Vágólapra másolva!
Lovas László néven kezdte, Borbély Lorándként folytatta angliai pályafutását az a marosvásárhelyi futballista, aki 2004-ben hamis magyar útlevéllel érkezett Nagy-Britanniába, és akit három évvel ezelőtt közokirat-hamisítás miatt tizenegy hónap börtönbüntetésre ítéltek. Jelenleg üzletemberként dolgozik, egy ligán kívüli csapat balszélsőjeként futballozik, és arról álmodik, hogy egyszer megkapja a magyar állampolgárságot.

Borbély Loránd becsületesen élt, futballozott és dolgozott Nagy-Britanniában, a felvett hitelek törlesztőrészleteit pontosan fizette, mégis tizenegy hónapos börtönbüntetést kapott. A marosvásárhelyi sportoló az egyetlen törvénysértést azzal követte el, hogy 22 évesen nem román, hanem hamis, Lovas László névre szóló magyar útlevéllel érkezett Angliába 2010-ben, és lebukott.

Az Origo három éve megírta Borbély hihetetlen történetét, és most arra voltunk kíváncsiak, mi történt vele azóta. Meglepetésünkre egykori futballcsapata, a Boston Town honlapján rábukkantunk - immár az eredeti - nevére.

Borbély Loránd Forrás: Borbély Loránd

"Nem is tudtam, hogy Magyarországon ilyen cikk jelent meg rólam" - reagált először az Origo korábbi cikkére. "Tudom, hogy szeretnek az emberek a kicsi ügyekből nagyokat csinálni, de az angol lapok értékén kezelték a történetemet."

Vett egy magyar útlevelet

Borbély román állampolgár ugyan, de egész családja magyar származású, így ő is magyarnak vallja magát. A másodosztályú ASA Tirgu Muresben futballozott, és bár próbálkozott Németországban is, három hónap után mégis hazatért.

"22 évesen úgy döntöttem, máshol kellene szerencsét próbálnom. Hívtak Angliából, de biztos voltam benne, hogy román állampolgárként nem sok lehetőségem lesz. Magyarként annál inkább. Vettem egy magyar útlevelet, azzal utaztam ki" - mesélte. Magyarként kezdte meg nagy-britanniai életét, focizott néhány kisebb, ligán kívüli (non-League) csapatban.

"A Deeping Rangersben jó pár évet eltöltöttem, a szurkolók szerettek, és jól is fizettek. Játszottunk a Wembleyben, miután bejutottunk egy 600 csapatos bajnokság legjobb 32 együttese közé. Aztán futballoztam a Magnet Tavernben, amely három éven keresztül próbálkozott az FA Sundey Cup nevű vasárnapi bajnokságában, de csak harmadszorra jutott el a döntőig. A liverpooli Anfield Roadon játszottunk a Hetton Lyons Cricket Club ellen, amely a nevével ellentétben nem krikettcsapat volt, hanem a Sunderland ifiegyüttese. Kikaptunk, de mégis olyan volt az egész, mint egy álom. 4000 ember előtt futballoztunk - akik persze elvesztek az 50 ezres stadionban -, számomra ez volt a csúcs."

Az Anfild Road örök élmény marad Forrás: Borbély Loránd

A sikereket azonban már Lovas néven aratta, a hamis személyazonosságot felhasználva vágott bele az ingatlanbizniszbe. A felvett hitelekből lakásokat vásárolt, amelyeket bérbe adott. Nem volt tartozása, a hiteleket rendesen törlesztette.

Két néven is bankszámlát nyitott

Az angol lapok azt írták, úgy bukott le, hogy a bevándorlási hivatal (UK Border Agency) egy névtelen bejelentés alapján elkezdett nyomozni. "Kisvárosban élek, én elsőre mindjárt arra gyanakodtam, hogy a bankban buktam le. Megérkezésem után ugyanis az álnevemet használva nyitottam számlát, de amint Románia 2007-ben belépett az Európai Unióba, úgy gondoltam, lépésről lépésre megpróbálok visszatérni a saját személyazonosságomhoz. Így voltak vállalkozásaim az eredeti nevemen, nyitottam bankszámlát úgy is, és nem elképzelhetetlen, hogy valakinek feltűnt a bankban, hogy ez a magyar férfi most miért egy másik, román állampolgár adatait használja. Próbáltam megtudni a rendőrségen, hogy mégis ki vagy mi buktatott le, de nem árultak el semmilyen részletet" - mondta.

