Vágólapra másolva!
Észtország magabiztos legyőzésével és a törökök bukaresti diadalával visszatért a remény a magyar válogatott vb-részvételére. Túlzás volna azt mondani, hogy az MLSZ vezetői máris böngészhetik jövő nyári akciós repjegyeket Rióba, de legalább érdemes átnézni, mi szükséges ehhez. Ha eljutunk a pótselejtezőig, főként nehézsúlyú ellenfeleket kaphatunk, ám szerencsével akár Görögország is szembe jöhet.

A magyar válogatott első feladata jelenleg a pótselejtező elérése, amelyhez meg kell őriznie a második helyét a D csoportban. Jelenleg egy pont az előny Törökország és Románia előtt. A hátralévő meccsek:

Október 11.:
Hollandia-Magyarország
Andorra-Románia
Észtország-Törökország

Október 15.:
Magyarország-Andorra
Románia-Észtország
Törökország-Hollandia

Az Andorra elleni hazai meccset elintézettnek tekintve láthatjuk: Hollandia ellen kellene egy bravúros idegenbeli győzelem. Louis van Gaal csapata már biztos vb-résztvevő, az utóbbi két meccsét mintha nem is vette volna túl komolyan, ikszelt Észtországban, majd egy visszafogott 2-0-al távozott Andorrából, ötven percig elgurigázva a vezető gólig.

Ám még akkor sincs veszve minden, ha nem sikerül legyőzni az alapjáraton kocogó hollandokat. Bízhatunk a románok észtek elleni, vagy a törökök Észtországi pontvesztésében, illetve a törökök még vendégül látják Hollandiát is.

Ha pedig behúzzuk a második helyet, következhet a pótselejtező, melyen a kilenc európai csoport legjobb nyolc másodikja vesz részt. Négy párbaj következik, ám vigyázat, ezúttal már lesz kiemelés, méghozzá a világranglista alapján, tehát a magyarnál hátrébb álló csapatokat nem kaphatjuk. A pótselejtezős ellenfél oda-vissza verésével viszont véget érnek a megpróbáltatásaink, ünnepelhetjük a 2014-es vb-részvételt. Már ha úgy alakul.

Nézzük, mely csapatokat kaphatjuk a novemberi pótselejtezőkön!

A csoport: Szinte biztosan Horvátország lesz a második: már nem előzheti meg senki, és várhatóan nem is előz meg senkit a nehéz sorsolása miatt. Potenciális ellenfél.

B csoport: Bulgária, vagy Dánia lehet a nyerő, ám a keresztbeverések miatt elképzelhető, hogy itt találjuk majd a pótselejtezőről lemaradó leggyengébb csoportmásodikat. Csakhogy a bolgárok jelenleg messze mögöttünk vannak a világranglistán, így velük biztosan nem játszik a válogatott.

C csoport: A svéd-osztrák meccsen dőlhet el a csoportmásodikság: hiába a svédek hárompontos előnye, vár még rájuk Németország, míg Ausztria a Feröer-szigeteken zárja a csoportfázist. Érdekes helyzet: Svédország egy hellyel Magyarország előtt harmincadik a FIFA-listán, Ausztria csak 55.

D csoport: Remélhetőleg az Egervári-sereg kaparintja meg a második helyet.

E csoport: Szoros a verseny Izland (13 pont), Szlovénia (12) és Norvégia (11) közt, de elméletben akár még Albánia (10) is odaérhet. A kiemelés miatt egyedül Norvégiát kaphatjuk, ám ehhez előbb még két válogatottat is le kellene előzniük.

F csoport: Oroszország és Portugália végezhet az első két helyen, kérdés, milyen sorrendben. Az oroszok sorsolása könnyű, és van egy pont előnyük is. Lehet, hogy Cristiano Ronaldónak novemberben Budapesten lesz fontos meccse?

Ronaldo még az oroszok megelőzésével van elfoglalva Forrás: AFP/Peter Muhly

G csoport: Bosznia-Hercegovina vagy Görögország jöhet szóba. Egy árnyalattal talán a bosnyákok az esélyesebbek a csoportelsőségre, a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően.

H csoport: Anglia, Ukrajna és Montenegró hatalmas versenyfutásban van. Két hazai meccsen Anglia könnyen befuthat, az elsőn épp Montenegrót verheti, miközben Ukrajna Lengyelországot fogadja. Az ukránoknak könnyebb is a programja, és az egymás elleni eredményeik is jobbak, ráadásul a világranglistán is előttünk vannak. Potenciális ellenfelek.

I csoport: Spanyolország nyer Franciaország előtt, ha sikerül két hazai meccsen négy pontot összekaparnia, Grúzia és Fehéroroszország ellen. Röviden: Franciaország csoportmásodik lehet, és a FIFA is elénk rangsorolja.

Ibrahimovic, Ronaldo, Benzema?

Mindent egybevetve várható Horvátország, Svédország, Portugália, Görögország, Ukrajna és Franciaország közül sorsolnak majd ellenfelet a D csoport másodikjának. Kevésbé valószínű, hogy Dánia, esetleg Norvégia kerül majd az Egervári-csapat útjába.

Mindebből úgy tűnik, nagy szerencsével, Görögország, esetleg Norvégia ellen lehet esélye a magyar válogatottnak kijutni a 2014-es vébére. Portugália vagy Franciaország viszont a végállomást jelentheti.

Hírek és plusz tartalmak a Facebook-oldalunkon