Vágólapra másolva!
Vádat emelt az Olasz Labdarúgó Szövetség ügyészsége Davide Lanzafame ellen, aki korábban, még a Bari játékosaként belekeveredett a fogadási csalásba. Lanzafame a tavasszal a Budapest Honvédban játszott.

A kispesti klub honlapja - az olasz szövetség közleményére hivatkozva - arról számolt be csütörtökön, hogy az ügyészség lezárta a nyomozást, s több futballistát - köztük a Magyarországon légióskodott csatárt is - sportcsalással vádolt meg.

Lanzafame tavaly augusztusban, az olasz szövetség római ügyészségén tanúvallomásában elismerte, hogy a 2008-as Bari-Treviso (0-1) és a 2009-es Salernitana-Bari (3-2) meccsek után hat- vagy hétezer eurót kapott csapattársaitól.

Amikor felmerült, hogy a Honvéd kölcsönvenné a Juventusban nevelkedő támadót, az MLSZ nyilatkozattételre kérte Lanzafamét, aki azt válaszolta, hogy nem gyanúsítják semmivel, nem folyik ellene eljárás, és nem fogadott el pénzt mérkőzés eredményének befolyásolásáért.

Az olasz szövetség nem függesztette fel Lanzafame játékjogát, és mivel az MLSZ azt a választ kapta a Nemzetközi és az Európai Szövetségtől, hogy nincs a játékos ellen folyamatban lévő eljárás, így játszhatott a tavasszal a Honvédban.

Bár voltak, akik amiatt jegyezték meg a nevét, mert sikerült összeszednie egy piros lapot, amikor majdnem összeverekedett csapattársával egy tizenegyesnél, az öt gólig jutó Lanzafame a Honvéd egyik legjobbja volt a tavasszal. Az olasz lapok már egy ideje megemlítették, hogy Lanzafame ellen vádat fognak emelni, de az MLSZ és a Honvéd is azt válaszolta, hogy amíg nem kap hivatalos értesítést az ügyben, addig nem foglal állást.

Most kiderült, hogy azokat, akik ellen sportcsalás a vád, a fegyelmi bizottság hallgatja majd meg, és amennyiben a vád beigazolódik, a futballisták hosszabb eltiltásra számíthatnak. Lanzafame egyébként már nem a Honvéd játékosa, kölcsönadása lejárt az idény végeztével.

Az olaszországi fogadási csalásban érintett játékosok névsora:
Jean-Francois Gillet, Cristian Stellini, Marco Esposito, Andrea Masiello, Ivan Rajcic, Vincenzo Santoruvo, Davide Lanzafame, Nicola Belmonte, Nicola Strambelli, Massimo Bonanni, Massimo Ganci, Vitangelo Spadavecchia, William Pianu, Vitali Kutuzov, Nicola Santoni, Alessandro Parisi, Daniele De Vezze, Gianluca Galasso, Simone Bonomi, Francesco Caputo, Corrado Mario Colombo, Raffaele Bianco, Mark Edusei, Stefano Guberti és Luca Fusco.