Annyit tud, hogy a hatóságok két évig nyomoztak utána, mert "látták, hogyan élek, és azt gondolták, valami más, mondjuk drog is van mögötte."

Forrás: Borbély Loránd

Amikor vádat emeltek ellene, akkor kiderült, hogy Angliában becsületesen élt, és semmilyen tartozása nincsen. "Az ügyvédeim tökéletesen bemutatták a történetemet, még a bíró is szimpatizált velem. Az ügy abszurditása miatt nagyon közel álltam a végleges felmentéshez is. De egy dolgot nem tehettem semmissé: illegálisan léptem be az országba, és közokirat-hamisítást követtem el."

Végül elítélték, és tizenegy hónapot kapott, de ennek csak a felét kellett letöltenie: hármat börtönben, kettő és felet pedig házi őrizetben. "Az egészet a családom és a kisfiam szenvedte meg leginkább. És persze az üzleti vállalkozásaim" - sóhajtott. Szerencsére semmit sem vettek el tőle, minden autóját és házát megtarthatta. Csak amíg börtönben volt, addig a bérleményei után már maradt adósság, és lentről kellett mindent újrakezdenie.

"Egy jó nevű ingatlanos cégem van, amelyet ismernek a városban. Aki korábban velem bizniszelt, szinte mind az ügyfelem maradt. Egy-két ember mondott le rólam, akikkel továbbra is barátok vagyunk, de ők úgy érezték, mással képzelik el az üzleti kapcsolatot." Azt mondja, négy évig egyedül élt, és titkolta a kettős személyazonosságát. "Miután Lovas Lászlóként éltem, nem mondhattam meg mindenkinek, hogy nem ez az igazi nevem. Nehéz volt, néhányan tudtak csupán erről. A feleségem például igen."

100 ezer forint az angol kilencedosztályban

A Boston Town futballcsapatának honlapján szerepel a neve - immáron az eredeti. "Miután letöltöttem a büntetésemet, a Boston Town visszavett. A játékosok és a vezetők mellém álltak, mert megismertek, és tudták, nem vagyok rossz ember. Persze viccelnek velem, hiszen évekig Lovas Lászlóként ismertek, most meg Borbély Lorándnak hívnak. Jobblábas vagyok, de inkább balszélsőként játszom. A csapat félprofi, a futball mellett mindenki dolgozik is. Nálunk meccsenként 80-90 fontot (27-29 ezer forint) fizetnek, egy hónapban havi 300 fontot (100 ezer forint) is megkereshetünk. De vannak olyan játékosok, akik komolyabb klubtól, mondjuk a Nottinghamtől vagy a Peterborough-tól jönnek kölcsönbe a ligánkba, majd egy-két év után vissza is mennek. Ők kicsit több pénzt kapnak."

Ha teheti, jár meccsre nézőként is, a kedvenc csapata a Chelsea. A magyar futballal nem sok kapcsolata van, bár vannak magyar barátai Angliában.

Borbély (balról a második) az első félprofi szerződésének aláírásakor Forrás: Borbély Loránd

"Sajnos kevés magyar játékos van az angol felsőbb osztályokban, persze Gera Zoltán nevét ismerem. De megismerkedtem pár játékossal, volt egy magyar kapus a Lincoln Citynél például. Sőt román játékossal is tartottam a kapcsolatot, Adrian Patulea szintén a Lincolnban szerepelt."

Brit állampolgár egyelőre nem lehet, a büntetett előélete miatt öt évig meg se próbálkozhat a papírok benyújtásával. De ami még inkább fáj neki, hogy legálisan nem sikerült magyar útlevelet szereznie.

"Ránk, anyaországon kívüliekre néhány éve tekintenek csak magyarként, de sajnos az angliai ügyem miatt nehéz a helyzetem. Próbálkozom intézni a honosítást, de nem kapok sok segítséget. Picit fáj, mert sokkal inkább magyarnak érzem magam, mint néhányan azok közül, akik már megkapták az útlevelet. Úgy érzem, nekem is járna, és valahol igazságtalannak is érzem, hogy egyelőre kilátástalanul küzdök érte."