Vágólapra másolva!
Játékosainak piaci értéke és a klubcsapataikban mutatott teljesítmény ellenére a török válogatott jelenleg csak a negyedik helyen áll vb-selejtezőcsoportjában. Míg a magyar együttes nagy erőssége az egység, addig a törököknél ez nem nagyon létezik - az októberi, budapesti találkozóhoz képest akár hét-nyolc helyen is változhat az összeállítás.

Az Andorra elleni papírforma-győzelem a három pont megszerzésén kívül nem sok pozitívumot hozott a török válogatott számára, amely az elmúlt időszakban messze elmarad a várakozástól.

Forrás: AFP/Josep Lago
Ara Turan (fekete mezben), a törökök egyik legjobbja nem játszott a budapesti meccsen

A jelenlegi ciklusban, vagyis a tavalyi Európa-bajnokság óta mindössze két meccset tudott megnyerni: Andorrán kívül még Észtország ellen nyert, a Dánia elleni barátságos mérkőzésen elért 1-1-en kívül mindegyik mérkőzését elveszítette. Nem túlzás kijelenteni, hogy a törökök nem nyernek kedden Magyarország ellen, akkor lemondhatnak a világbajnoki részvételről.

A kluboknak jól megy

A válogatott rossz szereplése már csak azért is érthetetlen, mert a török klubfutball évek óta ott van közvetlenül az európai labdarúgás első vonala mögött. Az UEFA jelenlegi ranglistáján a törökök a 12. helyen állnak (Magyarország a 29.), és még két csapatuk is versenyben van: a Galatasaray bejutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, a Fenerbahce pedig az Európa Ligában játszhat majd negyeddöntőt. Természetesen mind a két klubban sok a külföldi sztár (a Galatánál például Didier Drogba vagy Wesley Sneijder, a Fenerben Dirk Kuyt és Moussa Sow), de azért jó néhány remek hazai focista is szerepel.

Ha az európai kupák legutóbbi fordulóját nézzük, akkor a Galata kezdő tizenegyében négy, a Fenerében pedig hat török volt - gyakorlatilag ez a két egyesület kiállíthatná a válogatott kezdő csapatát. Ennek megfelelően a törököknél a légiósok aránya kisebb, mint a magyar csapatnál.

Egervári Sándor 12 focistát hívott haza külföldről, Abdullah Avci viszont csupán hatot - igaz, ők mind a legerősebb európai bajnokságokban futballoznak, és rendre pályára is lépnek, egyedül a Fulhamben légióskodó Karim Frei az, aki csak kiegészítő embernek számít. Arda Turan az Atlético Madridban, Mevlüt Erding a Stade Rennes-ben, Mehmet Ekici a Werder Bremenben, Sercan Sararer a Greuther Fürthben alapember, és immár Nuri Sahin sem a kispadot koptatja, amióta januárban visszatért a Borussia Dortmundhoz.

Forrás: AFP/Pascal Pavani
Burak Yilmazra jó lesz figyelni, a BL-ben Ronaldóval és Messivel vezeti a góllövőlistát

Értékesek, de eredménytelenek

Mindez a játékosok piaci értékén is jól látszik, hiszen a transfermarkt.de értékelése szerint Törökország kerete sokkal értékesebb, mint Magyarországé. A honlap a 24 magyar összértékét 39,3 millió euróra teszi, a törököket viszont majdnem a négyszeresére, 157,6 millióra becsüli. A legtöbbre taksált az Atléticóban futballozó Arda Turan, aki a transfermarkt szerint 24 millió eurót ér, vagyis kétszer annyit, mint a legértékesebb magyar, Dzsudzsák. Ráadásul a honlap értékrendje szerint a legkevésbé értékes török válogatott, Olcay Sahan is 2,5 millió eurót ér a játékospiacon, míg nálunk 13 játékos egymillió euró alatti - ez a differencia gyakorlatilag a magyar és a török bajnokság megítélése közötti különbség.

