Vágólapra másolva!
A kazah Sahtar Karagandi labdarúgócsapatát öt éve még a Debrecen búcsúztatta az UEFA-kupa selejtezőjében, majd bundázás miatt egy időre eltűnt a futballtérképről, az idei Bajnokok Ligája-selejtezőben viszont a legnagyobb meglepetést érheti el, ha kiveri a Celticet, és első ázsiai csapatként feljut a főtáblára. A lehetőség adott: 2-0-s előnyből várja a visszavágót.

Nem valószínű, hogy akadt olyan skót szurkoló, aki autós túrára vállalkozott a Sahtar Karagandi elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre, hacsak nem volt 80 órányi szabadideje oda, és ugyanannyi vissza.

A földrajzilag Ázsiához, a futballban viszont Európához tartozó Kazahsztán jelenlegi legjobb csapatának hihetetlen menetelése lehet, hogy nem is ér véget, hiszen a Celtic 2-0-s legyőzése komoly esély a jövő heti, glasgow-i visszavágóra.

Forrás: Sahtar Karagandi

2011-ben sikerült a nagy áttörés

A karagandai bányászcsapatot 1958-ban alapították, az együttes képes volt hétről hétre megtölteni a tízezer fő befogadására alkalmas stadiont, pedig csak a harmadosztály köztársasági csoportjában játszott. Az első nagy sikert 1962-ben érte el, amikor a Lokomotiv Gomel legyőzésével a másodosztályba lépett, ahol 1973-ig szerepelt.

A Vlagyimir Kotljarov irányította csapat olyan riválisokat győzött le, mint a Sinnyik Jaroslavl, a Csernomorec Ogyessza, a Daugava Riga, a Zalgiris Vilnius, illetve a Zenit, de a szovjet korszakból arra a legbüszkébb, hogy az 1965-ös kupakiírás nyolcaddöntőjében, 35 ezer ember előtt 1-0-ra verte a bajnok Torpedo Moszkvát.

1992-ben az első független kazah bajnokság élvonalába sorolták be, ugyan 1995-ben, 2007-ben és 2009-ben is felkapaszkodott a dobogóra, a nagy áttörést a 2011-es év hozta meg, amikor története első bajnoki aranyát ünnepelhette, tavaly pedig sikerült a címvédés.

Hogy eddig eljuthatott, ahhoz kellett némi szerencse is. A Kazah Labdarúgó Szövetség 2008. szeptember 18-án bejelentette, hogy a Vosztok ellen augusztus 31-én 2-1-re megnyert mérkőzés bunda volt, ezért mindkét csapatot kizárta a bajnokságból, és az összes klubvezetőt és edzőt eltiltotta 60 hónapra. A Karagandi fellebbezett, és a szövetség végül megkegyelmezett a klubnak, csupán kilenc pontot vont le tőle, de folytathatta a bajnokságot.

Finoncsenko sohasem váltana

A csapatból idén Alekszandr Mokin kapus mellett Szergej Kiznyicsenko és Makszat Bajzsanov kapott meghívást a válogatottba, a leghíresebb játékos azonban mégis a 31 éves Andrej Finoncsenko, aki már 116 gólnál jár, és esze ágában nincs váltani, a Karagandiból szeretne majd visszavonulni.

"A legtöbb helyi sráchoz hasonlóan én is mindig arról álmodtam, hogy egyszer a Sahtar játékosa leszek. Voltam labdaszedő is, de amikor bekerültem a nagycsapat keretébe, azt gondoltam, meg akarom változtatni a klubot. Kaptam ajánlatokat máshonnan, de nekem sohasem a pénz volt a legfontosabb. Voltak jó és rossz korszakaim, de köszönöm a sorsnak, hogy itt lehetek" - nyilatkozta.

2008-ban még a Loki búcsúztatta

A klub 2006-ban játszott először az európai kupákban, de az Intertotó-kupa első körében elbukott a fehérorosz MTZ-RIPO ellen (1-5, 3-1). A 2008-as második próbálkozást sem kísérte szerencse, akkor az UEFA-kupa-selejtezőben a Debrecent kapta ellenfélül, és a hazai 1-1 után idegenben 1-0-ra kikapott, a magyarok gólját Rudolf Gergely szerezte.

