Vágólapra másolva!
A Videoton szerint a bíró fojtogatta a hétvégi meccsen, az MLSZ szerint nem, az érintett, Juhász Roland viszont nem akar beszélni erről. A 76-szoros válogatott játékos a mellőzöttség miatt igazolt haza Belgiumból, ehhez képest eleinte a Videotonban sem kapott lehetőséget, azóta viszont már gólt is lőtt az NB I-ben.  

Mi történt a bíró és ön között vasárnap a Diósgyőr elleni bajnokin? A Videoton szerint Szabó Zsolt fojtogatta önt, tényleg így volt?

A klub vizsgálatot kért az MLSZ-től,többet nem kívánok mondani erről. (Az MLSZ az interjú után közölte a weboldalán, hogy nem történt fojtogatás - a szerk.).

Arról sem, hogy fájt-e a nyaka a lefújáskor?

Arról sem.

A meccs végén miért tiltakoztak a játékosok annyira?

Én ezt nem tiltakozásnak nevezném, annyi történt, hogy egy szabálytalanság felkavarta az indulatokat, mi pedig (Torghelle) Sanyival próbáltuk csitítani a feleket, de ez nem indulatból történt.


Három nagy arányú győzelem után most kikapott a Videoton. Jobb volt a Diósgyőr?

Abszolút nem. Az első 20 percben jobbak voltak, ekkor rúgták a két gólt, de a második félidőben feljöttünk, és ha a helyzeteket és a 11-est berúgjuk, meg is nyerhettük volna a meccset. Nem lehet mondani, hogy a jobbik csapat nyert.

Volt egy érvénytelenített gólja, visszanézte, hogy tényleg les volt-e?

Nem néztem meg, de szerintem igen, az volt.

Ilyenkor elhiszi egy pillanatra, hogy gólt szerzett?

Persze, végigfut bennem az, amit a gólszerzéskor érez egy játékos. De mivel hallottam a sípszót, sejtettem, hogy lesen voltam, így a tévhit tizedmásodpercek alatt megváltozik.

Úgy tűnt, a Kovács István ellen szabálytalankodó Rudolf Gergelyre nagyon mérgesek voltak a Videoton játékosai.

Ebben a szituációban is az történt, mint az előbb említettben, próbáltuk Sanyival a tömeget szétoszlatni, távol tartani a játékvezetőt és a játékosokat, több-kevesebb sikerrel. Kovács Istvánnál látszódott a könyöklés nyoma, durva eset volt, lehet, keményebben kellett volna rá reagálni.

A hazatérése után azt mondta, szeretne ismét magyar bajnokságot nyerni. Mi az új célkitűzés?

Még idén is nyerhetünk, amíg van rá matematikai esély, addig nem adjuk fel. De reálisabb az esély a két kupa megnyerésére, ez is a céljaink között szerepel.

Hogy fogadnak a Videotonnál egy 76-szoros magyar válogatottat?

Mivel nem Székesfehérváron élek, a szurkolókkal csak a meccsek során találkoztam, de amióta itthon vagyok, inkább pozitív visszajelzéseket kaptam, különösebb rossz élmény nem ért. A fővárosból több csapattársammal járunk a felcsúti edzésekre, de Székesfehérvárra sem hosszú az út. Torghelle Sándorral, Tóth Balázzsal és Nikola Mitroviccsal minden reggel találkozunk a város szélén, és felváltva utazunk valamelyikünk autójával. A csapat fele Pesten él, ez egy jól bevált szokás már egy ideje, én csak csapódtam hozzájuk.

Szó volt arról is, hogy a Fradi szerződteti, több szurkolótól is hallottam, sajnálják, hogy nem őket választotta. Mi alapján döntött?

Eleinte kaptam egy-két üzenetet a közösségi oldalakon, de annyira azért nem volt téma, hogy miért nem a Ferencvároshoz igazoltam. Az edző személye döntött a választásomnál, José Gomes ugyanis nagyon szerette volna, ha a Fehérvárt választom. Tudtam, hogy erős lesz konkurencia, de nekem is csak a javamra válik, ha meg kell küzdenem a csapatba kerülésért.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
A Videotonban már mosolyogni is tud

Olyannyira, hogy a Videoton első két tavaszi bajnokiján egyáltalán nem kapott lehetőséget, pedig éppen a mellőzés miatt jött haza az Anderlechttől.

Jó belső védőkkel rendelkezik a Fehérvár, amit a kapott gólok száma is mutatja. De az egész keret roppant erős, az edző pedig kedveli a rotálást, akár öt-hat helyen is változhat a kezdő egyik meccsről a másikra, mivel megbízik a kerettagokban. Emiatt mindenki ki van hegyezve, képes a maximumot nyújtani, és senki nem tudja, hogy játszani fog-e a következő találkozón.

Korábban Torghelléről azt mondta, sokat számított a véleménye, amikor a Videoton ajánlatán gondolkodott. De akkor még nem lehetett tudni, hogy akár egymás riválisai is lehetnek elöl, ha Gomes úgy előreküldi önt, mint a Siófok vagy akár a Diósgyőr ellen.

