Vágólapra másolva!
Kifejezetten eseménydúsak voltak az elmúlt időszakban a manchesteri derbik, így aztán hiába dőlt el szinte biztosan a bajnoki cím sorsa, a városi rangadón most sem várható könnyed játszadozás. A City szeretné megmutatni, hogy a nagy pontkülönbség túlzó, a United pedig végképp helyre tenné a zajos szomszédot.

Bármilyen eredmény is születik a hétfő este sorra kerülő városi derbin, a bajnoki cím szinte biztosan a Manchester Unitedé lesz, elvégre előnye a második helyen álló Manchester Cityvel szemben egy vereség esetén is 12 pont marad - és bajnokságból már csak hét forduló lesz hátra.

Persze egy United-City meccsnek mindig van tétje, ahogy Roma-Lazio, egy Milan-Inter vagy egy Fradi-Újpest sem lehet egy meccs a sok közül, és Manchesterben az elmúlt években akkora rivalizálás van a két csapat között, ami még izgalmasabbá teszi a párharcot.

A United legendája sarkazva ejtette ki korábbi csapatát

Ez ugyanis nem volt mindig így, hiszen az angol labdarúgás történetében kevés olyan időszak volt, amikor a MU és a City is élcsapatnak számított. Az 1900-es évek elején azonban éppen ez volt a helyzet, és a United első, 1908-ban megszerzett bajnoki címében nagy szerepe volt a Citytől elcsábított négy játékosnak, akik közül Billy Meredithet például a korszak egyik legjobbjának tartottak.

Más kérdés, hogy ez akkoriban korántsem okozott akkora felzúdulást, mint manapság egy hasonló átigazolás, és a két egyesület között kifejezetten baráti volt a viszony: a United például 1945 és 1949 között a hazai mérkőzéseit a City stadionjában, a Maine Roadon játszotta, mivel az Old Traffordot lebombázták a második világháborúban. A rivalizálás az 1960-as évek második felére lett intenzívebb, ami részben annak volt köszönhető, hogy egy időre City is élcsapat lett, és az 1967-1968-as idényben bajnokságot is nyert, éppen a United előtt.

Innentől kezdve a manchesteri derbik is sokkal feszültebb hangulatban teltek, leginkább az 1973-74-es szezon maradt emlékezetes. A Maine Roadon a MU játékosa, Lou Macari összeverekedett az ellenfél védőjével, Mike Doyle-lal, és amikor a bíró mindkettejüket kiállította, nem voltak hajlandóak lemenni a pályáról!

A szezon másik manchesteri derbije pedig idő előtt ért véget: az utolsó előtti fordulóban a Unitednek mindenképpen nyernie kellett volna, hogy életben maradjanak bennmaradási reményei, de a hajrában az immár a Cityben futballozó Dennis Law a kapuba sarkalta a labdát, és a MU ezzel hátrányba került.


A drukkereknek ez már sok volt, beözönlöttek a pályára, a meccs pedig félbeszakadt. Mint később kiderült, a United egy győzelem esetén sem kerülhette volna el a kiesést, de a köztudatban máig úgy maradt meg az eset, hogy Law gólja ejtette ki egykori csapatát a legjobbak közül.

Rivális lett a zajos szomszéd lett

Az 1970-es évek végétől a United már megint az angol élvonal egyik meghatározó együttese lett, a City viszont többször is megjárta a másodosztályt, így aztán a városi rangadó inkább a kékek számára volt fontos - a MU-nak olyan új riválisai lettek, mint az Arsenal vagy a Chelsea. A Premier League-ben pedig egészen a legutóbbi évadig egyszer sem fordult elő, hogy a City előrébb végzett volna a tabellán a Unitednél, azonban a tulajdonosváltás új helyzetet teremtett - immár nem a MU volt az egyetlen sztárklub Manchesterben.

Tovább növelte a két egyesület közötti feszültséget, amikor a City 2009 nyarán leigazolta a United argentin csatárát, Carlos Tévezt, majd ezután hatalmas plakátot helyezett el a városban Tévez képével és ezzel a felirattal "Isten hozott Manchesterben". Sir Alex Ferguson válaszként kifejtette, hogy ez is csak arra utal, hogy a City képtelen elszakadni a kiscsapat-mentalitástól, és "zajos szomszédnak" nevezte a városi riválist - vagyis megkezdődött a pszichológiai hadviselés.

Azóta pedig szinte mindegyik manchesteri derbit rendkívül feszült hangulatban játszották, és érdekes eseményekben sem volt hiány. 2009 szeptemberében például a United úgy nyert 4-3-ra az Old Traffordon, hogy a City háromszor is kiegyenlített, ám Michael Owen a hosszabbítás perceiben megszerezte a győztes találatot.


Ezt a meccset egyébként 2012-ben a Premier League első 20 évének legjobb meccsének választották. 2011 februárjában a MU Wayne Rooney emlékezetes ollózásos találatával gyűjtötte be a három pontot, viszont két hónappal később a City az FA-kupa elődöntőjében visszavágott egy 1-0-s győzelemmel. Az előző idényben Roberto Mancini csapatának az Old Traffordon sikerült nyernie 6-1-re, és végül a bajnoki címet is begyűjtötte, ugyanakkor a kupában ezúttal otthon kapott ki 3-2-re, miután Vincent Kompany egy vitatható ítélet nyomán piros lapot kapott.

A bajnokság eldőlt, de tét azért maradt

A jelenlegi szezonban egészen decemberig kellett várni az első manchesteri derbire, és a meccs méltó volt a hagyományokhoz. A United gyorsan kétgólos vezetést szerzett, de a City a 86. percben egyenlített, hogy aztán a hosszabbítás perceiben Robin van Persie találatával mégis a Vörös Ördögöké legyen a három pont. A gólöröm során Rio Ferdinandot megdobták egy pénzérmével, egy drukker pedig beszaladt a pályára, és a City kapusa, Joe Hart állította meg.


A hétfő esti meccsnek a bajnoki cím szempontjából túl nagy jelentősége nincsen, viszont pszichológiai szempontból annál fontosabb lehet a találkozó, és Alex Ferguson is ezt érzékeltette nyilatkozatában. "Ez nagy meccs lesz a City számára, szeretnék elrontani az örömünket. Mi viszont itthon játszunk, és mindenki láthatja, hogy mennyire kiegyensúlyozottak vagyunk, szóval igazán jó teljesítményt várok csapatomtól" - mondta a MU menedzsere a klub hivatalos honlapjának.

Kollégája, Roberto Mancini gyakorlatilag hasonlóan fogalmazott, viszont ő inkább azt próbálta érzékeltetni, hogy csapatának nincsen veszítenivalója: "Meg akarjuk mutatni, hogy nincsen 15 pont különbség a két együttes között, mindenképpen csökkenteni akarjuk a differenciát. A bajnoki címért folytatott versenyfutás véget ért, de a derbi így is nagyon fontos mind a két csapatnak".

Az első gólnak mindenesetre valószínűleg nagy jelentősége lesz, hiszen ebben a szezonban sem a MU, sem a City nem kapott ki, ha megszerezte a vezetést, viszont a United mellett szól, hogy már 18 bajnoki óta veretlen, és a legutóbbi hat meccsén még csak gólt sem kapott.

www.globalsoccerapp.com