meg lehetett volna csinálni.

Mi jut eszébe Magyarországról?

Az, hogy a magyarok nagyon jók voltak fociban, és sokat kell dolgozniuk, hogy ismét azok legyenek. De az is eszembe jut, hogy a legjobb barátom magyar, ugyanúgy, mint a nevelőedzőm. Bükkösi József indított el a pályán, nagyon sokat kaptam tőle, csak azt sajnálom, hogy nem adtam semmit ebből vissza. Különleges kapcsolatunk volt, a második apámnak tartottam.

Szereti azt a becenevet, hogy a Kárpátok Maradonája? Érzett hasonlóságot a kettejük játéka között?

Mivel Maradona egy fenomén volt, örültem neki, hogy így hívtak, főleg a pályafutásom elején. De most már - és ennek nagyon örülök - Hagiként jobban ismernek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

GH, azaz Gheorghe Hagi

Bresciai kitérővel igazolt a Real Madridból a Barcelonába, a legnagyobb riválishoz. Nehéz döntés volt?

Inkább megtiszteltetésnek éreztem, hogy a Barcelona is hívott, alig néhány játékosnak adatott meg, hogy mindkét klubban szerepeljen. Olyan ez, mintha a legjobb iskolákba járnál a világon. Ezt az esélyt ki kellett használnom, hogy még jobb játékossá váljak. Mindenkinek egy élete van, és abban kell érvényesülnie.

Miként vélekedik napjaink állandóan visszatérő kérdéséről, hogy ki a jobb, Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo?

Nem lehet őket összehasonlítani, annyira különbözőek, viszont tudnának együtt játszani.

Ha edző lenne, melyiküket igazolná le?

Inkább Messit, mert - hozzám hasonlóan - ballábas (nevet). De mind a ketten fantasztikusak, úgyhogy ha tehetném, mindkettőt megszerezném.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Haginak nagyon tetszik, ahogyan Orbán Viktor kormánya kezeli a sportot

2008-ban a FourFourTwo-ban összeállította az álomcsapatát, amelyben a Van Basten, Gullit csatárkettős mögött a Zidane, Maradona, Figo, Guardiola négyes rohamozott. Ha most újra csinálna egy álomcsapatot, bekerülne-e Messi vagy Ronaldo?

Nekem egy fix pontom van, az Johann Cruyff (az említett álomcsapatban Cruyff volt Hagi választott edzője - a szerk.). A többi helyen lehet változás.

Pályafutása utolsó csapatával, a Galatasarayjal 2000-ben UEFA-kupát nyert, majd a Szuperkupa-döntőben a Real Madridot is legyőzték. Ezek szerint akkor az önöké volt Európa legjobb klubja?

Nem, mi tisztában voltunk azzal, hogy a Real Madridé erősebb csapat, de azt is tudtuk, hogy egy meccsen még a BL-győztes is megverhető. Egy évre rá a Madrid ki is verte a BL-ből a Galatasarayt.

Idén a nyolc közé jutásért játszik a BL-ben a Galata és a Real. Van esélyük a törököknek?

A fociban mindig van esély, de a mostani Real ellen nagyon nehéz lesz, mert nagyon jó formában van, és idén a végső győzelemre is esélyes.

Legutóbb a Galatasarayt edzette, jelenleg a saját akadémiáját vezeti. an még olyan vágya, hogy edzőként dolgozzon?

Most csak az akadémia a fontos, de eljön az a nap, amikor még edző leszek. Már most úgy érzem, hogy sokkal komplettebb edző lennék, mint korábban.

Akadt szebb gólja, mint a Kolumbia elleni szerzett távoli az 1994-es vébéről?

Máskor is rúgtam ilyen gólokat - például a Galata játékosaként a Monaco ellen a BL-ben -, de erre mindenki emlékszik, mert a világbajnokságon szereztem. Ez egy olyan gól volt, amelyet minden játékos szeretne egyszer rúgni. Mindig tudtam, hogy jó a bal lábam, amit a nevelőedzőmnek, Bükkösi Józsefnek köszönhetek. Tizenkét éves voltam, amikor belém sulykolta, hogy ahányszor a kapu felé fordulok, akkor ballal rúgjam rá. A góljaim hetven százalékát a 16-oson kívülről szereztem.


Szerette volna, ha a román válogatott egyik legjobb meccsén, az 1994-es Argentína elleni nyolcaddöntőben - a drogteszten megbukott - Maradona is a pályán van?

Hogyne, hiszen akkor még nagyobbat szólt volna a győzelmünk.

A román foci eléggé visszaesett az ön időszaka, az 1980-90-es évek óta, a 2010-es vb-selejtezőn csak ötödik lett a válogatott a csoportjában. Mi az oka a romlásnak?

Generációváltás megy végbe, így a jelenlegi helyzet természetes. Ezen felül persze nagyon fontos, hogy Romániában jobban odafigyeljenek a gyerekek nevelésére. Szerencsére az 1993-94-95-ös korosztálynak már sikerült valamit felmutatni.

Látja már a Hagi Akadémián az új Hagit?

Az új Hagi - Janisz, a 15 éves fiam - már megszületett, nem építik tovább. Az akadémia célja az, hogy sok jó játékos neveljen, nem pedig az, hogy sok Hagit neveljen.

Ha csak önön múlna, mit változtatna a román focin?

Először múljon rajtam, aztán majd elmondom (nevet). Jó kapcsolatban vagyok a román futballelnökkel, és azon vagyunk, hogy jó dolgokat találjunk ki. Remélem, hogy 2014-től egy új projekt indulhat majd el, és abban is bízom, hogy a román politika ugyanúgy támogatni fogja a szövetséget, mint Magyarországon. A pénz a politikusoknál van, és a sportnak elsőbbséget kellene élveznie, mert a társadalom fontos, ha nem a legfontosabb szegmense, mivel tanítja, neveli, fejleszti az embereket. Még egyszer gratulálok a magyar miniszterelnöknek ahhoz, amit a sporttal, a futballal tesz, minden elismerésem az övé.

A sajtótájékoztatón öröm volt hallani, hogy mennyire jó a véleménye a magyar futball jövőjéről, de sok szurkoló mégis pesszimista, mert ígéretből sokat kaptak már 1986 óta. Őket mivel biztatná?

Azt, hogy aki nem hisz a magyar projektben, az csak máról holnapra gondolkodik. Persze, ha megvan a pénz és az infrastruktúra, akkor meg kell találni a megfelelő embereket, hiszen a projektet ők hajtják végre, és rajtuk áll vagy bukik minden. Munka, munka, munka (magyarul mondta - a szerk.). Nincs más út, csak a munka.

Született: Konstanca, 1965. február 5.

Klubjai:
1978-1983: Farul Constanta (18 meccs/17 gól)
1983-1986: Sportul Studentesc (108/58)
1986-1990: FC Steaua Bucuresti (97/76)
1990-1992: Real Madrid (64/19)
1992-1994: Brescia (60/14)
1994-1996: Barcelona (36/7)
1996-2001: Galatasaray (167/78)

Válogatott: 1983-2000: 125 meccs/35 gól.

Sikerei játékosként
Steaua
Európai Szuperkupa: 1987
Román bajnok: 1987, 1988, 1989
Román kupa: 1987, 1988, 1989
BEK-döntő: 1989

Galatasaray
UEFA-kupa: 2000
Európai Szuperkupa: 2000
Török Bajnok: 1997, 1998, 1999, 2000
Török Kupa: 1999, 2000

Sikerei edzőként
Galatasaray
Török kupa: 2005