Vágólapra másolva!
Drukkolunk Szalai Ádám Schalkéjának és Megyeri Balázs Olimpiakoszának, kíváncsiak vagyunk Neymar barcás játékára és a tovább tuningolt PSG szezonjára, de a Ferguson nélküli MU és a guardiolás Bayern BL-csoportkörös szereplése is feljebb viszi a pulzusunkat. Megtippeltük, kik lehetnek a BL-csoportkör továbbjutói.

Íme a teljes BL-program

A csoport: Manchester United, Sahtar Donyeck, Bayer Leverkusen, Real Sociedad

Finom kis négyes, három topligás csapat és az évek során fontos európai tényezővé izmosodó Sahtar, amely az idei évben több mint százmillió eurót keresett azzal, hogy eladta Williant (Anzsi Mahacskala, azóta Chelsea), Fernandinhót (Manchester City) és Mkitarjant (Dortmund).

A Manchester United még úgy is favorit, hogy egyelőre nem lehet tisztán látni, milyen lesz a Moyes-féle MU, de ha a hisztigép Rooney végül tényleg marad, a tavalyinál nem lesz gyengébb a csapat, ami a továbbjutáshoz már elég lehet. Ha a Sahtar is a tavalyi brigáddal nyomulna, könnyen odaadnánk neki a második helyet, így viszont elég komoly könyöklés várható, amelyben a Real Sociedad sem lesz esélytelen, de valószínűbbnek tűnik, hogy a szimpatikus baszkok csak pontokat tudnak elcsípni a többiektől.

Rooney elvágyódott, majd lenyugodott Forrás: AFP/Andrew Yates

A Sahtar a fent említett trió nélkül Ukrajnában vígan bajnok lehet ismét, Európában viszont sebezhetőbbnek tűnik, a Leverkusen pedig ha nem is Bayern-szint, ahhoz elég masszív, hogy bekússzon a második helyre.

B csoport: Real Madrid, Juventus, Galatasaray, FC Köbenhavn

Régi ismerősök, ha találkoznak. A Real-Juventus párosítás 1998-ban a döntőben, 2003-ban az elődöntőben jött össze, az amszterdami fináléról a spanyoloknak, az öt évvel későbbi meccsekről az olaszoknak van jobb emlékük. 2003-ban a Juve elbukta a döntőt, méghozzá Carlo Ancelotti Milanja ellen, az olasz edző jelenleg a Realt irányítja, de milánói korszaka előtt a Juvénál is megfordult.

A Real és a Galatasaray az előző idényben futott egymásba, a negyeddöntőben a spanyolok 3-0-ra nyertek otthon, de a Drogba, Sneijder duó által hajtott Galata a visszavágón 3-1-nél azért emelt egy jókorát a madridiak pulzusszámán. Most nem várunk hasonlóan komoly izgalmakat, a Real Madrid és a Juventus egymás között lebokszolja az első helyet, a Galata be kell érje az EL-es harmadikkal, a Köbenhavn pedig örül, hogy három telt házas meccsel növelheti a bevételét.

Kaká (8) nem jutott túl magasra Madridban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Viszont szeretjük a meglepetéseket, ráadásul a Real eddigi két, nehezen kiküszködött bajnoki győzelme nem győzött meg minket, úgyhogy a Tévez révén végre normális csatárt is beszerző Juventusnak adjuk az első helyet.

C csoport: Benfica, PSG, Olimpiakosz, Anderlecht

A Benfica a második kalapos csapatok álomellenfele volt, végül a PSG lett a szerencsés, amelynek ezt a négyest meg is kell nyernie, ha komolyan gondolja, hogy ott a helye a nagyfiúk között. A Benficát tüzelheti, hogy a döntőt a stadionjában rendezik jövő májusban, de ahhoz, hogy ott legyen, már olyan szintű csoda kéne, amely veri a görögök 2004-es Eb-hőskölteményét.

