Vágólapra másolva!
A győzni akarással nincs gond a magyar labdarúgó-válogatottnál, az Origo által megkérdezett játékosok közül Varga József, Lovrencsics Gergő és Böde Dániel sem lenne elégedett az egy ponttal a románok elleni idegenbeli pénteki vb-selejtezőn. Böde szerint fel se üljön a repülőre az a játékos, aki nem győzni megy Bukarestbe, Varga pedig szeretne bizonyítani a kétkedőknek, akik nem hittek eddig a válogatottban.

Amíg Vanczák Vilmos, a Sion védője az Origónak azt mondta, hogy a románok elleni találkozó egy lesz a sok világbajnoki selejtező közül, addig Böde Dániel ezt másképp látja. „Az év mérkőzése lesz. Kőkemény és parázs lesz a pályán belül és kívül is” – kezdte a Ferencváros támadója.

„Az itthoni, 2-2-re végződött találkozón egy peches góllal ikszeltünk az utolsó percben, kint egy teljesen más meccset fogunk játszani, de ez a keret alkalmas arra, hogy nyerjünk Romániában. Minden meccs fejben dől el, ahogy ez is, bízom benne, hogy elbírja a nyomást a csapat. Nem lennék elégedett a döntetlennel, és azt mondtam a csapattársaimnak is, hogy ha valakinek megfordul a fejében, hogy nem nyerünk, az fel se üljön a repülőre, inkább maradjon itthon.”

Böde hallani sem akar a döntetlenről Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha egy csatárral kezd Egervári Sándor szövetségi kapitány, akkor Bödéhez hasonlóan valószínűleg Lovrencsics Gergő is a kispadon kezdheti meg a románok elleni selejtezőt. A Lech Poznan támadója is sorsdöntőnek tartja a meccset, de nem csak a péntekit. „Inkább úgy fogalmaznék, hogy két nagyon fontos meccs következik most, ugyanis hiába verjük meg a románokat pénteken Bukarestben, ha néhány nappal később kikapunk az észtektől.”

A románok keretét erősnek tartja Lovrencsics, még akkor is, ha sokan nem játszanak a klubjukban, és számos sérültjük is van, valamint Adrian Mutut sem hívta meg Victor Piturca szövetségi kapitány.

„Már itthon is nyernünk kellett volna, kint pedig le kell nulláznunk őket, de szerintem nem is lesz gond ezzel, össze fog állni a védelmünk, ebben biztos vagyok. Én egyáltalán nem félek ettől a meccstől, persze kint lehet, hogy máshogy fogok érezni, amikor több mint 20 ezren szidnak majd bennünket, de szerencsére a magyar válogatott olyan játékosokból áll, akik számos ilyen meccsen szerepeltek már. Én is játszottam néhányszor több tízezer néző előtt, küldtek már el 30 ezren melegebb éghajlatra, de hozzászoktunk az ilyen hangulatú meccsekhez” – mondta Lovrencsics, aki nem lenne elégedett az egy ponttal. „Benne van a játékban, hogy döntetlent játszunk, de én nem lennék ezzel elégedett. A saját kezünkben van a döntés, és ezt nem is szabad kiengednünk onnan.”

Lovrencsics (jobbra) hozzászokott már a pokoli hangulathoz Forrás: MTI/Beliczay László

Varga József is úgy gondolja, hogy nem megbénítani, hanem felpörgetni fogja a kinti hangulat a magyar csapatot, amely el fogja bírni a rá nehezedő nyomást. „Mindenki tisztában van azzal, hogy mennyire fontos ez a meccs. Egy komoly hangulatú stadionban fogunk játszani rengeteg néző előtt, de minden focistának az az álma, hogy ilyen meccsen játsszon, szóval remélhetőleg ez csak felspanol majd bennünket.”

Varga sem lenne elégedett azzal, ha ikszelnénk a románokkal. „Döntetlennel ugyanott tartanánk, ahol most, és bár maradna az egypontos különbség a két csapat között, de a budapesti meccsből kiindulva pozitívnak látom a helyzetünket, szerintem ugyannyi esélyünk van kint győzni, mint volt itthon” – utalta Varga arra, hogy a hazai 2-2-es döntetlennel zárult vb-selejtezőn a végén egy szerencsés góllal egyenlítettek a románok.

„Nem szabad engednünk, hogy olyan buta gólokat kapjunk, mint akkor, valamint be kell lőni elől a helyzeteket, mert abban biztos vagyok, hogy lesznek lehetőségeink. A románokon talán nagyobb lesz a nyomás, hiszen hazai pályán mindenképp nyerniük kell, ha meg akarnak bennünket előzni. Ugyanakkor nekünk sincs más esélyünk, ha oda akarunk érni a pótselejtezőt érő második helyre. Lehet itt kertelni, meg mellébeszélni, hogy jó a döntetlen is, de ez nem így van, győzni megyünk Bukarestbe, mert győznünk kell, és ez a csapat képes is rá. Szeretnénk csattanós választ adni azoknak a kétkedőknek, akik eddig nem hittek bennünk, és nem álltak mellettünk.”

Varga bizonyítana a kétkedőknek Forrás: MTI/Beliczay László

Varga József a nyáron az angol másodosztályú Middlesbrough-ba igazolt, ahol remekül érzi magát, a posztján, középpályásként játszhat, és élvezi is az edző bizalmát, rendszeresen játéklehetőséget kap, nem a kispadot koptatja.

„Egy balul sikerült félév után kicsit kétkedve vágtam neki az angol túrának, de áldom az eget, hogy így döntöttem, mert egy fantasztikus csapatba, remek körülmények közé kerültem. Lehet, hogy a másodosztályban szerepelünk, de a körülmények Premier League-színvonalúak, és az is a célunk, hogy feljussunk az első osztályba. Nagyon erős bajnokságba kerültem, nem csak az erőfoci dominál már az angol másodosztályban, egyre több csapat játssza a focit, ahogy mi is közéjük tartozunk. Nekem sem csak védekező feladatom van, hanem sokat támadok is, így ebben is fejlődök kint.”