Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség alelnöke, Jim Boyce megerősítette, hogy az európai tagországok egyhangúlag a 2022-es katari világbajnokság téli megrendezését támogatják. A FIFA november-decemberben, az UEFA januárban szeretné lebonyolítani.

Az Európai Labdarúgó Szövetség várhatóan a 2022-es katari világbajnokság januári megrendezését támogatja. Az UEFA 54 nemzetének képviselője Dubrovnikban tanácskozik, és a hírek szerint szerdán felhatalmazták Michel Platini elnököt, hogy ezt az álláspontot képviselje a FIFA-ban.

A tagok egyetértettek abban, hogy a 40 fokos hőség miatt nem lenne értelme a nyári lebonyolításnak, s Aivar Pohlak észt küldött újságíróknak közölte, az UEFA szerint január lenne az egyedüli logikus megoldás.

Az UEFA hivatalos álláspontjának bejelentése előtt Platini még egyeztet a stratégiai tanáccsal és a végrehajtó bizottsággal, előbbiben ott vannak az európai topligák képviselői is, akik élesen ellenzik a téli rendezést a versenynaptár felborulása miatt.

A FIFA ellenben úgy véli, a november-december lenne a megfelelő időpont, mert ez nem ütközne a 2022-es téli olimpiával sem, viszont nem számol a Bajnokok Ligája rendszerének teljes megváltoztatásával.

"Voltak bizonyos fenntartások a katari világbajnoksággal kapcsolatban, de abban mindenki egyetértett, hogy a nyári 40-50 fokos hőségben lehetetlen lenne játszani" - mondta Jim Boyce, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) alelnöke. "Mihamarabb asztalhoz kell ülnünk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást."

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség kedden közölte, hogy kártérítést kér a nemzetközi szövetségtől (FIFA), ha a FIFA módosítja a 2022-es katari vb időpontját. Ebben az esetben ugyanis változtatni kell a bajnoki programon, emiatt pedig a klubok, a tulajdonosok, a közvetítési jogok birtokosai, a játékosok és a szurkolók is kárt szenvednek.

A FIFA végrehajtó bizottsága akár már október 3-án dönthet az ügyben.