Vágólapra másolva!
A szerdai román lapok a hollandok sportszerűségét méltatták, miután a Törökország elleni győzelmükkel lehetővé tették, hogy Románia labdarúgó-válogatottja - Magyarország és Törökország előtt - a második helyen végezzen a vb-selejtezős csoportban és így esélyt kapott arra, hogy a pótselejtezőn kijusson a jövő évi, brazíliai világbajnokságra.

Ezzel arra utaltak, hogy ha - az amúgy is csoportelső és már biztos vb-résztvevő - hollandok kikaptak volna Isztambulban, akkor a törökök a románokéval azonos (vagy esetleg magasabb) pontszámmal végeztek volna a csoportban, és a román válogatottnak legalább hatgólos különbséggel kellett volna győznie Észtország ellen a pótselejtezős második helyért.

Ezzel szemben a román csapat kedden szerény teljesítményt nyújtott az észtek elleni, otthoni meccsen, amivel ki is váltotta az alig félig megtelt nemzeti arénában ülő szurkolók elégedetlenségét - írta szerdán a Gazeta Sporturilor (GSP) című sportújság.

Bár a csapat továbbjutott a pótselejtezőre, a bukaresti örömünnep elmaradt, az észteket 2-0-ra legyőző román válogatottat gyakran kifütyülte a közönség, amikor a saját térfelén passzolgatott - mutatott rá a lap.

A GSP-nek nyilatkozó Victor Piturca szövetségi kapitány azt mondta: nagyon szeretné, hogy kijussanak a vb-re, elsősorban a mostani román futballgeneráció miatt, de bárkivel kerülnek majd össze, Románia lesz az esélytelenebb, hiszen a novemberi pótselejtezők jövő hétfői sorsolásán nem tartozik a kiemelt csapatok közé.

A Prosport című lap szerint Hollandia csak a románokért hajtott és Louis van Gaal játékosai szobrot érdemelnének Romániában. A cikkíró a vb decemberi csoportsorsolásának kiemelésére utalva hozzátette: Hollandiának 30 százaléknyi esélye sem volt arra, hogy a keddi mérkőzés nyomán a világ első nyolc csapata közé kerüljön, mégis győzni ment Törökországba.

A Hollandiának hálálkodó sportkommentátorokhoz csatlakozva Victor Ponta miniszterelnök is azt írta egy közösségi portálon: "Bravó Románia! Sok sikert a pótselejtezőn: mindannyian a csapat mellett vagyunk! Hollandiának pedig köszönet a sportszerűségért".