Vágólapra másolva!
Giovane Élber, a Bayern München egykori válogatott csatára még sohasem látott olyan tiltakozáshullámot Brazíliában, mint ami a héten végigsöpört az országon. A visszavonult klasszis nem érti, miért kellett ennyi új futballstadion építeni, miközben annyi másra lehetne költeni a pénzt. Szerinte a tüntetéseknek még nincs vége, és lehet, ő is csatlakozik a tiltakozókhoz.

Ébredj föl, Brazília, egy tanár többet ér, mint Neymar!

Az elmúlt napokban többször is tömegtüntetések voltak Brazíliában a labdarúgó Konföderációs Kupa helyszínein, csütörtökön egymillió ember vonult az utcákra, ezzel kifejezve elégedetlenségét, hogy a kormány futballstadionokra költötte pénzt az oktatás és az egészségügy helyett.

A Zeit interjút készített a Bayern München egykori brazil válogatott csatárával, Giovane Élberrel, aki biztos abban, hogy a tüntetéseknek még nincs vége.

Giovane Élber még Bayern-mezben Forrás: AFP/Christian Fisher

"Ilyen még sohasem volt Brazíliában. Ha korábban tiltakozásról volt szó, elment 50-100 ember. Most az egész ország együtt tüntet, a TV Globo élőben adja, olyan ez, mint egy szappanopera" - nyilatkozta Élber.

Az egykori csatár szerint az a legnagyobb baj, hogy az emberek torkig vannak a korrupcióval. "Miközben az állam jelentős összegeket fektetett a futballstadionokba, addig megfeledkezett a kórházakról. Az oktatási rendszer nem rossz, a tanárokat rosszul fizetik meg, akadnak biztonsági problémák. Az emberek jól és biztonságosan akarnak élni."

Élber azt mondja, a Konföderációs Kupa jó alkalom arra, hogy a fiatalok is ráébredjenek ezekre a problémákra, és ha most, a futballtorna alatt tüntetnek, erre az egész világ felfigyel.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

"Végre mindenki felemelte a hátsóját a Facebook és a Twitter elől. ,Csütörtökön azt mondtam a gyerekeimnek, hogy azt hiszem, ma új Brazília született. Mert én még sosem láttam ilyen tiltakozást, és biztos vagyok abban, hogy ennek még nincs vége."

A legnagyobb problémát abban látja, hogy a kormány felelőtlenül szórta a pénzt, hiszen nem a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kényszerítette arra Brazíliát, hogy tizenkét városban rendezze a világbajnokságot.

"Építettünk egy gyönyörű stadiont Manausban, ahol nincs is élvonalbeli futballcsapat. Kik játszanak ott a vébé után, a majmok vagy a krokodilok? Ez teljesen irreális. De ott van a gyönyörű üdülőváros, Natal, ahol semmi hagyománya nincs a futballnak. Vagy Cuaibá. Ezen három városban a világbajnokság után ott marad három üres létesítmény."

Élber eddig csak a tévén keresztül figyelte az eseményeket, de azt mondta, ha lesz tüntetés Londrina városában, ahol él, akkor biztosan ott lesz.