Vágólapra másolva!
Kezdődnek a Puskás-hetek, de vajon erről a Real-drukkerek is tudnak? Hogy kiderítsük, ellátogattunk Puskás Öcsi hajdani kedvenc helyére, a Chiquifrúba, majd megnéztük, milyen is a drukkolás egy Juventus elleni győztes BL-meccsen a Bernabéuban.

A Bernabéutól kőhajításnyira lévő Chiquifrú csurig megtelt egy órával a Real Madrid-Juventus Bajnokok Ligája-csoportmeccs előtt, és magyarként - ráadásul Puskás-mezben - nagyon jó volt belépni a bárba, amely Puskás relikviáival, fényképeivel, róla szóló újságcikkekkel volt kitapétázva.

Ez volt Öcsi kedvenc helye

A piciny sörözőben a téma minden társaságban a Real Madrid volt, be is kapcsolódtunk egy 36 és egy 39 éves férfi társalgásába.

Azt mondták, a Juventus ellen meglesz a győzelem, de szóba hozták azt is, hogy ennél még fontosabb lenne, hogy szombaton a Barcelona ellen sikerüljön nyerniük Ronaldóéknak. "Le vagyunk maradva, innen fel kell állni, még egy olyan vereség nem férhet bele, mint amilyen az Atlético elleni volt!"

Amikor a Chiquifrúról kérdeztük őket, természetesen tudták a bár történetét. "Ide jártak annak idején a realosok, Öcsinek és barátainak ez volt a kedvenc helye" - avatott be a fiatalabb szurkoló, aki sokat olvasott a magyar legendáról, de nem látta játszani. Öcsiről megtudtuk, hogy a fröccsöt ugyan jobban szerette, de itt ezt nem ismerik, ezért maradt a sörnél.

Forrás: AFP/Javier Soriano

"Hallom, hogy szobrot emelnek neki, nagyon megérdemli" - vágott közbe a társa. A bronzból készült mellszobrot - amelyet a legenda özvegye megkönnyezett, amikor meglátta - pénteken mutatják be a nagyközönségnek.

Ronaldo a csúcs, de mi legyen Casillasszal?

Aztán szóba került a jelenlegi Real, és érdekes, hogy az általunk bedobott témákban eleinte ellentmondtak egymásnak a drukkerek. "Többen mondták már, hogy bolondok vagyunk, mert mindig rákontrázunk egymásra."

Például nem értettek egyet a világsajtót is felbolygató madridi kapuskérdésben. "Casillasszal igazságosan bánnak Madridban, hiszen Diego Lopez jobb nála. Magasabb, és jobban jön ki a beadásokra, labdabiztosabb" - hangzik az egyik vélemény. "Pedig szavakkal sem lehet leírni, hogy milyen jó kapus Casillas, ő a legjobb, a csapatban lenne a helye" - reagál társa szavaira a 39 éves szurkoló.

A 91 millió euróért megvásárolt Gareth Bale-t nem írják még le a szurkolók, úgy vélik, vissza fogja hozni az árát, ám az értéke hiába vetekedik CR-ével. "Ronaldo a csúcs, nála nincs jobb, még Messi sem. A portugál már bizonyított, de Bale-nek is eljöhet az ideje." Nem ma, a walesi csak a kispados, pedig állítólag semmi baja nincsen (mármint fizikailag). Az Arsenalba távozott Özilről csak annyit hallottunk a bárban, hogy nem is baj, hogy elment, mert a nagy meccseken nem játszott jól. Ennyi.

A Bernabeuban Ronaldo Casillas védése után egy perccel üzent is az őt a Chiquifrúban éltető drukkernek, amikor kisodródott helyzetből a hálóba perdített. A nézősereg rá is kezdett, a portugál futballisten nevét 80 ezren kiáltották az égbe, mennydörgésként visszhangzott a Bernabeuban.