Nem hiszem, hogy Sanyi riválisa leszek (nevet). Engem is meglepett, amikor a Siófok elleni meccs közben előrekerültem, de én olyan vagyok, aki bárhol szívesen játszik, akár a kapuban is, ha kell. A gól előtt pedig éppen Sanyi barátomnak köszönhettem, hogy felugrott a kapussal, ezzel ő harcolta ki a helyzetet, amiből gólt szereztem.


A hosszú meccshiány után feltört egy gátat az a gól?

Sok helyen írták, hogy mentálisan nem lehetek jó passzban, de ha így lenne, akkor az edzőm három hete nem mondta volna Sanyi bának (Egervári Sándor szövetségi kapitány - a szerk.), hogy ha a két válogatott meccs előtt egy jó állapotban lévő belső védőre van szüksége, akkor nyugodtan hívjon be engem. A lelki világom rendben van, motivált vagyok, változatosak az edzések, egyszóval jó helyen vagyok. Persze örültem a gólnak, de ha nem lövöm be, akkor is rendben lennék.

Akár nyár után, hosszabb ideig is el tudná képzelni magát a Videotonban?

Abszolút. Mindent kiderítettem a csapatról, mielőtt aláírtam, de még annál is többet kaptam, mint amit vártam. Profin építették fel a klubot, amely még tovább is fejlődhet. Nem bántam meg egy picit sem, hogy idejöttem.

Akkor sem, amikor eleinte még a kispadra sem ülhetett le?

Az edző elképzeléseit mindenki ismeri, senki előtt nem volt titok, hogy rotálja a csapatot. Nem ért semmi váratlanul, fel vagyok készülve arra, hogy nem leszek mindig csapattag, viszont mindig úgy készülök, hogy játszani fogok. Eddig majdnem minden meccsen máshogy állt fel a védelem, de működik a dolog, és nem látok sértődöttséget a játékosokon.

Jobb vagy gyengébb a magyar bajnokság, mint amikor 2005-ben elhagyta?

Erősebbnek érzem, de ami továbbra sem tetszik, hogy több a külföldi játékos, mint a magyar, a légiósok ugyanis sajnos elveszik a helyet a fiataloktól. Belgiumban bátran nyúlnak a 18-19 évesekhez, hogy erősödjenek, mert ezzel a klub és az ország is jól jár. Ami pozitívum, hogy az NB I mostani légiósai jobb színvonalat képviselnek, mint nyolc éve. Ha lenne beleszólásom, azt javasolnám, hogy - mint például az orosz ligában - legalább a csapat fele hazai játékos legyen.

Figyeli az Anderlecht eredményeit? A legutóbbi három meccsén egy pontot szerzett.

Követtem, azért hét és fél év az hét és fél év. Kiestek a kupából a Genk ellen, Köteles megbabonázza őket, hiszen a kupa után a bajnokságban is 11-est védett ellenük. Amúgy jó pár csapattársammal kapcsolatban vagyok, de most a Videotonra koncentrálok.

Forrás: AFP/Virginie Lefour
Belgiumban nem volt rotáció, így Juhásznak az új edzőnél esélye sem volt a játékra

Azt nézi, hogyan teljesít a brüsszeli védősor?

Az edzőt (John van den Brom - a szerk.) ki lehetett ismerni, mert ő ragaszkodik a kialakult csapatához. A tavalyi védőnégyesből hárman kipottyantunk, majd kiderül, hogy kit igazol a döntése helyessége. A kupát megnyerhette volna az Anderlecht, mert erős a kerete, a bajnokságot is utcahosszal kellene nyernie (jelenleg egy ponttal vezet a Zulte-Waregem előtt - a szerk.). Ha a csapat együtt marad, eredményesebben kell szerepelnie a mostaninál, mert klasszisok is vannak a keretben.

Nyáron vissza kell térnie?

Igen, július 1-től (Juhász 30. születésnapja - a szerk.) újra az Anderlecht futballistája leszek, de mivel játszani szeretnék, a hosszú távra igazolt edző pedig valószínűleg marad, úgy tűnik, nem nagyon rúgok majd labdába. Meglátjuk, mit hoz a jövő, most az a feladatom, hogy a Videotonban rendszeresen és jól játsszak, de arra minimális esélyt látok, hogy az egész következő szezonban az Anderlechtnél legyek. A történtek után nem tudnék már jó szájízzel visszamenni, de a foci kiszámíthatatlan.

Mit szól a válogatott teljesítményéhez? Örüljünk, hogy nyertünk két pontot Törökország és Románia ellen összesen, vagy búsuljunk, hogy elbuktunk kettőt a románok ellen a hajrában?

Utólag könnyű okosnak lenni, de ebben a kettőben benne volt minimum négy, de ez a kettő sem rossz. Nem volt jó kívülről nézni a csapatot, főképp, hogy ebben a hónapban lesz a debütálásom kilencéves évfordulója, erre pont most nem kaptam meghívót. Rossz érzés, de el kellett fogadni, azon leszek, hogy bebizonyítsam, helyem van a csapatban.