Vágólapra másolva!
A francia futballszövetség elnöke elkeseredett hangnemben tiltakozott a francia kormány által tervezett új adónem ellen.

Frederic Thiriez úgy fogalmazott, a gazdagokra kivetett 75 százalékos adó bevezetése a francia foci halálos ítéletének aláírása lesz.

A tervezett adó az évente 1 millió euró fölött keresőkre vonatkozik, és az 1 millió fölé eső rész 75 százalékát jelenti. Eredetileg a munkaválallókra akarták kivetni, de az új elképzelés szerint a munkáltatónak kell majd befizetni.

"A francia klubok költségeit egyetlen csapással 30 százalékkal emelné meg a döntés" - fogalmazott az elnök, akit a francia pénzügyminiszter tárgyalásra hívott az általa megfogalmazott súlyos aggályok miatt.

A tárgyalás előtt Pierre Moscovici pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az adót csak két évre akarják kivetni. "Csak átmeneti lesz, és csak azokat a cégeket érinti, akik rendkívüli fizetéseket adnak" - fogalmazott a politikus. "Annak az elképzelésnek a részeként vezetjük be, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét az ország talpra állításában."