Vágólapra másolva!
Brazília zsinórban harmadszor nyerte meg a labdarúgó Konföderációs Kupát, miután a döntőben lefocizta, és 3-0-ra legyőzte a világ- és Európa-bajnok Spanyolországot.

Eredmény, döntő:
Brazília - Spanyolország 3-0 (2-0) - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
Rio de Janeiro, v.: Björn Kuipers (holland)
Brazília: Julio Cesar - Alves, Silva, Luis, Marcelo - Paulinho (Hernanes, 87.), Gustavo - Hulk (Jadson, 72.), Oscar, Neymar - Fred (Jo, 79.)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa (Azpilicueta, a szünetben), Ramos, Pique, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Torres (Villa, 59.), Mata (Navas, 52.
gólszerző: Fred (2., 47.), Neymar (44.)
piros lap: Pique (68.)
sárga lap: Arbeloa (15.), Ramos (28.)

A mérkőzés előtt Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitány arra panaszkodott, hogy egy nappal később játszották az elődöntőt, mint a brazilok, ráadásul hosszabbítás után, büntetőkkel tudták csak megverni az olaszokat, és ezért fáradtabbak lesznek a játékosai, így a brazilok a favoritok. Ezzel szemben Neymar a spanyolokat tarotta esélyesebbnek, mert - mint mondta - a világ legjobb csapata a spanyol válogatott.

Már a második percben kiderült, hogy Del Bosquénak volt igaza, hiszen Hulk beadása után szerencsétlenkedtek egy sort a spanyol védők, amit Fred használt ki (1-0). A továbbiakban is hatalmas tempót diktált a brazil válogatott, a spanyolok fásultan mozogtak, és tőlük szokatlan módon rengeteget szabálytalankodtak. Az első félidőben gyakorlatilag egyetlen helyzetet dolgoztak ki, akkor Pedro gurítását David Luiz az év mentését bemutatva rúgta ki a gólvonalról. A szünet előtt két perccel Neymar növelte az előnyt, remek labdát kapott Oscartól, és ballal Iker Casillas kapujába bombázott (2-0).


A szünetben Arbeloa helyére Azpilicuetát hozta be Del Bosque, hogy megfogja a ficánkoló Neymart, de a második félidő második percében a spanyol jobbhátvéd posztján teljesen egyedül maradt Fred, aki magabiztosan lőtte ki a hosszút, teljesen demoralizálva ezzel a világbajnokot (3-0).

De ha ez nem lett volna elég demoralizáló a spanyolok részéről, néhány perccel később Sergio Ramos tett arról, hogy teljesen elveszítsék a hitüket, a Real Madrid védője ugyanis kihagyta a Jesus Navas által kiharcolt büntetőt. A 68. percben még meg is fogyatkoztak a spanyolok, Neymart rúgta fel leendő barcelonai csapattársa, Gerard Piqué, aki ezért piros lapot kapott.

A brazilok szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari ezt követően is vehemensen magyarázott az oldalvonal mentén, nem hagyta leülni a csapatát, Neymarék pörögtek is végig, de újabb gólt már nem tudtak szerezni, így 3-0-ra győztek, és a Konföderációs Kupát hibátlan teljesítménnyel megnyerve hangoltak a jövő évi hazai rendezésű világbajnokságra. A brazil válogatott zsinórban harmadszor, összességében - rekordot jelentő - negyedik alkalommal nyerte meg a tornát.

A Konföderációs Kupa gólkirálya az ötgólos Fernando Torres lett, aki ebből négyet Tahitinek lőtt. A brazil Fred szintén öt góllal zárt, de Torres 273 perc, míg Fred 423 alatt hozta össze a termést, ezért nyert a spanyol. A torna legjobb játékosa Neymar, legjobb kapusa pedig Júlio César lett.