Vágólapra másolva!
Szász Kitti esélyeshez méltóan megnyerte a Budapesten rendezett freestyle futball Európa-bajnokságot. Kovács Péter bronzmeccsén a zsűri hibájából ráadásra került sor, amelyben a volt magyar világbajnok alulmaradt, így negyedik lett.

A nagyon jó hangulatú viadalon a magyar versenyző - aki szeptemberben megvédte címét a Red Bull Street Style-on, amely a sportág nem hivatalos világbajnokságának számít - az olasz Laura Biondót és a szlovák Lucia Kevickát megelőzve végzett az élen. A döntő után a zsűripadon ötödmagával helyet foglaló egykori aranylabdás Lothar Matthäus is Szász Kittire szavazott.

A férfiak küzdelmében - amelyben 80-an indultak - három magyar, a 2011-ben Abu-Dzabiban világbajnoki címet nyerő Kovács Péter, valamint Hamvay Szilárd és Laczik László volt érdekelt a csütörtöki 24-es fináléban.

Szász Kitti ezen az estén is varázsolt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Közülük Kovács szerepelt a legjobban, és végül negyedikként végzett. A Petike becenevű sportoló közel volt ahhoz, hogy érmet nyerjen, ám a bronzmeccs után az öt bíró közül az egyik, noha muszáj lett volna neki, mégsem tudott dönteni, s ketten Kovácsra, ketten pedig a szerb Nikola Milosevicre szavaztak. Ezután Petike jelezte, hogy jöjjön akkor egy kétszer harminc másodperces ráadás, amely után a szerb ellenfél kapott több szavazatot.

A kontinens legjobbja a lengyel Lukasz Chwieduk lett megelőzve honfitársát, Daniel Mikolajeket.

A sportág történetében először rendeztek nemzetközi viadalon páros versenyt, ebben a műfajban a Gautier Fayolie, Andrew Henderson francia kettős bizonyult a legjobbnak.

A freestyle fociban két játékos mutatja be tudását, felváltva 30 másodpercre kapják meg a labdát. A párharcok három percig tartanak, a zsűri a játékosok teljesítményét labdakezelés, kreativitás és stílus alapján értékeli.