Vágólapra másolva!
A futballbarát kormány, a sportágba ölt milliárdok, a befolyásos MLSZ-elnök, a gigantikus tervek és a számunkra kedvező lebonyolítási rendszer ellenére a nyári kupaselejtezők kristálytisztán megmutatták, hogy az NB I legjobb csapatai ugyanolyan súlytalanok és gyengék az európai mezőnyben, mint általában az elmúlt évtizedben. Olyan szégyen pedig még sosem esett meg, hogy már augusztusra leradírozzák az összes csapatunkat Európa térképéről.

Éppen tíz éve esett meg utoljára, hogy egy magyar csapat elverekedte magát a tavaszi idényig (a Debrecen vett sikerrel három kanyart az UEFA-kupában), és bár ezt követően is szezonról szezonra lázas latolgatás folyt arról, hogy ott leszünk-e még tavasszal mezőnyben, valójában inkább az volt a kérdés, hogy sikerül-e egyáltalán az őszt megérniük a selejtezőre kényszerülő magyar csapatoknak. A legsötétebb korszak 2005-2007 között borult a magyar focira, mindhárom évben csupán egyetlen párharcot tudott megnyerni valamelyik kupacsapatunk, az összes többi a legelső akadályon fennakadt.

Az idén nyáron erre a statisztikai mélypontra zuhantunk vissza, a BL selejtezőjében a Győr, az Európa Ligáéban a Videoton és a Debrecen hullott ki azonnal, a négy csapatunk közül csupán a Honvéd ment egy fordulót az EL-ben, hogy aztán kettős vereséggel, 1-5-ös összesítéssel ő is megadja magát a szerb Vojvodinának.

A magyar kupacsapatok 2013-ban

2013.07.25: Budapest Honvéd - Vojvodina 1-3
2013.07.25: Debrecen - Strömsgodset 0-3
2013.07.23: Maccabi Tel-Aviv FC - Győri ETO FC 2-1
2013.07.18: FK Vojvodina - Budapest Honvéd 2-0
2013.07.18: Strömsgodset - Debrecen 2-2
2013.07.17: Győri ETO FC - Maccabi Tel-Aviv FC 0-2
2013.07.11: Mladost Podgorica - Videoton 1-0
2013.07.11: Budapest Honvéd - Celik Niksic 9-0
2013.07.04: Celik Niksic - Budapest Honvéd 1-4
2013.07.04: Videoton - Mladost Podgorica 2-1

A magyar futball mostani szégyene mégis történelmi, hiszen az még sohasem fordult elő, hogy már augusztus előtt elvérezzen az összes csapatunk (amelyek így teljes erővel koncentrálhatnak a péntek este Lombard Pápa-Puskás Akadémia meccsel elrajtoló - Duna Tv, 19 óra - OTP Bank Liga küzdelmeire).

Külön szomorú, hogy - akárcsak a Fradi '95-ös BL-főtáblája után - ezúttal sem sikerült bármi értékelhetőt építeni az elmúlt néhány év egy-egy jobb eredményére, sőt az is leomlott, ami már felépült: a tavaly az EL-ben csoportkörig jutó, és még ott is helytálló Videoton ugyanúgy kiábrándító produkcióval esett ki a Mladost Podgorica ellen, mint a 2010-ben három párharcot behúzó, a francia Montpellier-t is elbúcsúztató, majd idén bajnoki aranyat nyerő Győr a Maccabi Tel-Aviv ellen, de a mostani Debrecen is nagyon távol van attól a csapattól, amelyik 2009-ben feljutott a BL-főtáblára.

Az összkép talán még sohasem volt ennyire borzasztó, hiszen egyik csapatunkról sem mondható el, hogy nem érdemelte volna meg a kiesést, az ellenfelek többnyire lefocizták a pályáról a kilátástalanul vergődő magyarokat. Ráadásul olyan ellenfelekről beszélünk, akikben egyébként nincsen semmi félelmetes, szemben a fent említett sötét korszakkal, amikor többek között a Manchester United, a Hamburg vagy a Sahtar Donyeck ejtette ki csapatainkat.

Origo infografika

Nem jött be Csányi számítása

A tavaszi Magyar Kupa-döntő szünetében Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke így nyilatkozott: "Fontos lenne, hogy jól szerepeljenek a magyar klubok, mert minél több pontot szereznek, annál nagyobb esélye lesz annak, hogy a későbbiekben több csapat indulhasson az európai kupákban. (...) Aki kiesik az első körben, az komoly kárt okoz a magyar labdarúgásnak, így remélem, minden klub ennek megfelelő komolysággal fogja kezelni az ügyet."

Érthető volt az OTP-vezér figyelmeztetése, hiszen az általa három éve irányított MLSZ 2011-es stratégiai programjában azt a célt tűzte ki, hogy minden szezonban legalább egy magyar csapatnak be kell jutnia valamelyik kupasorozat csoportkörébe (ez az első évben nem teljesült, tavaly viszont igen). Az igazán nagy ugrást azonban Csányiék tervei szerint 2015-ben kéne végrehajtani, amikortól már azt várja az MLSZ, hogy évente két csapat is kerüljön fel a főtáblára, sőt legalább az egyik jusson is tovább a csoportjából.

Ez az utóbbi hetekben látottakon kívül már csak azért is nehéz lesz, mert a mostani tragikus eredményeket nem azonnal, hanem éppen 2015-ben érvényesíti az európai szövetség abban a rangsorban, amelynek alapján eldől, hogy hány magyar csapat indulhat, illetve melyik fázisban kapcsolódhat be a kupasorozatokba.

