Vágólapra másolva!
Ronaldo kibukott Özil távozásától, Casillas klublegendaként, a legszebb kapuskorban ragadt a kispadra, Bale jobb marketingeszköz, mint amilyen focista, Ancelotti pedig látványosan feszült. Sok szurkolónak nem tetszik, ami a Realnál történik, Pérez elnök megítélése vitatott, Neymar viszont senkinek sem hiányzik.

A Real Madrid évek óta a világ leggazdagabb klubja, ám ez a státusz nem biztosít automatikusan nyugalmat és kiszámíthatóságot. A nyáron José Mourinhót Carlo Ancelotti váltotta a kispadon, akitől a gondosan kidolgozott taktika mellett bevallottan azt várták, hogy békességet hoz majd az öltözőbe. Ez azonban továbbra sem egyszerű feladat a királyiaknál.

San Iker bukása

Iker Casillast Mourinho kezdte jegelni tavasszal, az után sem engedte védeni, hogy felépült a kézsérüléséből. A helyére érkezett Diego Lopez jól teljesített ugyan, de egyértelműnek látszott, hogy Mourinho távozásával ismét Casillas áll majd a gólvonalra. Általános meglepetésre nem így történt.

Pedig "Casillas maga a Real Madrid, a szurkolók 80 százaléka őt látná a kapuban", mondta az Origónak Hajdú Attila, a Ferencváros és a válogatott volt kapusa, maga is Real-szurkoló. Casillas olyan fiatalon robbant be a csapatba, hogy egy ideig metróval járt a meccsekre, melyeken ő védett, majd a világ egyik legjobb kapusává nőtte ki magát. Hajdú ezzel együtt el tudja fogadni Ancelotti és az új edzői stáb döntését: "Látnak két kapust, és Lopezzel biztosabbnak érzik a csapatot. Casillas valóban egy ikon, másfelől Ancelotti nem az elmúlt tíz év alapján ítél. Azzal is számolni kell, hogy Lopez lehetőséget kapott, élt vele, így vele szemben lennének igazságtalanok, ha visszacserélnék. Talán Ancelotti azt akarja demonstrálni, hogy nincs bérelt helye még Casillasnak sem."

Hajdú szerint az olasz edző nem akar kiszúrni Casillasszal, de a szurkolók megosztottak a kérdésben. Akadt, aki kerek perec kijelentette: "Addig nem szurkolok a Realnak, amíg vissza nem áll Casillas." Ez a tábor "minden külső körülménytől eltekintve visszaköveteli Casillast a kapuba, míg a másik azt mondja, védjen a jobb" - jegyzi meg Gyertyánági András, a Penamadridista.hu szerkesztője.

Casillas talán már a kispadon öregszik meg Forrás: AFP/[origo]

Bár Gyertyánáginak Casillas mindig is a kedvencei közé tartozott, képes realistán értékelni: "Ha őszinte akarok lenni, azt mondom, az elmúlt egy-két évben sok probléma volt Ikerrel. A kijövetelei, a kirúgásai, a rögzített helyzetek kezelése. A madridisták a közös meccsnézéseken a szögleteket, szabadrúgásokat az utóbbi időkben már fél gólnak könyvelték el."

Özil hiányzik is, meg nem is

Több drukker szeretné, ha a sajtó leszállna a Casillas-témáról, és végre nyugalom lenne, ehhez azonban ésszerű és átlátható döntések is kellenének. Mesut Özil távozása nem éppen ilyen. A német válogatott középpályás az utolsó átigazolási napon hagyta el Madridot, amitől Ronaldo, Arbeloa és Sergio Ramos is kibukott. Özilt kedvelték az öltözőben, ő adta a legtöbb gólpasszt Ronaldónak, egy szurkoló pedig így foglalta össze az érzéseit: "Valóban fura fazon volt, de nekem imponált, hogy a Facebookon négy nyelven (német, török, angol, spanyol) írt üzeneteket, és sok fotót tett fel."

Más viszont hiányolta ugyanezt az aktivitást a pályán, mondván, ott csak jó negyedórái voltak. Hargitai-Fehér Gábor, a Madridista tulajdonosa szerint közrejátszhatott, hogy "Isco, Illarramendi és Modric is bevethető a középpályán, talán Özil meg is ijedt kicsit ettől a helyzettől. Kaká aranylabdás létére elég csúfosan távozott, kis költői túlzással Özil is elgondolkodhatott, hogy nem akar erre a sorsra jutni."

Özilről Hajdú Attilának is Kaká jutott az eszébe: "Nekem az ő távozása sokkal nagyobb szívfájdalom volt, meggyőződésem volt, hogy maradni fog, mert jól ismeri Ancelotti még a Milanból - de ez is azt mutatja, hogy Ancelotti szakmai alapon dönt, ahogy Casillas esetében is."

Özil búcsúcsókja Forrás: AFP/Pedro Armestre

Özil magasabb fizetést akart kicsikarni magának, ami viszont "precedenst teremtett volna, és a többi játékos is elkezd alkudozni" - jegyzi meg Hargitai-Fehér, míg Gyertyánági azt mondja, ha "a szívemre teszem a kezem, a 45 millió eurós ajánlatot (plusz 5 millió opció) el kellett fogadni érte."

