Vágólapra másolva!
Lionel Messi már 62 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, a Barcelona argentin világklasszisa egy triplával járult hozzá a Barcelona 4-0-s sikeréhez az Ajax ellen. A Chelsea meglepetésre otthon kapott ki 2-1-re a Baseltől, a Napoli 2-1-re verte a kapusát és edzőjét is elveszítő tavalyi BL-döntős Dortmundot, a Schalke Szalai Ádámmal kezdőcsapatában 3-0-ra nyert a Steaua ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
Schalke (német) - Steaua (román) 3-0 (0-0) - az élő közvetítés
Gelsenkirchen, Veltins Arena
v.: Cüneyt Cakir (török)
Schalke: Hildebrand - Ucsida, Höwedes, Matip, Aogo - Höger (Goretzka, 88.), Neustädter - Farfán (Clemens, 89.), K-P. Boateng, Draxler - Szalai (Fuchs, 82.)
Steaua: Tatarusanu - Georgievski, Szukala, Gardos, Latovlevici - Pintilii, Bourceanu - Popa, Stanciu (Leandro Tatu, 60.; Cristea 73.), Tanase - Kapetanosz (Piovaccari 64.)
gól: Ucsida (67.), Boateng (78.), Draxler (85.)

Chelsea (angol) - Basel (svájci) 1-2 (1-0)
London, Stamford Bridge
v.: Orsato (olasz)
Chelsea: Cech - Ivanovic, Cahill, David Luiz, A. Cole - Oscar, Van Ginkel (Mikel, 76.), Lampard (Ba, 76.) - Willian (Mata, 67.), Eto'o, E. Hazard
Basel: Sommer - Voser, Schär, Ivanov, Safari - Szalah (Xhaka, 88.), Díaz, F. Frei, Stocker (Ajeti, 81.) - Sio (Delgado, 64.), Streller
gól: Oscar (45.), illetve Salah (71.), Streller (81.)

A Schalke vezetőedzője, Jens Keller semmit sem akart a véletlenre bízni, és ugyanolyan támadószellemben küldte pályára csapatát, mint a legutóbbi, Mainz elleni bajnokin. A kezdő tizenegy semmit sem változott, így Szalai Ádám is bent ragadt az együttesben, a magyar válogatott csatár mellett ráadásul a Farfán, Boateng, Draxler hármas is látványos támadójátékot ígért.

Ehhez képest az első félidő nagy szenvedés volt, A 9. percben Szalai lövésért védte Tatarusanu, hét perccel később Boateng fejesét hárította a román kapus, majd jöttek a Steaua lehetőségei, de Tanase, Stancu és Bourceanu sem tudott túljárni Hildebrand eszén.

Ki tudja, meddig várhattak volna a hazai szurkolók a vezetőgólra, ha nem jön egy szerencsés beadás Ucsida részéről? A Steaua többet támadott, két helyzetet is kihagyott, majd a 67. percben a japán jobbhátvéd lecsúszott középre ívelésére se a védő, se Tatarusanu kapus nem mozdult, a labda pedig akadálytalanul a jobb sarokba hullott (1-0).

Szalai 82 percet kapott Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Ezek után a Schalkénak már könnyű dolga volt, a 78. percben Boateng belsővel, 7 méterről a bal sarokba lőtt (2-0), majd a 85. percben Draxler beállította a 3-0-s végeredményt.

A játéknap abszolút meglepetését a Basel szerezte, amely hiába birtokolta kevesebbet a labdát, és hiába került az első félidő végén hátrányba a Stamford Bridge-en, végül Salah és Streller találataival tíz perc alatt fordított, és idegenben 2-1-re nyert a Chelsea ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, F csoport:
Marseille (francia) - Arsenal (angol) 1-2 (0-0)
Marseille, Vélodrome
v.: Benquerenca (portugál)
Marseille: Mandanda - Fanni, N’Koulou, Mendes, Morel - Romao, Imbula (Thauvin, 80.) - Payet (J. Ayew, 73.), Valbuena (Khelifa, 90.), A. Ayew - Gignac
Arsenal: Szczesny - Gibbs, Koscienly, Mertesacker, Sagna - Flamini (Mijaicsi, 90.), Wilshere - Walcott (Monreal, 78.), Özil, Ramsey - Giroud
gól: J. Ayew (90+3., büntetőből), illetve Walcott (65.), Ramsey (84.)

Napoli (olasz) - Dortmund (német) 2-1 (1-0)
Nápoly, San Paolo, 55 ezer néző
v.: Proenca (portugál)
Napoli: Reina - Maggio, Raúl Albiol, Britos, Zúniga - Inler, Behrami - Callejón, Hamsík (Mesto, 90.), L. Insigne (Mertens, 73.) - Higuaín (Pandev, 78.)
Dortmund: Weidenfeller - Grosskreutz, Subotic, Hummels (Aubameyang, 44.), Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski (Langerak, 45.), Mhitarjan (J. Hofmann, 76.), Reus - Lewandowski
gól: Higuaín (29.), Insigne (67.), illetve Zúniga (87., öngól)
piros lap: Weidenfeller (45.)

A párosítás alapján úgy tűnt, a játéknap egyik legizgalmasabb mérkőzését a Napoli és a Dortmund vívhatja, és a két csapat nem is cáfolt rá erre. A legaktívabb a Real Madridtól szerződtetett Higuaín volt, aki folyamatos retteglésben tartotta a dortmundi védőket. Az első igazán nagy helyzet mégis a vendégek előtt adódott, a 26. percben Lewandowski lövését Reina védte, Bender ismétlését Zúniga mentette.

