Vágólapra másolva!
Bár a mérkőzés túlnyomó részében nagy fölényben játszott a török labdarúgó-válogatott, a csereként beálló Böde Dániel góljával kicsikart 1-1-es döntetlennel a magyar válogatott továbbra is jó pozícióból várhatja a folytatást a világbajnoki selejtezőkön.

Egervári: A bíró is inkább a közönséget próbálta kiszolgálni

Eredmény, vb-selejtező, D csoport:
Törökország - Magyarország 1-1 (0-0) - az élő közvetítés
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion
v.: Milorad Mazic (szerb)
Törökország: Kivrak - Gönül, Kaya, Irtegün, Kaldirim - Sahin (Koyunlu, 89.), Inan - Arda Turan, Potuk (Hamit Altintop, 70.), Bulut (Erdinc, 80.) - Burak Yilmaz
Magyarország: Király - Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 46.), Mészáros, Kádár - Varga, Pintér - Koman, Hajnal (Böde, 68.), Dzsudzsák - Szalai (Elek, 78.)
gól: Yilmaz (63.), illetve Böde (71.)
sárga lap: Irtegün (59), Burak Yilmaz (87.), ill. Varga (47.) Dzsudzsák (57.), Böde (75.), Király (93.)

//videa.hu/flvplayer.swf?v=tDszU6uhVGHiLLtf


Törökország úgy vágott neki a mérkőzésnek, hogy ha nem nyer, nemcsak a világbajnoki szerepléstől, de Abdullah Avci szövetségi kapitánytól is elbúcsúzhat. Eddigi öt mérkőzéséből mindössze kettőt nyert meg, háromszor pedig kikapott, ez a hat pont a forduló előtt csupán a csoportnegyedik helyhez volt elég.

A nagy nevek közül kimaradt Volkan Demirel kapus, illetve a sérüléssel bajlódó Hamit Altintop, magyar részről Egervári Sándor mindössze egy helyen változtatott, Szabics Imre helyére Varga József került a kezdő tizenegybe. Ugyan három pontért utazott a válogatott Isztambulba, de ez a csere azt jelezte, inkább a stabilabb védelemre épít a szakvezetés és nem a támadójátékot erőlteti.

Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Arda Turant alig lehetett tartani Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A várakozásoknak megfelelően lendületesebben kezdtek a törökök, de a 17. percig kellett várni az első helyzetre, akkor Bulut hibázott.

A 24. percben aztán Vanczák másodperceken belül két ziccert is elhibázott, előbb egy előreívelt szabadrúgást csúsztatott meg, Kivrak hatalmas reflexszel védett, a kipattanót a Sion védője lábbal kotorta kapura, de Kivrakról a lécre pattant a labda.

A védelem ekkor még úgy, ahogy tartotta magát, bár Mészáros ugyanolyan bizonytalannak tűnt, mint a románok elleni pénteki mérkőzésen. Támadásra alig maradt lehetőség, Dzsudzsáknak sokszor teljesen vissza kellett zárni a labdaszerzés miatt, a helyére pedig senki sem zárkózott fel. Szalai egyedül őrlődött elöl a védők között, esélye sem volt megtartania a labdát.

Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Szalai őrlődött csak a védők között Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A félidő hajrájában aztán a fölény még látványosabbá vált, a 42. percben Potuk gurított el Király és a kapu mellett (szerencsénkre a bevetődő Bulut centikkel lemaradt a hosszú saroknál), majd Bulut 8 méteres lövését védte Király, és a 45. percben ugyancsak ez a páros csapott össze, de megint a müncheni kapus hárított bravúrral.

Félidőben egy kényszerű csere is sújtotta a csapatot, a védelem legjobbja, Korcsmár megsérült, helyére a szombathelyi Guzmics állt be. Szünet után folytatódott a török fölény, nagyon nem feküdt a magyaroknak az agresszív letámadás. Ugyan egy Szalai, Hajnal akció végén volt lehetőség a gólszerzésre, de a stuttgarti irányító rosszul kapta a labdát, így inkább felszabadított, semmint kapura lőtt.

Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna
Yilmaz szerzett vezetést a hazaiaknak Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A 63. percben jött a török gól, egy kiváló ívelésre Yilmaz jobban reagált a leggyorsabb magyar védőnek tartott Mészárosnál, és közelről fejelt gólt (1-0).

Cserélt Egervári kapitány, Hajnal helyére azt a Böde Dánielt küldte pályára, aki Guzmicshoz hasonlóan a második válogatottságát ünnepelhette. A ferencvárosi csatár nem sokat tétlenkedett, három perc után egy nagy védelmi hibát követően egyenlített (1-1).

Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna
A nap hőse: Böde Dániel Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A hajrában még Guzmics fejelhetett volna gólt, a másik oldalon Vanczák mentett nagyot Yilmaz elől, de az eredmény nem változott.

A döntetlennel a válogatott vb-reményei életben maradtak, a Románia elleni idegenbeli mérkőzésen így is, úgyis ponto(ka)t kell szerezni, hogy meglegyen a pótselejtezős hely.

További eredmények:
Észtország - Andorra 2-0 (1-0)
gól:
Anier (45+1.), Lindpere (61.)

Hollandia - Románia 4-0 (1-0)
gól:
Van der Vaart (12.), Van Persie (56., 65., a másodikat büntetőből), Lens (90.)

Az állás: 1. Hollandia 18 pont, 2. Magyarország 11, 3. Románia 10, 4. Törökország 7, 5. Észtország 6, 6. Andorra 0.