Florentino Pérez elnök - cseppet sem elegánsan - nőzős, bulizós játékosnak írta le Özilt, miután már távozott Madridból.

Lelketlen sztori

Ezzel elérkeztünk Pérezhez, akinek a munkásságát az első elnöki korszaka (2000-2006) óta vitatják. Akkoriban épült a galaktikusoknak becézett csapat, Beckhammel és a brazil Ronaldóval, viszont egyre kevesebb minőségi védővel, ennek következtében látványosan visszaestek az eredmények. A 2002-es BL-győzelem után az áhított tizedik serleg helyett egyenletes hanyatlás következett: 2003-ban elődöntig, 2004-ben negyeddöntőig jutott a Madrid, majd hat éven át rendre kiesett közvetlenül a csoportmeccsek után. A Real Madrid szintjén ez óriási égésnek számít.

Pérez 2009-ben visszatért, közben maga is belátta, hogy jobb, ha a szakmai munkába nem szól bele. Azóta zsinórban három BL-elődöntőnél tart a csapat, Mourinho valóban szabad kezet kapott, ahogy Ancelotti is.

Özil egy Arsene Wengerrel történt beszélgetést nevezett meg a távozása okának: "Éppen az hiányzik számomra a Realnál, amiről Wenger beszélt: nyitottság, bizalom, tisztelet. Pontosan megmondta, hogy milyennek lát, mire akar használni, mit vár, és mit remél tőlem."

Pérez elnök nem egy lelkizős típus Forrás: AFP/Dani Pozo

Pérezzel nehezen képzelhető el hasonló beszélgetés. Ahogy Hajdú Attila mondta: "Az biztos, hogy ez egy lelketlenebb sztori. De mitől működne másképp a klub, mint amilyen az elnöke? Már C. Ronaldo is arra panaszkodott, hogy nem törődnek vele úgy, ahogy Messivel Barcelonában."

Gyertyánági már nem látja negatívan Pérez tevékenységét, felvetésünkkel, mely szerint a Real Madridnál a szakmai szempontoknál fontosabb a marketing, nem ért egyet: "Az első Pérez-éráról ez valóban elmondható volt, de az újraválasztása után már nem úgy mennek a dolgok. Érkeznek nagy sztárok, de az igazolások mögött komoly szakmai munka folyik. Szerintem az új Pérez-éra titka az, hogy megtalálták az egyensúlyt a szakma és a marketing között."

"Hosszú szünet után végre megnyerte a csapat a Király-kupát, a 2011/12-es szezonban rekordpontszámmal lett bajnok, az elmúlt években rendre BL-elődöntős volt" - sorolja a szakmai eredményeket, majd kitér a pénzügyekre: "Az egyesület eközben a sport világában a legnagyobb bevételt termeli, a világ legtöbbet érő labdarúgóklubja, egy virágzó intézmény, ami folyamatosan fejlődik. Valami mégiscsak működik, nem igaz?"

Bale: Picasso egy széfben

Gareth Bale százmillió eurós leigazolása viszont a "régi rossz időket idézi" az egyik realos számára.

"Királyi csapatként a Realnak mindig fel kellett mutatnia legalább egy világ legjobbja igazolást" - elemezte a helyzetet Hajdú. "Mikor Ronaldo a legjobb lett Angliában, meg kellett szerezni, most ugyanígy Bale-t is, pláne, miután Neymart leigazolta a Barca. Nem tudatos csapatépítésről van szó, mégis le kellett igazolni a pasit."

A civilben online marketinges szakember Hargitai-Fehér elismeri, hogy Bale esetében a marketing a meghatározó: "A Real egy profitot termelő vállalkozás, 521 millió eurós bevétellel és 37 milliós nyereséggel zárta a legutóbbi pénzügyi évet. Bale-nek sem a játéktudásáért, hanem a reklámértékéért fizettek ennyit. Bale fizetése alacsonyabb, mint Ronaldóé, a reklámjogaiból ötven százalékban részesedik a Real, míg Ronaldóéból csak negyvenben. Ha jól felépítik, komoly bevétele lesz a klubnak belőle - márpedig a Real bárkit fel tud építeni, ha akarja."

Gareth Bale bemutatása a Bernabeuban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Hajdú viszont nem lát akkora üzletet Bale-ben: "Nekem pénzügyileg sem áll a sztori, mert Beckham, Zidane befutott sztárként érkezett, de Bale nem ilyen, érte nem tépik majd le a kordonokat a vásárlók Japántól Brazíliáig. Engem felháborít, hogy napjainkban egy ilyen tranzakció létrejöhet. Egy játékos sem ér ennyit. Joseph Blatter FIFA-elnök azt mondta, az árat a piac határozza meg, és hozott egy érdekes példát az élet egy más területéről: tavaly valaki megvett egy Picasso képet 50 millió euróért, majd berakta egy széfbe, hogy ne essen baja."