Beszédes kép a debreceni kispadról Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nagy futballstratégia persze számos pontján már két éve is szembement a realitásokkal. Az elvárások szerint néhány éven belül a régió legjobbjának kellene válnia a magyar labdarúgásnak, ehhez képest jelenleg egész Közép- és Kelet-Európában rajtunk kívül Macedónia az egyetlen ország, amelynek már nincsen versenyben egyetlen kupacsapata sem, de Luxemburgot és Izlandot sem tudták ennyire gyorsan kiselejtezni.

Talán túlzottan optimista

Csütörtökön - még a Honvéd és a Debrecen fiaskója előtt - az MLSZ beharangozó írást közölt a bajnoki szezon elé. Ebből megtudhattuk, hogy "az elmúlt közel hetven évben nem látott stadionépítés, létesítményfejlesztés folyik az NB I-es kluboknál", majd a szöveg legvégén a nagy ívű tervekről is ejtett néhány szót.

"A MLSZ elnöksége 2010-es megválasztása után közzétett stratégiájában a klubok nemzetközi szereplésével kapcsolatban - talán túlzottan optimista - várakozásokat fogalmazott meg, bízva a futballfejlesztések (társaságiadó-program, akadémiai támogatások, infrastruktúra-fejlesztés, licencrendszer, központi televíziós és marketingjogok központi értékesítése) rövid távú eredményeiben. Az idei nyár nemzetközi kupateljesítménye egyelőre jelentősen elmarad az elvárttól, de hosszú távon továbbra is a magyar élfutball nemzetközi versenyképességben is mérhető fejlődését várja a szövetség."

Lipták Zoltán a Maccabi ellen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pedig a rendszer nekünk kedvez

Ne gondoljuk azonban, hogy a mostani leszerepelés előtt sokkal jobb volt helyzet, csapataink eddig is távol voltak Európa középmezőnyétől, legjobb magyarként a Debrecen 157., míg a Videoton 183. az európai kiemelési listán. A jövőt illetően leginkább még abban bízhatunk, hogy Michel Platini ismét a kicsik hóna alá nyúl, és keresztülveri azt a sokat kritizált szándékát, hogy 32-ről 64-re emelkedjen a BL-főtáblás helyek száma.

Platini már azért is sokat tett, hogy - bár erre még a következő vébén is van esély - a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon megvalósuljon a nagy magyar fociálom, és 1986 után ismét ott legyünk egy világversenyen, három év múlva ugyanis már nem 16, hanem 24 csapat részvételével rendezik meg a tornát. Nem elvitatva a debreceniek négy évvel ezelőtti érdemeit, de az UEFA többek között az ő főtáblára jutásukat is jelentősen megkönnyítette azzal, hogy a 2009-2010-es idény óta két ágra bontja a BL selejtezőit. Az egyik ágon az UEFA rangsorában első 15 helyen álló országok csapatai szerepelnek, a másikon pedig a többi, papíron gyengébb országok bajnokcsapatai vetélkedtek a csoportkörbe jutásért, vagyis a főtábláig nem kell megmérkőznünk Európa legjobb ligáinak csapataival. Ezt a Loki 2009-ben rögtön ki is használta, mivel a svéd Kalmar, az észt Levadia Tallin, majd a bolgár Levszki Szófia kiejtésével feljutott a főtáblára, ezt a teljesítményt azonban az alacsonyabbra került léc ellenére egy csapatunk sem tudta megismételni az elmúlt három évben. Az pedig a Debrecen esetében is látható volt, hogy Platini mentőövével is szinte lehetetlen megúszni az őszi kiesést, hiszen a csoportkörben élesen kijött a magyar bajnok és a nagyok közötti különbség; a Lyon, Liverpool, Fiorentina elleni mérleg: hat meccs, nulla pont, 18 kapott, 7 rúgott gól.

Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője a Vojvodina-meccs után Forrás: MTI/Kovács Tamás

Litvánia fenyeget

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mekkora lesz a Csányi által emlegetett kár, vagyis az UEFA rangsorában miként jelenik majd meg az idei rossz szereplés, hiszen ez a többi, még versenyben lévő ország teljesítményétől is függ. A jelenleg 29. Magyarország most egy csapatot indíthat a BL-selejtező második fordulójában, érdemi előrelépést ebben a sorozatban csak úgy érhetnénk el, ha megelőznénk a nálunk 13-mal előkelőbb helyen álló - tehát utolérhetetlennek tűnő - Ciprust, amely két csapatot is indíthat a BL-selejtezőben. Szerencsére rosszabb helyzetbe is csak akkor kerülhetünk, ha az 50. Örményország is megelőzné Magyarországot, az örmény bajnoknak ugyanis már az első selejtezőkörben is futballoznia kell, míg a Győr most a második körben kapcsolódhatott be a sorozatba.

Az Európa Ligában a mindössze két hellyel jobban álló, 27. szerbek megelőzése annyit javítana a helyzeten, hogy a három magyar kupainduló közül nem egy, hanem kettő kezdhetne a második selejtezőkörben. Az idén az ezüstérmes Videoton és a bronzérmes Honvéd már a legelső körben érdekelt volt, a kupagyőztes Debrecen eggyel később kapcsolódhatott be. Az idei gyengélkedés miatt azonban inkább az a forgatókönyv fenyeget, hogy az Európa Ligában 2015-től a Magyar Kupa-győztest is egy újabb selejtezőkör megvívására kötelezik majd, ehhez a 35. Litvánia helyére kellene visszaesnünk. Az viszont szerencsére még mindig elképzelhetetlen, hogy három helyett csak két csapatunk indulhasson el a második kupasorozatban, ilyen rossz helyzetben ugyanis jelenleg csak Andorra és San Marino van az egész kontinensen.

Exkluzív tartalmak a Facebook-oldalunkon