Vágólapra másolva!

Kétezer íjász készül pusztai nyílzáporra

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra - tájékoztatta a park marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, a családoknak szóló program a délelőtti íjászregisztrációval kezdődik. A 10. századi vitézek hadi tábora, kézművesvásár, középkori játékok és kiállítások mellett bábelőadás, gólyalábas vásári komédia, középkori duda- és dobmuzsika, gyógyító növények kiállítása, solymászat, kemencés sütés és nomád ételek kóstolója is várja a vendégeket.

A Csete jurtában A lovas íjászat története címmel kiállítás nyílik, de lesz gyalogos vívó- és lovas hadibemutató is a Kassai Lovasíjász Iskola növedékeinek részvételével. A Nomád parkban a vendégek tanulhatnak az Árpád-kori íjászati módszerekről, tartanak íjászoktatást, és lehetőség nyílik az íjak kipróbálására is.

A rendezvény leglátványosabb elemének a délutáni együttlövés ígérkezik, amikor csaknem kétezer gyalogos és lovas íjász szabályos hadrendbe felsorakozva együtt hagyományos - visszacsapó-merevszarvú - magyar íjával kilövi nyílvesszőjét. A hagyományőrző harcosok a 907-es pozsonyi csata emléke előtt tisztelegve szabadtéri hadijáték keretében idézik meg az első kárpát-medencei, magyar honvédő háborút.

Az egész napos rendezvény este szertűzzel és moldvai zenével záródik.