A fentieket figyelembe véve még érthetetlenebb a török válogatott mélyrepülése, hiszen játékosai egyéni képességei mindenképpen magasabbra predesztinálná. Nem is olyan régen még ott voltak a világ élvonalában: négy évvel ezelőtt, 2009 márciusában Törökország a 11. helyen állt a FIFA világranglistáján - a magyar csapat ugyanekkor a 48. pozíciót foglalta el. Sőt, a törökök 2002 szeptembere és 2004 augusztusa között folyamatosan az első tízben voltak, amikor Magyarország rendre a 70. hely környékén tanyázott. Jelenleg viszont csak 45. válogatottjuk, ami 1999 márciusa, vagyis 14 éve a legrosszabb helyezése, miközben Magyarország most a 32. helyen áll, 12 pozícióval a törökök előtt.

Holtversenyben Messivel és Cristiano Ronaldóval

Hogy a törökök mennyire keresik az ideális kezdő csapatot, azt jól mutatja, hogy az októberi, Budapesten pályára lépett tizenegy csak két helyen egyezett meg az Andorra ellenivel: csupán Nuri Sahin és Hasan Ali Kaldirim őrizte meg a helyét. Utóbbi, a Fenerbahce védője az egyetlen, aki eddig mindegyik selejtezőn kezdő volt. Nálunk is csak egy ilyen játékos van Korcsmár Zsolt személyében, ám Egervári az októberi magyar-törökön pályára küldött gárdát mindössze négy helyen változtatta meg a románok elleni összecsapásra.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Kaldirim eddig minden selejtezőn kezdő volt

A törököknél tehát nagyobb a fluktuáció, nálunk sokkal stabilabb a kezdő tizenegy, ami még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy októberben Arda Turan és Burak Yilmaz sérülés miatt nem játszott a Puskás-stadionban. Márpedig a törökök támadójátékában mind a ketten kulcsszerepet játszanak, és főleg Burak Yilmaz az, akire a szövetségi kapitánynak nagy szüksége van. A Galatsaray csatára ugyanis bombaformában játszik, a bajnokságban már 16 gólt ért el, a Bajnokok Ligájában pedig nyolc gólnál tart, amivel vezeti a sorozat góllövőlistáját, holtversenyben Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel.

Volkan Demirel kapus1981. október 27.Fenerbahce 57 -
Onur Kivrakkapus 1988. január 1. Trabzonspor6 -
Tolga Zenginkapus 1983. október 10. Trabzonspor5 -
Gökhan Gönülhátvéd 1985. január 4. Fenerbahce33 1
Serdar Kurtulushátvéd 1987. július 23.Gaziantepspor4-
Egemen Korkmaz hátvéd1982. november 3. Fenerbahce 9-
Hasan Ali Kaldirim hátvéd 1989. december 9.Fenerbahce 12 -
Semih Kaya hátvéd 1991. február 24. Galatasaray 9 -
Bekir Irtegün hátvéd 1984. április 20. Fenerbahce 7 -
Serdar Azizhátvéd 1990. október 23.Bursaspor--
Selcuk Inanközéppályás 1985. február 10.Galatasaray253
Hamit Altintop középpályás 1982. december 8. Galatasaray78 8
Arda Turan középpályás 1987. január 30. Atlético Madrid 63 13
Nuri Sahin középpályás 1988. szeptember 5. Liverpool FC 39 2
Caner Erkin középpályás 1988. október 4.Fenerbahce 18 1
Mehmet Ekici középpályás 1990. március 25.Werder Bremen 8-
Aydin Yilmaz középpályás1988. január 29. Galatasaray --
Olcay Sahanközéppályás 1987. május 26.Besiktas1 -
Soner Aydogduközéppályás 1991. január 5.Trabzonspor2-
Karim Freiközéppályás 1993. november 19.Fulham FC2-
Almer Potukközéppályás 1991. április 8.Eskisehirspor3 -
Umut Bulut csatár 1983. március 15. Galatasaray223
Mevlüt Erding csatár 1987. február 25. Stade Rennes20 3
Burak Yilmazcsatár1985. július 17.Galatasaray247
Sercan Sararercsatár 1989. november 27. Greuther Fürth 11 -

Szövetségi kapitány: Abdullah Avci.

www.globalsoccerapp.com