Minden általunk kérdezett kíváncsian várja, hogyan játszik majd együtt Bale és Ronaldo. A drukkerek azért bíznak Ancelotti edzői képességében, Gyertyánági még magabiztosan azt is odaszúrja: "Működni fog a dolog, efelől senkinek ne legyenek kétségei!"

Ancelotti ideges, Neymar felesleges

Ancelotti azonban kevésbé fesztelenül viselkedett az első három realos tétmeccsén, miközben előző klubjánál, a Paris SG-nél nyugodtan dolgozott. Hajdú természetesnek tartja ezt a nyomást a Realnál: "Mikor Capello második alkalommal idekerült, kimutogatott a nézőknek, pedig ő egy úriember, akiről sosem gondoltuk volna ezt. Nekem a Real éppen azért szimpatikus, mert hasonló, mint amilyen nekünk a Fradinál volt annak idején, csak beszorozva hatszázötvennel: mindig nyerni kell, őrült nagyok az elvárások. Csakhogy a Realnál világméretű a nyomás. Nem tudom úgy elképzelni a Realt, mint a Barcát, holott az sokkal ésszerűbb és szimpatikusabb történet."

Azért a Barca sem kizárólag saját nevelésűekkel próbálkozik, a nyáron például 57 millió euróért leigazolta Neymart a Santosból. A Real megtehette volna ugyanezt évekkel ezelőtt 60 ezerért, de a 14 éves Neymar egy kéthetes próbajátékon nem tudta meggyőzni a madridi utánpótlásedzőket. Látszólag hoppon maradt a Real, de ezt cseppet sem bánják a drukkerek.

"Jót nevettem a híren. Sokan meglepődnének, hogy egy Real Madridnál, Barcelonánál, Manchester Unitednél hány kissrác szerepel próbajátékon" - fejtegette a penamadridistás szerkesztő. "Közülük néhányan a próbajáték után szépen hazamennek, mert nem győzték meg a szakembereket. A kis Neymar nyilvánvalóan ilyen volt."

Neymar eddig nem bizonyított barcásként Forrás: AFP/Quique Garcia

A Madridista.hu vezetője sem bánja különösebben a történteket, mert a Realnak "nagyon erős az utánpótlása, egy ilyen baki belefér, egyedi eset. Megjegyzem, eddig olyan nagy dolgokat nem csinált Neymar a Barcában, Isco egy nagyságrenddel jobb játékos: három fordulóban három gólt lőtt, előkészített, pedig csak középpályás."

Gyertyánági a Barcával való összehasonlítással amúgy is óvatosságra int: "A Real Madrid utánpótlásbázisából rengeteg kiváló focista kerül ki, akik a világon mindenhol megállják a helyüket. Soldado, Negredo, Szalai Ádám, Juanfran, Borja Valero mind a Castilla játékosa volt, a Barcelona ezzel szemben már a kicsiket is egy speciális játékrendszerben játszatja, ami miatt az ott nevelkedők legnagyobb része nem lehet eredményes máshol. Akad kivétel, mint Fabregas, de a katalánoknál inkább az az általános, hogy vagy bekerülsz az első csapatba, vagy szenvedsz valahol máshol. Krkic? Dos Santos? A sztárigazolásoknál sincs ez másképp. Meg lehet nézni, hogy Ibrahimovic, Villa, Csigrinszkij, Song, Afellay és a többiek mennyire nem találták a helyüket ebben a játékrendszerben. Hatalmas pénzeket buktak el a katalánok az elmúlt években a rossz, átgondolatlan átigazolási politika miatt."

A Real Madrid rendszere - amelyben a marketing ha nem is domináns, de mindenképp hangsúlyos - egyébként is csak külső kényszer hatására változhatna meg. "A Dortmund lehet jó példa" - jelenti ki Hajdú. "Miután majdnem csődbe jutott, újra kellett építeni a klubot. Ha ilyen nem történik a Realnál, nem fog változni semmi. Különben mindig is ilyen volt a Real, Puskást is kívülről hozták. És hiába nem értek egyet Bale leigazolásával, attól még ugyanúgy leülök majd, és szurkolok, hogy jól tudjon együtt játszani Ronaldóval, és verjék meg a Barcát."

A Real Madrid nyári igazolásai

Érkezett (5): Gareth Bale (Tottenham, 100 millió), Isco (Málaga, 30 millió), Asier Illarramendi (Real Sociedad, 30 millió), Daniel Carvajal (Bayer Leverkusen, 6,5 millió), Casemiro (Sao Paulo, 6 millió)

Távozott (8): Mesut Özil (Arsenal, 50 millió), Gonzalo Higuaín (Napoli, 37 millió), Raúl Albiol (Napoli 12 millió), José María Callejón (Napoli, 9,5 millió), Pedro León (Getafe, 6 millió), Ricardo Carvalho (Monaco, ingyen), Michael Essien (Chelsea, kölcsönből vissza), Kaká (Milan, ingyen)

A kispadon José Mourinhót Carlo Ancelotti váltotta, az új edzővel pedig új szakmai stáb érkezett, amely minden korábbi madridi szakértői csapatnál bővebb.