Három perc múlva jött a hazaiak vezetőgólja, és ez egy pechszériát indított meg a vendégeknél. Zúniga beadását Higuaín - ki más? - fejelte a kapuba (1-0). A vendégek mestere, Jürgen Klopp ezt nehezen viselte, addig üvöltözött vicsorogva az egyik asszisztenssel, amíg Pedro Proenca játékvezető piros lapot mutatott fel neki.

A 45. percben előbb Hummels sérült meg, helyére Aubameyang állt be, majd egy hosszú indítást követően Weidenfeller kapus a 16-oson kívül kézzel mentett, ezért ő is pirosat kapott.

A 67. percben Insigne 2-0-ra növelte az előnyt, de a Dortmund nem adta fel, négy perc múlva Aubameyang lövése a lécen csattant, majd a 87. percben Zúniga sarokkal szerzett öngóllal szépített (2-1).

A csoport másik mérkőzésén is három gól született, de Marseille-ben az Arsenal örülhetett, az Ágyúsok Walcott és Ramsey találataival 2-1-re nyertek, fontos három pontot gyűjtöttek be.

Wilshere nyomában Romaóval Forrás: AFP/Bertrand Langlois

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, G csoport:
Austria Wien (osztrák) - FC Porto (portugál) 0-1 (0-0)
Bécs, Ernst Happel Stadion
v.: Thomson (skót)
Austria: Lindner - Koch, Rogulj, Ortlechner, Suttner - Royer, Stankovic, Holland (Okotie, 84.), Mader, Jun (Simkovic, 68.) - Hosiner (Kienast, 84.)
Porto: Helton – Alex Sandro, Mangala, Otamendi, Danilo - Josué, Lucho González (Quintero, 87.), Fernando - Licá (Izmailov, 67.), Jackson Martínez, Varela (Herrera, 79.)
gól: Lucho González (55.)

Atlético Madrid (spanyol) - Zenit (orosz) 3-1 (1-0)
Madrid, Vicente Calderón
v.: Collum (skót)
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis - Koke (C. Rodríguez, 89.), Mario Suárez, Gabi, Arda Turan (Raúl Garxía, 87.) - Adrián López (Leo Baptistao, 79.) - Villa
Zenit: Lodigin - Szmolnyikov, Lombaerts, Luís Neto (Satov, a szünetben), Hubocan, Ansaldi - Zirjanov (Arsavin, 75.), Witsel - Hulk (Bisztrov, 85.), Kerzsakov, Danny
gól: Miranda (40.), Arda Turan (64.), Leo Baptistao (80.), illetve Hulk (58.)

A mezőnyben hatalmas fölényben futballozó Porto (a portugálok 66 százalékban birtokolták a labdát) egy Lucho González-góllal ha nehezen is, de nyertek Bécsben a BL-újonc Austria Wien otthonában.

A másik mérkőzésen az Atlético dolga se volt könnyű az orosz Zenit ellen: Miranda vezető gólját Hulk még kiegyenlítette ugyan, de Arda Turan és Baptistao találataival a spanyolok végül 3-1-re nyertek.

Stokes és Zaccardo mozdul a labdáért Forrás: AFP/Giseppe Cacace

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, H csoport:
AC Milan (olasz) - Celtic (skót) 2-0 (0-0)
Milánó, San Siro
v.: Stark (német)
Milan: Abbiati - Zaccardo, Zapata, Mexes, Constant (Robinho, 76.) - Muntari, N. De Jong, Nocerino - Birsa (Emanuelson, 63.) - Matri (Poli, 87.), Balotelli.
Celtic: Forster - Van Dijk, Lustig, Ambrose, Izaguirre - S. Brown, Matthews (Boerrigter, 75.), Mulgrew (Biton, 89.), Commons (Pukki, 77.) - Stokes, Szamarasz
gól: Zapata (82.), Muntari (86.)

Barcelona (spanyol) - Ajax (holland) 4-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
v.: Moen (norvég)
Barcelona: Víctor Valdés - Dani Alves, Piqué (Bartra, 80.), Mascherano, Adriano - Busquets, Fabregas (Xavi, 71.), Iniesta - A. Sánchez, Messi, Neymar (Pedro, 72.)
Ajax: Vermeer - Van Rhijn, Moisander (Van der Hoorn, 73.), Denswil, Blind (Schöbne, 78.) - Bojan Krkic, C. Poulsen, Duarte - S. De Jong (Serero, 59.), Sigthorsson, Boilesen
gól: Messi (22., 55., 75.), Piqué (69.)

Amíg a tartalékos Milan a Celtickel küzdött Milánóban, és a kolumbiai Zapata, valamint Muntari utolsó tíz percben szerzett góljaival kiharcolta a győzelmet, addig a Barcelona Lionel Messi vezérletével alaposan kitömte az Ajaxot.

Az argentin a 22. percben egy tökéletes szabadrúgásgóllal szerzett vezetést a katalánoknak, lövése a jobb kapufáról vágódott a hálóba, esélye sem volt a kapusnak.

Messi már 62 gólnál jár Forrás: AFP/Josep Lago

Messi ezzel megszerezte 60. BL-találatát, amit még kettővel megtoldott, csak Piqué tudott közbeszólni a 69. percben, miután Neymar beadását követően fejesből volt eredményes.