Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség összegzése szerint 10 454 játékos váltott klubot a nyári átigazolási időszakban 3,367 milliárd dollár értékben, ami 30 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A Deloitte könyvvizsgáló cég adatai alapján az öt európai élbajnokság, az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia liga csapatai ebből 2,3 milliárd dollárt költöttek el.

A FIFA jelentése kitér arra is, hogy a leggyakoribb transzfer az volt, hogy Spanyolországból Angliába igazolt egy játékos. Összesen 38 futballistát 227 millió dollárért szereztek meg szigetországi klubok a spanyol ligából.

Két meghatározó bajnokság zárta profittal a kevesebb mint három hónapos átigazolási időszakot. A Primera División együttesei 145, míg a Serie A gárdái 16 millió dollárral költöttek kevesebbet, mint amennyiért eladtak.

Az angolok viszont 622 millió dollárral, míg a franciák és a németek 198, illetve 79 millió dollárral vásároltak többért, mint amennyit eladtak.

Szakértők elemzése szerint a Premier League klubjainak vásárlási kedvét az új televíziós szerződés segítette elő, amely 8,5 milliárd dolláros bevételt biztosít a csapatok számára az elkövetkezendő három évben.

A FIFA jelentése arról is említést tesz, hogy az átigazolások révén a menedzserek 222 millió dollárt tehettek zsebre, ami 20 százalékos növekedést jelent.