Az Olimpiakosznak szorítunk, hiszen Megyeri Balázs ott légióskodik, igaz, az eddigi két bajnokin csak kispados volt spanyol kollégája mögött, de nem érzünk a görög csapatban annyit, hogy a hazai pályás keménykedésen kívül többre is futná az erejéből. Az Anderlechtet már nem kell kitüntetett figyelemmel kísérni, hiszen Juhász Rolandot a Videotonig száműzték, a belga csapat egyébként is az a kategória, amely miatt viszonylag kevés semleges drukker gyűrögetné zokogva a zsebkendőjét, ha egyszer kimaradna a csoportkörnek hívott dzsemboriból.

Egy szó, mint száz, az Ibrahimovic, Cavani páros az első helyre lövi a PSG-t, a Benfica pedig egy továbbjutással eléri, hogy tavaszig minden meccsük alatt megtudjuk, mekkora doppingot jelent nekik, hogy otthon döntőzhetnének.

D csoport: Bayern München, CSZKA Moszkva, Manchester City, Viktoria Plzen

A tavaszi, Juventust, Barcelonát, Dortmundot zsebre tevő Bayernre bátran rá lehetett mondani, hogy a világ legjobb csapata, de aztán Heynckes el, és érkezett Guardiola, akiről még készülhet szobor bőrgatyában és literes söröskorsóval, de ehhez legalább olyat kell produkálnia, mint az izgalmaktól folyton kipirosodó elődjének.

Dortmund elleni elvesztett Szuperkupa-döntő ide, Freiburg elleni kínos döntetlen oda, a CSZKA és a Plzen nem vehető egy kalap alá a Bayern Münchennel, a Manchester City pedig évek óta házhoz megy a pofonért a BL-ben. Eddig még a továbbjutás sem jött össze az idén is féktelenül költekező Citynek, a mostani szezonban viszont már kéne valamit virítaniuk a fiúknak, mielőtt Manszur sejk fogja magát, és Diósgyőrbe viszi az eurómillióit. A CSZKA csak a szokásos dolgokban - műfű, hideg - bízhat, Plzenről pedig továbbra is a sör és a Skoda jut majd mindenki eszébe.

E csoport: Chelsea, Schalke, Basel, Steaua

Szalai Ádám a saját helyzetét nehezítette meg azzal, hogy a PAOK elleni duplájával a főtáblára juttatta a Schalkét, mert ismerve José Mourinho alaposságát, a Chelsea edzője azt is kielemzi majd róla, hányszor rágja meg a falatot és milyen hajfixálót használ a meccsek előtt.

Mourinho ibrahimovici egóján biztosan sebet ejtett, hogy a Realnál pont a BL-győzelem miatt esett rá a választás, de még a nyamvadt döntő sem jött össze neki, most azonban ismét barátok közt van, és ebből kisülhet valami nagy dolog. A Schalke annyira felszabadult a BL-be jutástól, hogy már a milanos Boateng és Adebayor érkezéséről olvasni, utóbbi Szalai szereplésére is hatással lehet, bár idénybeli négy gólja miatt egyelőre nehéz rajta fogást találni.

Mourinho ezútta la Chelsea-vel bizonyíthat Forrás: AFP/Giseppe Cacace

Reméljük, sorozata a Bundesligában és a BL-ben is folytatódni fog, bár akkor sem haragszunk rá, ha Bukarestben nem a Steaua elleni meccsen, hanem a vb-selejtezőn talál be. A Basel erejéről két szezonnal ezelőtt a Manchester United is meggyőzödhetett, de az akkori főszereplők közül a két legjobb játékos már nincs a klubnál, Alexander Frei befejezte, Xherdan Shaqiri pedig a Bayerné. A Steauával leginkább a magyar Chelsea fan club tagjai jártak jól, akiknek elég 800 kilométert utazniuk, hogy élőben láthassák Lampardot, Eto'ót és a többieket.

