Vágólapra másolva!
Nasszer al-Fahad Kater, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetője a Tagesspiegelnek elmondta, a sportesemények sok üzleti lehetőséget rejtenek magukban, és szeretnék elérni, hogy 2030-ra a turizmus komoly méretet öltsön a közel-keleti országban. A vébé idejére az alkoholfogyasztás kérdését is megoldanák.

"Miután a világbajnokság jelentős sportesemény, természetes, hogy vannak viták. Csak azt mondhatom, hogy semmi rosszat nem tettünk, nem szegtünk meg semmilyen szabályt, nem vásároltunk szavazatokat" - nyilatkozta a német Tagesspiegelnek Nasszer al-Fahad Kater, aki elmondta, meglepte, hogy milyen erővel zúdult rájuk a kritika a rendezési jog odaítélését követően.

"Tudtuk, hogy lesz negatív hozadéka a döntésnek, de nem ilyen mértékű és ilyen hosszú időre számítottunk. Egyszerűen sokan vannak, akik nem szeretnék megtörni a hagyományokat. Azt gondolják, más országok inkább megérdemelnék a világbajnokságot. Nem tudunk mit kezdeni az ilyesfajta diszkriminációval."

Forrás: Qatar 2022

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetője elmondta, a futballvébé megerősítette a nemzeti büszkeséget, és felgyorsította az ország egyébként sem lassú infrastruktúra-fejlesztését.

"Katart a kőolajra és földgázra épülő nagy energetikai vállalatok határozzák meg, de 2030-ra szeretnénk elérni, hogy a fenntartható kis-és középvállalkozások mellett annyira megerősödne a turizmus, hogy ne legyünk annyira kőolaj- és földgázfüggők. Az olyan megaesemények, mint a foci-világbajnokság a sok üzleti lehetőséget rejtenek magukban."

Szerinte ezért pályáztak már kétszer olimpiára, és rendeznek 2015-ben férfikézilabda-vébét is, mert ezzel újabb embereket tudnak a Közel-Keletre csábítani, és remélik, nekik legalább megváltoztatnak az előítéletek.

Nagy kérdés, hogy a futballvébé alatt megtelnek-e majd a stadionok. Nasszer al-Fahad Kater szerint ehhez meg kell kicsit változtatni a mentalitást, de már megkezdődött az olimpiai oktatási program, amely növeli a sport iránti érdeklődést.

"Az ivás nem igazán része a kultúránknak, és bár az alkoholfogyasztás korlátozott, de nem tilos. Meg fogjuk találni a megoldást, hogy mindenki elégedett legyen, és senki se zavarja a helyi lakosságot" - mondta, a nyári vagy téli trendezéssel kapcsolatban pedig annyit közölt, a döntés nem az ő kezükben van.

"A FIFA-nak vannak európai, ázsiai, afrikai döntéshozói. Ha mindannyian egyetértünk, hogy a nyár nem jelent problémát, és a 2021-es Konföderációs-kupán a hűtési technológia is jól funkcionál, akkor lehet nyáron a vébé."