Vágólapra másolva!
Németh Krisztián a hétvégén az Utrecht ellen 3-3-ra végződött bajnokin lőtt két gólt, és bár kihagyott egy tizenegyest, egyre jobb formában játszik a holland Rodában. Nagyobb klubról egyelőre nem álmodik, szerinte nem kell elszállnia csak azért, mert most rúgott néhány gólt. Korábbi csapatainál is elkövette azt a hibát, hogy türelmetlen volt. A 24 éves, 13-szoros válogatott csatár a románok elleni meccsen olyasmit élt át, amit korábban soha. Nagyon várja a hollandok elleni meccset, és nem tud  arról, hogy bármilyen konfliktus lenne Egervári Sándor és Szalai Ádám között.

Milyen érzésekkel sétál le az ember a pályáról, ha előtte kihagyott néhány helyzetet és egy tizenegyest is, de emellett lőtt két gólt, és csapata 3-3-as döntetlent játszott?

Felemás. Egyrészt megérdemeltük volna a győzelmet, hiszen az utolsó percekben kaptuk a gólt, de azért idegenben nem rossz eredmény a döntetlen. A két gólomnak persze örültem, a kihagyott helyzeteknek és a tizenegyesnek nem, de azt mondom, soha rosszabb meccsem ne legyen!

Az idén már négy gólnál jársz, minek köszönhető, hogy ilyen jó formába lendültél?

Kicsit előrébb játszom, mint tavaly, amikor a csatár mögött szerepeltem, az idén azonban általában én vagyok a csúcsék. Mindkét poszton szeretek játszani, de tavaly azért jóval több volt a védőfeladatom, csúcsékként pedig nyilván több gólt lehet szerezni. Jobb a csapat is, mint az elmúlt szezonban, igazoltunk egy-két játékost a nyáron, akik beváltak, és nekik köszönhetően jobb a támadójátékunk. Elég jól passzolgatunk, jól tudunk ritmust váltani és felgyorsítani a játékot. A nagycsapatok ellen persze kontrákra játszunk, a velünk azonos képességű csapatok ellen pedig mindig próbálunk úgy focizni, hogy sokat legyen nálunk a labda, és bátran odaállunk ki-ki meccset játszani.

Németh gólja 3.20-nál és 7.20-nál, a kihagyott büntető 4.40-nél:

Egervári Sándor szövetségi kapitány azt mondta, hogy a pályafutásod során nem mindig választottál jó csapatot, egyetértesz vele?

Igen, egyetértek. Bár nem biztos, hogy mindig a csapatválasztással volt a gond, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy-két klubomnál viselkedhettem volna másként is.

Mit csinálnál másképp a mai eszeddel?

Türelmesebb lennék. Volt néhány csapat, ahol nem ártott volna kivárni a soromat, például a Liverpoolnál vagy az Olimpiakosznál is maradhattam volna még bizonyítani, és akkor bekerülhettem volna a kezdőcsapatba. A mai eszemmel nem mennék kölcsönbe például a Voloszba, hanem maradnék az Olimpiakosznál, küzdenék, és kivárnám a soromat. Persze megvan az oka annak is, hogy akkor miért viselkedtem úgy, fiatal voltam, türelmetlen, és játszani akartam. De nem bántam meg semmit, minden döntésem jó volt, ha másra nem, akkor tapasztalatszerzésre.

A jó formád a válogatottban is végre gólt eredményezett az észtek ellen. Nagyon frusztrált már, hogy még nem lőttél gólt a felnőtt válogatottban?

Igen, nagyon szerettem volna már betalálni. Az előző meccseken rengeteg helyzetem volt, kapufákat is lőttem, hatalmas boldogságot éreztem az észtek ellen, amikor végre sikerült gólt szereznem.

A dolog pikantériája, hogy annak is köszönhetted a lehetőséget, hogy a románok elleni vereséget követően Szalai Ádám kikerült a csapatból. Ti a csapaton belül érzékeltetek valamit az Egervári Sándor és Szalai Ádám közötti állítólagos konfliktusról?

Én nem láttam semmi jelét annak, hogy konfliktus lenne közöttük, de nem is szeretnék ezzel foglalkozni, őket kellene megkérdezni erről.

A románok ellen nem kaptál lehetőséget, de nyilván a kispadról is érzékelted, hogy milyen a hangulat a bukaresti stadionban. Volt már részed hasonlóban?