F csoport: Arsenal, Marseille, Dortmund, Napoli

Ha Arsene Wenger megírja egyszer a memoárját, 2013 nyaráról maximum a családi programokkal kapcsolatban őrizhet szép emlékeket, az átigazolási piacon ugyanis senkit nem tudott felmutatni a londoni csapat. Ami a C csoportban még nem is lenne gond, az Olimpiakoszt és az Anderlechtet így is ki tudná fektetni az Arsenal, viszont élünk a gyanúval, hogy a Dortmund és a Napoli már túl sok lesz Ramseyéknek.

Ha van halálcsoport a BL-ben, akkor ezt annak lehet nevezni, bármelyik két csapat megy tovább, egyik sem lesz meglepetés. A Dortmund mellett szól, hogy Götze és Felipe Santana távozása egyelőre nem rengette meg, és ha képes lesz olyan félelemetes sebességgel és hatékonysággal játszani a BVB, mint a Real elleni tavaszi elődöntőben, akkor idén is nehéz lesz megállítani.

A Napoli továbblökése megelőlegezett bizalomnak tűnik, de az a csapat, ahol az elnök képes 100 millió eurós peren gondolkozni játékosa szabadidejében elszenvedett sérülése miatt, az mindenre képes. Komolyra fordítva, a nyáron érkező Higuaín, Callejón, Raúl Albiol, Armero, Reina ötösfogat van olyan jó, hogy a Napoli megelőzze az Arsenalt és a Marseille-t.

G csoport: Porto, Atlético Madrid, Zenit, Austria Wien

Nehéz eldönteni, hogy a BL-szűz Austria Wien örül-e a csoportbeosztásnak, hiszen az igazán nagy csapatokat elkerülte, de még a harmadik helyre sem lehetnek vérmes reményei. A Porto 70 millió euróért elengedte a Monacóhoz a Joao Moutinho, James Rodríguez kettőst, ami nem volt meglepő annak fényében, hogy évek óta pénzre váltja legjobb játékosait.

Az Atlético Madrid szegényebb lett egy Falcaóval, de behúzta David Villát, aki idényenként 20-25 gólt még mindig ki tud préselni magából, és méltó társra talált Diego Costa személyében. A Zenitből Szemak befejezte, Gyenyiszov elment az orosz Manchester Citybe, az Anzsiba, Bruno Alves pedig a Fenerbe igazolt, de ott van még Hulk, Kerzsakov, Danny, Witsel, és talán még Arsavin is magára talál. Itt sem könnyű tippelni, de elsőre Atlético Madrid, Porto továbbjutást érzünk.

H csoport: Barcelona, Milan, Ajax, Celtic

Képzeljék el, hogy elmennek egy buliba, ahol ott van egy rakás jő nő, de önök hiába érkeznek nagy reménnyel, végül csak három exszel sikerül beszédbe elegyedni. Nem valami izgalmas, ugye? Nagyjából ezt érezhetik a Milan- és a Barcelona-szurkolók is, a csapatok ugyanis az utóbbi években lépten-nyomon összeakadtak, hol a csoportkörben, hol az egyenes kieséses szakaszban.

Messi tavaly a végén nem nevetett Forrás: AFP/Javier Soriano

A másik két csapattal is van bőven közös élmény, a Milan a Celtickel a 2007-es nyolcaddöntőben, az Ajaxszal a 2010-2011-es csoportkörben szerepelt együtt, a Barcelona pedig tavaly szenvedett meg a skótokkal, akik hazai pályán 2-1-re legyőzték Messiéket. A Barcelonával kapcsolatban csak az a kérdés, Neymar ki ellen szerzi meg első BL-gólját, de a második hely sem tűnik annyira kérdésesnek, a Milan hiába bénázott már-már arsenali módon eddig az átigazolási piacon (tegye fel a kezét, aki érti Matri megvételét!), az Ajaxnál és a Celticnél így is ütősebbnek tűnik.