Vágólapra másolva!
Lionel Messi párizsi sérülése a frászt hozta a Barcelona-drukkerekre, de az argentin klasszisnak a jelek szerint nem kell kihagynia, ott lehet a visszavágón. A védelem helyzete viszont már aggasztóbb, hiszen lassan, de biztosan elfogynak a csapat hátvédei, ráadásul a csapat már most majdnem kétszer annyi gólt kapott, mint két éve az egész idényben.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a Paris Saint-Germain elleni idegenbeli 2-2 a visszavágó egyértelmű esélyesévé teszi a Barcát, ám a szurkolók mégis borúlátóak voltak a lefújást követően - akkor ugyanis úgy tűnt, hogy Lionel Messi hetekre kidőlhet.

Azóta kiderült, hogy az argentin zseni akár már a visszavágón is pályára léphet, de ez a rövid, szinte rettegéssel töltött időszak is mutatja, hogy Messi személye mennyire fontos a klubnál.

Forrás: AFP
Messi alig-alig sérült, de ha történik is valami, gyorsan felépül

Messi, a superman

A világ legjobb játékosa ugyanis az elmúlt négy szezonban szinte egyáltalán nem hagyott ki mérkőzést sérülés miatt. A jelenlegiben a Barcelona minden bajnokiján és Bajnokok Ligája találkozóján pályára lépett, és mindössze háromszor fordult elő, hogy nem volt kezdő. Az előző idényben hasonló volt a helyzet: a bajnokságban és a BL-ben csak egyetlen összecsapásról hiányzott, de egyik esetben sem sérülés miatt.

A Primera Divisiónban összeszedett öt sárgát, ezért hagyta ki a Sporting Gijón elleni találkozót, a BL-ben pedig a Barca számára tét nélküli, utolsó csoportmeccsre kapott pihenőt. Ahhoz, hogy olyan mérkőzést találjunk, amelyről Messi sérülés miatt hiányzott, egészen 2010 szeptemberéig kell visszalapoznunk az évkönyvekben. Akkor az Atlético Madrid elleni rangadó utolsó percében a madridiak cseh védője, Tomás Ujfalusi rúgta le, hordágyon kellett levinni, és a belépő után sokan azt hitték, hogy Messi hosszú időre kidőlt.


Ehhez képest mindössze két bajnokit hagyott ki, és visszatért - azóta gyakorlatilag csak akkor hiányzott a csapatból, ha pihentetni akarták vagy el volt tiltva. Pedig nem lehet azt mondani, hogy kímélnék az ellenfelek: a spanyol bajnokságban ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot, és a Bajnokok Ligája hasonló rangsorában is az ötödik helyen áll. Tavaly decemberben a Benfica ellen például ütközött a kapussal, és hordágyon vitték le. Akkor is mindenki megijedt, leginkább maga Messi, de négy nappal később, a Betis elleni bajnokin már végigjátszotta a 90 percet, és két gólt ért el. Nem ütközésből vagy szabálytalanságból származó sérülése, vagyis izomhúzódása pedig utoljára 2008 márciusában volt.

Fabregas most bizonyíthat

Úgy tűnik, Messi rendkívül gyorsan regenerálódó izomzata megint kihúzza a Barcelonát a csávából, hiszen nem kell heteket kihagynia, ám a katalánoknak ezzel együtt jól jönne valamiféle vészterv, forgatókönyv arra az esetre, ha legnagyobb klasszisuk valamikor mégis kidől. Jelenleg ugyanis eredményesség szempontjából erősen Messitől függ a csapat: a szezonban a Barca eddig 128 gólt ért el a bajnokságban, a BL-ben és a kupában, és ebből Messi egymaga 55-öt, és emellett adott 17 gólpasszt is.

A második legeredményesebb David Villa 14 góllal és hat assziszttal áll. Kétségtelen, hogy a Barcelona játéka elsősorban Messire van kihegyezve, és ezért is ő szerzi a legtöbb gólt, de nagy kérdés, hogy nélküle mire menne a gárda, és milyen taktikával futballozna. A PSG ellen a második félidőben a legkézenfekvőbb variációt alkalmazták. A felállás és a szisztéma nem változott, Messi helyén, a "hamis kilences" pozíciójában Francesc Fabregas játszott.

Számára ez egyáltalán nem ismeretlen, hiszen a nyári Európa-bajnokság óta a válogatottban már játszott ezen a poszton, sőt, akadnak olyan vélemények, hogy Josep Guardiola anno éppen azért igazolta le, hogy legyen egy "pót-Messije". Fabregas a válogatottban remekül interpretálta ezt a szerepkört, de jóval kevesebb gólt szerzett, mint argentin klubtársa, pedig ugyanúgy a Sergio Busquets-Xavi-Iniesta trió futballozott mögötte, mint a Barcában Messi mögött. De a Barca akár más variációt is kipróbálhat: David Villával a középcsatár posztján a klasszikusabb 4-3-3 sem elképzelhetetlen, hiszen a szélsők megvannak hozzá.

Középhátvéd kerestetik

A támadósor összetétele miatt tehát nem kell aggódni Barcelonában, a védelem ugyanakkor egyre inkább problematikusnak tűnik. Itt már eddig is akadtak gondok, hiszen a Guardiola-éra kezdete óta a Barca soha nem kapott annyi gólt, mint ebben az idényben. Összesen 43 alkalommal került a labda a hálójukba a bajnokságban és a BL-ben - az előző szezon hasonló időszakában ez a szám 28 volt, a 2010-2011-es idényben pedig mindössze 22.

Forrás: AFP
Mascherano (balra) akkor sérült meg, amikor ütközött Jordi Albával a PSG ellen

Ráadásul az elmúlt hetekben a szakmai stáb nem a mutatott forma alapján volt kénytelen összeállítani a védelmet (főleg középen), hanem egyszerűen azt küldték pályára, aki éppen egészséges volt. Carles Puyol a legoptimistább jóslatok szerint is csak májusban játszhat ismét, az alaphelyzetben szélsőhátvéd, de a védelem tengelyében is bevethető, amolyan jolly joker Adriano Correia pedig május elejére épülhet fel.

A védekező középpályásból a Barcánál középhátvéddé avanzsált Javier Mascherano pedig a párizsi találkozón esett ki, és a diagnózis szerint ő is csak májusban játszhat megint. Jelenleg a keretben mindössze három egészséges középső védő van: a fiatal Marc Bartra, aki mindössze 22 éves, és eddig csak 18 meccsen szerepelt az első csapatban; a májátültetését követően felépült Eric Abidal, aki 2012 februárja óta nem lépett pályára; valamint Gerard Piqué.

Utóbbi tavaly szeptember óta nem volt sérült, de a BL-ben csak egy sárgányira van az eltiltástól: ha a PSG elleni visszavágón figyelmeztetik, akkor továbbjutás esetén nem játszhat az elődöntő első meccsén. Végszükség esetén Alexander Song, vagy Sergio Busquets is játszhat középhátvédet, mint ahogyan azt meg is tették már korábban, de ez messze van az ideális megoldástól.

www.globalsoccerapp.com