Vágólapra másolva!
Nyugat-Európa stadionjaiból gyakorlatilag eltűnt a csoportos gyűlölködés, így nálunk sem kellene hagyni. Az MLSZ megérti, ha valakinek más a véleménye, de felelős döntéshozóknak és sportvezetőknek azért illene viselkedni. Az MLSZ visszaszól Deutsch Tamásnak.

"Mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy véleményét kinyilvánítsa a labdarúgás ügyeiben, ám Deutsch Tamás, az MTK elnöke olyan kijelentést tett az Origónak amely mellett a szövetség nem mehet el szó nélkül, amikor is megértően viszonyul a hazai pályákon esetenként felhangzó cigányozáshoz, annak szankcionálásával pedig nem ért egyet." Így reagált az MLSZ sajtóosztálya az MTK elnökének kedden megjelent interjújára.

Deutsch Tamás egyebek mellett a következőket mondta: „Ha az újpesti cigányok kezdetű rigmus cigányozásnak számít, akkor az a bajom, hogy e logika mentén oda is el kéne jutni, hogy a „kurva anyád, bíró!” is büntethető, mert ez a bíró édesanyjának, és ezáltal a bíró személyes méltóságának elvi szempontból ugyanolyan megsértése, mint más cigány származásának dehonesztáló megemlítése. Ez viszont már tényleg nevetséges lenne.”

"A FIFA és az UEFA a rasszizmussal szembeni zéró toleranciát hirdető elve éppen azt mondja ki a labdarúgás, mint a legnépszerűbb sport védelmében, hogy minden olyan jelenséggel szemben, amely sértheti mások emberi méltóságát, és főleg, amely faji alapú, mérlegelés nélkül fel kell lépni" - írja a szövetség.

"Az MLSZ megnyerte a 2014-es U19-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, és feltett szándéka, hogy Budapest egyik helyszíne legyen a 2020-as Eb-nek. Ezeken az eseményeken az UEFA a legnagyobb szigorral fogja alkalmazni az MLSZ által is képviselt zéró tolerancia elvét ebben a kérdésben. A szövetség és a magyar kormány által finanszírozott létesítmény felújítási program elsődleges célja, hogy az új stadionokba kilátogatók már kulturált körülmények között nézhessék végig a mérkőzéseket. Megrázó, gyűlölködő, rasszista élmények nélkül.

Az MLSZ továbbra is nyitott a véleményekre, kritikákra. Több alkalommal és több fórumon is kérte a labdarúgás iránt érdeklődök véleményét, mint ahogyan azt is több alkalommal indítványozta a központi bevételekből jelentősen részesülő professzionális klubok számára, hogy ahol még nem tették, lépjenek a szurkolók méltó, kulturált kiszolgálása érdekében. A szövetség éppen a napokban tájékoztatta a klubokat: folytatja azt a konzultáció-sorozatot, amelyet tavaly kezdett meg a szurkolók minőségi kiszolgálása érdekében. Ezeken a megbeszéléseken kíváncsian várja a szurkolókat foglalkoztató, és ezen belül a szövetség által központilag (és nem a helyi klub által) kezelendő problémákra.

A nyugat-európai futballstadionokból gyakorlatilag eltűnt a gyűlölködés és rasszizmus minden formája, éppen ezért az MLSZ törekvése az, hogy a következő generáció gyermekeinek már ne kelljen döntenie abban a kérdésben, lehet-e cigányozni, vagy a bírót anyázni a stadionban. Legyen a számukra már egyértelmű, hogy egyik sem sporteseményhez méltó viselkedés. Ebben nagy felelőssége van a döntéshozóknak, sportvezetőknek is. Ennek érdekében folytatta a Gyűlölet nem pálya kampányát az MLSZ, a jövő generációjának szurkolói ábrázolásával"- áll az MLSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszában.