Vágólapra másolva!
Hat év alatt 22 százalékkal csökkent a szabálytalanságok száma az angol focibajnokságban. Bár Alex Ferguson és Arséne Wenger is a kemény játék miatt panaszkodott nemrég, a Premier League mára jócskán a többi topliga előtt jár a foci tisztaságát tekintve. Az előrelépést a klubokhoz szorgosan eljárogató bíróknak tulajdonítják.

A PL-ben elkövetett szabálytalanságok száma a 2005-2006-os szezonban még 10 866 volt, majd folyamatosan csökkenve 2011-12-ben már csak 8307. A most véget ért idényben 8562-re emelkedett, de ez nem befolyásolta számottevően a csökkenő tendenciát.

A folyamat hátterét elemző BBC arról ír, hogy az datok éppen egy olyan évben váltak nyilvánossá, amikor a MU-tól visszavonult Alex Ferguson és az Arsenalt irányító Arséne Wenger is a túlzott erőfoci miatt panaszkodott a PL-ben. Előbbinek különösen a Stoke és a Bolton agresszív taktikája szúrta a szemét, a Stoke grundfocijáról pedig még paródia is készült.

Az angliai játékvezetők testületét vezető Mike Riley a számokra támaszkodva cáfolta a kritikát. "A fizikai erő érvényesülése és focisták védelme közötti egyensúly jelenleg tökéletes. Ráadásul a szabálytalanságok számának csökkenése a gólátlag és a kapura lövések számának növekedését eredményezte. Fontos, hogy miután elemezzük a döntéseinket, elmegyünk az edzőkhöz és a játékosokhoz, hogy megvitassuk ezeket, ezáltal képesek vagyunk egy következetes irányt tartani az egész szezonban."

Szavait alátámasztotta a korábban a Boltontól a nyáron távozó csatár, Kevin Davies, aki az elmúlt kilenc idényből hétben is a legtöbb szabálytalanságot követte el, ugyanakkor két PL-szezonban is ő volt a legtöbb szabálytalánságot elszenvedő játékos. "Valóban egyre nagyobb hangsúlyt kap a párbeszéd, különösen azáltal, hogy a játékvezetők eljárnak a klubokhoz, és átbeszélik velük a szabályokat. A focisták így tisztában vannak vele, hogy a bírók mit fognak szigorúan kezelni, és megpróbálják ezeket elkerülni."

A támadó szerint mindez megmagyarázza, hogy hosszútávon miért estek az adatok ilyen jelentősen. "Nem akarom azt mondani, hogy a játékomat most már a szabálytalanságok elkerülésére kell építenem, de a focisták alapvetően többet használják az eszüket."

A pozitív folyamat a piros lapok számában is megmutatkozik, az 52 kiállítás az elmúlt 16 évben a legalacsonyabb értéknek számít a PL-ben.

Az angol bajnokság ugyanakkor a többi topligához képest is egyre jobb helyzetbe kerül: miközben a PL-ben egy meccsen átlagban 23-szor szabálytalankodtak ebben az idényben, a La Ligában és a Serie A-ban 29, a francia ligában 31, a Bundesligában 32 szabálytalanságot követtek el egy-egy mérkőzésen.