Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán kizárta a Bajnokok Ligájából és az összes kontinentális kupasorozatból az ukrán Metaliszt Harkivot, a Szalai Ádámot is foglalkoztató német Schalke BL-selejtezős ellenfelét.

A klub azért kapta a büntetést, mert a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a hónap elején helybenhagyta az ukrán szövetség (FFU) korábbi döntését, amelyben 25-25 ezer dollár (5,6 millió forint) megfizetésére kötelezte a Harkivot és a Karpati Lvivot, mivel kiderült, a 2008 áprilisában játszott találkozójuk eredményét manipulálták.

A CAS helybenhagyta az FFU másik határozatát is, amely alapján megfosztotta a Harkivot a 2007/2008-as szezonban elért bajnoki harmadik helytől, valamint az egyesület egyik játékosát öt évre, további öt futballistát pedig három esztendőre tiltott el. Mindemellett Jevhen Krasnyikovot, a Metaliszt igazgatóját öt évre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Az ukrán csapat jövő szerdán találkozott volna a Schalkéval a BL-selejtező utolsó fordulójában, a csoportkörbe kerülésért kiírt párharc első mérkőzésén, majd augusztus 27-én a visszavágón. Az UEFA délutáni döntése értelmében a Metaliszt helyett az általa az előző körben búcsúztatott görög PAOK lesz a Schalke 04 ellenfele. A szaloniki klub helyét az Európa Liga-selejtező 4. fordulójában pedig senki nem veszi át, s ezáltal az izraeli Makkabi Tel-Aviv, amely korábban a Győrt búcsúztatta - párharc nélkül kerül a második számú kupasorozat főtáblájára.

A Metaliszt Harkiv jelezte, mindenképpen a CAS-hoz fordul az ügyben.

"Nem értünk egyet határozattal, ezért a CAS-hoz fordulunk" - jelentette ki Konsztantyin Pivovarov, a Metaliszt alelnöke. "Egy 2008-as meccs miatt büntetik meg a klubot, miközben a BL 2013/14-es idényére szabályos módon kvalifikálta magát a csapatunk, amely így szurkolóival együtt megérdemli, hogy részt vegyen a sorozatban".