Vágólapra másolva!
Javában zajlanak a 2014-es világbajnokság selejtezői, az eddig lejátszott 559 mérkőzésen 1640 gól született. A többségüket jól ismert játékosok szerezték, de feltűnt néhány meglepetésember is a gólvágók között. Őket mutatjuk be.

Az európai selejtezők góllövőlistáját Edin Dzeko vezeti hét találattal, ami önmagában még nem olyan nagy meglepetés, hiszen a bosnyák klasszis volt már a Bundesliga gólkirálya, és jelenleg a Manchester Cityben szerepel. Az viszont már sokkal váratlanabb, hogy a második helyet nem Wayne Rooney, Robin van Persie, esetleg Cristiano Ronaldo foglalja el, hanem az izraeli Tomer Hemed (a képen kék mezben), aki négy meccsen hat gólt szerzett.

Forrás: AFP/Vano Shlamov
Forrás: AFP/Vano Shlamov

Ballal, jobbal, fejjel

A 25 éves csatár persze nem a semmiből bukkant elő, 2011 óta a spanyol RCD Mallorcában futballozik, nem is rosszul, elvégre másfél év alatt már 15 gólt lőtt a spanyol élvonalban. A válogatottban viszont tavaly augusztusig nem nagyon ment neki a játék, a Magyarország elleni barátságos meccsig mindössze két gólig jutott. A Puskás-stadionban szerzett találatával azonban jobb időszaka kezdődött, októberben két meccsen öt gólt lőtt, ami még akkor is remek teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy mind a két mérkőzésen Luxemburg volt Izrael ellenfele. De hogy nem csak a gyenge ellenfelek ellen megy neki a játék, azt legutóbb Portugália ellen is bizonyította, hiszen a 3-3-as meccsen is gólt szerzett, gólpasszt adott.

http://www.youtube.com/embed/9Y0-uBmdYpk


Az előkészítés egyébként nem tartozik az erősségei közé, inkább klasszikus középcsatárnak számít, aki viszont fantasztikusan érzi a kaput. A selejtezőkön szerzett hat találatából egyet jobbal, hármat ballal, kettőt pedig fejjel szerzett.

Jobbhátvédből jobbszélső

Bulgária a 2004-es Európa-bajnokság óta nem jutott ki egyetlen nagy tornára sem, ám most Olaszország mögött második helyen áll csoportjában, és minden esélye megvan a pótselejtezőre. A bolgárok legutóbb Dániában szereztek pontot Sztaniszlav Manolev góljával, akinek ez már a harmadik találata volt a selejtezősorozatban.

http://www.youtube.com/embed/aczDd3HsHwU


Mindez már csak azért is kiemelkedő teljesítmény, mert a selejtezők kezdete előtt egyetlen gólja sem volt a válogatottban. Manolev ugyanis klubjaiban (korábban a PSV Eindhovenben, jelenleg pedig a Fulhamben) jobbhátvédet játszik, viszont az aktuális bolgár szövetségi kapitány, Luboszlav Penev egy sorral előrébb vezényelte, és jobb oldali középpályásként, sőt időnként jobbszélsőként veti be. Így aztán Manolev rendre odaér az ellenfelek kapuja elé, és a dánokon kívül az olaszok és az örmények ellen is eredményes volt.

Az afrikai belga és a svéd nevű hondurasi

Belgium is elég régen, 2002-ben szerepelt utoljára világbajnokságon, ám mostanra felnőtt egy rendkívül tehetséges, fiatal generáció, amely elég jó lehet ahhoz, hogy sikerrel vegye a selejtezőket. Eden Hazard, Kevin de Bruyne vagy Romelu Lukaku mellett a 22 éves Christian Benteke is ebbe a kategóriába tartozik. Bár a mostani idény előtt ő kevésbé volt ismert, mint társai, mostanra ő lett a válogatott első számú középcsatára, kiszorítva Lukakut a kezdők közül. A zairei (ma Kongói DK) születésű Benteke a selejtezők során két gólt szerzett, a Premier League-ben pedig ebben az idényben már 13 gólnál jár, pedig a kiesés ellen küzdő Aston Villában focizik. Ha hinni lehet a híreknek, már nem sokáig, mert több sztárklub is kiszemelte.

http://www.youtube.com/embed/DEzVq6lusBU

Benteke gólja Szerbia ellen

Az ecuadori Felipe Caicedo már megjárta az egyik angol nagycsapatot, de a Manchester Cityben nem sok szerepet kapott, igaz, alig múlt húszéves, amikor Angliában szerepelt.

Később a Levantéban már jobban ment neki a játék, de a spanyolok az első sikeres szezonja után pénzzé tették, így jelenleg az orosz Lokomotiv Moszkvában focizik. A kedvenc filmje után Rocky becenévre hallgató csatár az aktuális idényben mindössze három gólt ért el - kettővel kevesebbet, mint a vb-selejtezők során. Öt találatával nagy szerepe van abban, hogy Ecuador jelenleg a második helyen áll Argentína mögött, és ha így folytatja, aligha marad sokáig Moszkvában.

http://www.youtube.com/embed/ErLr4Nb5R4U

Caicedo gólja Paraguay ellen

A neve alapján Jerry Bengtson akár svéd is lehetne, de a hondurasi válogatottat erősíti, nem is akárhogyan. A CONCACAF-zóna selejtezői során már hét gólnál jár, ebből kettőt a jelenlegi fázisban, az úgynevezett Hexagonalban ért el - egyet az Egyesült Államok, egyet pedig Mexikó ellen.

http://www.youtube.com/embed/t9my_sMf6jc

Bengtson gólja az Egyesült Államok ellen

A 25 éves támadó a New England Revolution profija, de tavaly nyáron már Európában is megmutatta magát, hiszen a londoni olimpián három gólt szerzett, vagyis ugyanannyit, mint a brazil Neymar.

www.globalsoccerapp.com