Megmutatom a feleségemnek a Puskás-relikviákat

Puskás törzshelyéről kifelé menet megkérdeztünk pár drukkert, hogy hallottak-e arról, hogy szerdától, a magyar nemzeti ünnep kezdetétől Puskás-heteket rendeznek Madridban, mire - miután elkérték, és meg is kapták az egyik újságíró kolléga Puskás-sálját - azt mondták, hogy nem, nem hallottak róla. Ám amikor tudattuk velük, hogy a stadion állandó kiállításában november végéig igazi Puskás-kincseket lehet majd megtekinteni, ránk kacsintott az egyikőjük. "Mindenképp megnézem majd, és elviszem a feleségemet is."

A meccs előtt a Bernabeu melletti téren nem akármilyen tűzijátékra került sor, a szurkolók ugráltak, petárdák durrogtak, és az extázisban lévő drukkerek arcát jól ki lehetett venni a görögtűz-tengerben.


Családbarát szurkolás

Érdekes módon, a meccsen nem voltak ennyire bátrak - a drákói szigort alkalmazó biztonsági intézkedések miatt ilyen eszközöket BL-meccsre bevinni szinte lehetetlen-, de valahogy az őrjöngést is hiányoltuk a meccsről. Meglepő lesz a hasonlat, de a lepusztult Puskás-stadionban a Fradi-Újpesten látott szurkolói koreográfiák a maguk módján jobb hangulatba tudták hozni a tudósítót, mint a Bernabéuban látott drukkolás.

Amikor megtudtam, hogy nem újságírói helyre szól a jegyem, megörültem, lesz itt ugrálás, kiabálás, lökdösődés, pogó, de erről szó sem volt, csendesen szotyizgató drukkerek figyelték a meccset, akik akkor keltek ki a leginkább magukból, amikor a bíró nem a Realnak ítélt, ilyenkor még a gól utáni ünneplést is tízszer felülmúló hangorkánnak jelentkeztek. (Azt, persze, most felejtsük is el, hogy mennyivel színvonalasabb Modric passzait látni Kabát elpuskázott helyzeteinél.) A Juve-egyenlítésnél viszont olyan csend volt a lelátó 95 százalékán, mintha Ronaldo bejelentette volna, hogy a Barcelonához igazol.

Llorrente (jobbra) egyenlített Forrás: AFP/Gerard Julien

De erről szó sincs, CR bevágta a jogosan megítélt büntetőt a 29. percben, amivel rögtön jobb hangulatba hozta a hazai nézőket. A szünetben előkerültek a szendvicsek, és olyan kulturáltan és csendben mentek ki a büfébe és a mosdókba a nézők, hogy a légy zümmögését is hallani lehetett.

Igazi családbarát szurkolás volt ez. Káromkodás, csúnya viselkedés kizárva! A játék, a körülmények és a stadion tökéletessége viszont igazi futballszínházat csinált a meccsből, a legjobb fajtából. De amit a második félidőben sem tudtunk megérteni, hogy miért pörögnek fel a szurkolók jobban attól, amikor Ronaldóról kiállítják Chiellinit, mint amikor Ronaldo berúg egy gólt.

Ami komoly különbség még, hogy míg egy NB I-es meccsen sörszagú leheletet érzünk a hátunk mögül, a Bernabéuban a 90 perc során végig masszív fűszag támadott minden irányból (a szotyi itt is a nyakban landol).

A második félidőt alapjaiban meghatározta Chiellini kiállítása, a legnagyobb bosszúságot és örömet azonban Benzema jelentette a hazaiaknak: a 60. percben kifütyülték, mert a gólvonalról se tudott gólt szerezni, hét perccel később viszont megtapsolták - igaz, gúnyosan - , mert lecserélésével véget ért a pályán nyújtott szenvedése.

A Real-drukkerek a végén örülhettek, hogy sikerült legyőzni a Juventust, de sokáig nem ünnepelték a kedvenceket, a stadion perceken belül kiürült, de még a környék utcáin sem volt semmi nyoma annak, hogy itt, Spanyolország második legnagyobb stadionjában egy városnyi ember tombolt, fütyölt, vagy éppen csendben szendvicset majszolt 90 percen keresztül.

A csütörtök (szoboravatás) és a péntek (kiállítás-megnyitó) Puskásról, a szombat viszont már csakis a Barcelona elleni idegenbeli csúcsrangadóról szól majd.