Vágólapra másolva!
Kispesten avatták fel szerdán Budapest első, Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás labdarúgóját ábrázoló szobrát. Az alkotás a Kőbánya-Kispest közlekedési csomópontnál lévő bevásárlóközpont főbejáratával szemben található.

Kristóf Lajos alkotását Gajda Péter és Tarnai Richárd mellett a magyar válogatott gólrekorderének özvegye leplezte le, aki könnyeivel küszködve annyit mondott, nagyon köszöni a megjelenteknek, hogy idefáradtak a férje emlékének adózni.

Az eseményen részt vett Puskás Ferenc húga, Éva, továbbá Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, illetve megjelentek a kispesti Magyar Futball Akadémia és a Puskás Ferenc általános iskola növendékei is.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Azon a szomorú 2006 novemberi napon megfogadtuk, hogy méltóképpen őrizzük Puskás emlékét. Azóta is mindent megteszünk, hogy emléke örökké éljen" - utalt köszöntőjében Puskás halálának dátumára Gajda Péter. A főváros XIX. kerületének polgármestere hozzátette, a bronz mellszobor leleplezése előtt már emléktáblát avattak, illetve utcát és iskolát neveztek el az olimpiai bajnok futballistáról Kispesten.

A kerületi elöljáró kifejtette, nem verseny, hogy hol avatják fel az első Puskás-szobrot a fővárosban, de a kispestiek egyetértenek abban, erre a legmegfelelőbb helyszín Kispest. Gajda ezzel arra utalt, hogy csütörtökön Óbudán avatnak fel egy egészalakos Puskás-szobrot. Hétfőn lesz Puskás Ferenc születésének 86. évfordulója.

"Nagyon szerette a labdát, a játékot, a feleségét és a szabadságot" - emlékezett a Bp. Honvéd egykori saját nevelésű sztárjátékosára Tarnai Richárd, a városrész országgyűlési képviselője, aki örömét fejezte ki, hogy Puskás, ha ilyen formán is, de hazatért szülőhelyére.