Még soha.

Németh sokat küzdött az első góljáért a válogatottban Forrás: AFP/John Macdougall

Dzsudzsák Balázs az észtek elleni győzelmet követően arra célzott, hogy túl kemény támadást kaptatok a drukkerektől. Egyetértesz vele?

Teljesen jogos volt, amit kaptunk, és tudjuk, hogy nem lehet feledtetni a románok elleni vereséget, amiben nekem is részem volt, hiszen én is a csapat tagja vagyok, még akkor is, ha nem játszottam Bukarestben. A mai internetes korszakban persze nem csak a szakmai értékelés zajlott a különböző fórumokon. Aki magáról a meccsről mondott negatív véleményt, azzal egyetértettem, mert mi is többet vártunk magunktól. Viszont ami abban a pár napban történt, azt csapaton belül megbeszéltük, ma már nem szeretnék vele többet foglalkozni. A lényeg, hogy gyorsan át tudtunk rajta lendülni, és az észtek ellen aratott fölényes győzelemmel bebizonyítottuk, hogy egy jó csapat, egy jó közösség vagyunk, és ha feledtetni nem is tudtuk a bukaresti bakit, remélem, hogy kicsit boldogabban mentek haza a szurkolók a Puskás-stadionból.

A közvélemény már gyakorlatilag lemondott a vb-szereplésről, szerinted mennyi esélyetek van elérni a pótselejtezőt jelentő második helyet?

Esély mindig van, sportemberek vagyunk, nem mehetünk ki úgy a pályára, hogy nem akarunk nyerni Hollandiában is. Győzni szeretnénk, de a realitás persze nem ezt mutatja. A hollandok kerete bivalyerős, fantasztikus játékosokkal van tele, de bízom abban, hogy csapatként küzdve ki tudjuk egymást segíteni, és ha semlegesíteni tudjuk ezeket a világsztárokat, akkor borulhat a papírforma.

Hollandiában téma már a magyarok elleni meccs?

Bár nem tudok hollandul, de nem láttam, hogy foglalkoznának vele az újságokban vagy a tévében, de a csapattársaim sem beszélnek róla.

Mennyire követed nyomon a magyar bajnokságot?

Próbálom követni, főleg volt csapatom, az MTK teljesítményét, de minden olyan csapatot nézek, ahol vannak barátaim. Az MTK-nál megint az az időszak van, hogy be kell érniük a fiataloknak. Tavaly olyan csapat játszott, amely egy évet előtte már lehúzott az NB I-ben, azért sikerült olyan jól a szezon, azóta azonban többen elhagyták a csapatot. Szerintem a Videoton a bajnokság legnagyobb esélyese, mert olyan kerete van, hogy minden posztra két azonos képességű játékosa van. Mögöttük van néhány hasonló erejű csapat, amely beleszólhat a bajnoki címért folyó harcba, ilyen a Fradi, a Debrecen a Győr és szerintem a Diósgyőr is.

Németh szerint jó csapatként semlegesíthetjük a holland klasszisokat Forrás: AFP/Andreas Solaro

Egyre több magyar légiós tér haza az NB I-be, szerinted ez jó irány?

Két éve én is hazamentem az MTK-hoz edzeni, játszottam is néhány meccset, és nagyon hálás vagyok ezért a volt klubomnak. Ez egy jó irány lehet, hiszen fel tudják magukat építeni újra ezek a légiósok, emelik a bajnokság színvonalát is, és nem mellékesen át tudják adni az otthon játszó fiatal magyar játékosoknak a kinti tapasztalatokat. Annak örülnék a legjobban, ha olyan színvonalas bajnokságunk lenne, hogy a legjobb magyar focisták mind otthon játszhatnának.

A te pályafutásodban melyik bajnokság lehet a következő állomás?

Most nem álmodom nagyot, csak meccsről meccsre próbálok koncentrálni és minél jobban teljesíteni. Azért, mert most rúgtam néhány gólt, még nem kell elszállnom, szeretnék tovább csendben dolgozni. Próbálom reálisan nézni a lehetőségeimet, és tanulni a hibáimból, nem fogok türelmetlenkedni. Remélem, hogy jó az az út, amin elindultam, kíváncsi vagyok, hogy hova vezet.