A 2008-as UEFA-kupa-selejtezőn a Debrecen jutott tovább Forrás: MTI/Oláh Tibor

2010-ben a lengyel Ruch Chorzów állította meg az Európa Liga-selejtezőben (1-2, 0-1), 2011-ben viszont megszületett az első siker, a szlovén Koper ellen 3-2-es összesítéssel továbbjutott, ám a selejtező második körében az ír St. Patrick megállította (2-1, 0-2).

Tavaly a Bajnokok Ligája selejtezőjében a cseh Slovan Liberec ellen hosszabbításban maradt alul az együttes (0-1, 1-1), ezek után az idei menetelés óriási meglepetésnek számít. A BL-selejtezők második fordulójában a BL-főtáblát többször megjárt fehérorosz BATE Boriszov kiverésével nyitott (1-0, 1-0), majd a harmadik fordulóban jött a Skenderbeu Korce, ám az albánok a kazahsztáni 3-0-s vereség után otthon csupán 3-2-re tudtak nyerni.

Diákok verték a tanárokat

A playoffban az előző BL-idényben nyolcaddöntős skót Celtic következett, amely az előző körben már megszenvedett a műfüves pályával az Elfsborg ellen, így félve utazott el Asztanába (a karagandai stadion ugyanis nem alkalmas BL-meccsek rendezésére).

Viktor Kumikov edző a csatát előzetesen egy tanár-diák mérkőzéshez hasonlította. "Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen mi csak ismerkedünk a BL-lel, ellenfelünk pedig rutinos résztvevőnek számít, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne bennünket legyőzni. Egyértelmű, hogy a jelenlegi munka pályafutásom csúcsa. Kétszer nyertem bajnokságot, most a BL-csoportkör kapujában vagyunk. De remélem, van még előttünk meghódításra váró csúcs. Szeretem a város meghitt hangulatát, és azokat az egyszerű és kedves embereket, akik óriási támogatást adnak nekünk."

A csapat a hét elején egy helyi hagyománynak eleget téve birkát vágott, a húst szétosztották a szegények között, a muszlim játékosok ezzel próbáltak kedvezni a szerencsének.

"Tanítványaim úgy gondolták, a BL-playoff már egy újabb, magasabb szint, és nem akartuk megsérteni a hagyományt" - mondta Kumikov.

A mérkőzésen hiába dominált a Celtic, a kazahok életveszélyes kontráiból kettő beakadt, Finoncsenko és Hizsnyicsenko góljai pedig akár a továbbjutást is eredményezhetik. A Celtic a hazai pályában és a statisztikában reménykedhet: korábban eddig négyszer kaptak ki 2-0-ra európai kupamérkőzés első felvonásán, de háromszor továbbjutottak.

A győzelem utáni sajtótájékoztatón a helyi újságírók percekig tapsoltak Kumikovnak, aki azt mondta, nem dőlt még el semmi, csak az, hogy nagyobb az esély az első kazah BL-szereplésre. "A glasgow-i visszavágó nagyon nehéz lesz, hiszen a Celtic sokkal tapasztaltabb csapat, és még mindig esélyesebb a továbbjutásra. Nekünk is van esélyünk, de csak kicsivel több, mint az első mérkőzés előtt. Fegyelmezetten és szervezetten kell futballoznunk, és akkor megcsinálhatjuk."

Az biztos, ha a Karagandi főtáblára jut, nem sokan vágynak majd ellene játszani, hiszen melyik portugál, angol vagy olasz csapat szeretne 6-8000 ezer kilométert utazni egy csoportmérkőzés kedvéért?

A Sahtar Karagandi kerete

kapusok: Alekszandr Mokin, Valeriij Fomicsev, Stas Pokatilov
védők: Nikola Vasilevic (bosnyák), Mihail Gabisev, Andrej Parivajev, Evgenyij Taraszov, Aldin Dzidic (bosnyák), Alekszandr Simcevic (szerb), Szergej Malij, Bakit Abujov
középpályások: Gediminas Vichyus (litván), Asat Borantajev, Makszat Bajzsanov, Vadim Borovszkij, Roger Henao Kanyas (kolumbiai), Aszlan Darabajev
csatárok: Andrej Finincsenko, Igor Zenkovics (fehérorosz), Sztanyiszlav Lunin, Szergej Hizsnyicsenko, Gevorg Kazarjan (örmény), Toktar Zsangilisbaj