Vágólapra másolva!
Még a Pécs focicsapatának ügyvezetője, Feleki Attila sem tudott arról, milyen bejelentésre készül Matyi Dezső péntek kora délután, így mindenkit meglepett, hogy a tulajdonos januártól nem támogatja tovább az egyesületet.

Matyi Dezső azzal indokolt, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bankkal való megállapodás alapján tudta támogatni a csapatát, ám úgy véli, a bank nem tartotta be a szerződés feltételeit. Bár a csapat tulajdonosa jogi lépésekre készül a bank ellen, mint sportvezető kötelességének érezte távozni az egyesület éléről, hogy biztosítsa egy új tulajdonos megtalálásának lehetőségét.

"A sajtótájékoztatón értesültem én is Matyi Dezső döntéséről" - jelentette ki Feleki az nso.hu-nak. "Eddig a tavaszi szezont terveztük, innentől viszont már az életben maradás forgatókönyvét kellene elkészítenem, nagyjából egy hét alatt."

Feleki elmondta, bár az elmúlt fél évben komolyan racionalizálták a klub működését, nyilvánvaló, hogy az egyetlen forint külső támogatás nélkül fenntarthatatlan. Az ügyvezető úgy látja, Baranya megyében rendkívül nehéz potenciális befektetőt találni, míg a klubban ötszázalékos tulajdonrésszel rendelkező pécsi önkormányzat az elmúlt két évben 20-20 millióval támogatta a csapatot.

Az önkormányzat közleménye azt írja, számos kérdésre választ várnak Matyi Dezsőtől, és "elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról", ugyanis két hete, mikor Matyi Páva Zsolt polgármesterrel tartott megbeszélést, a tulajdonos nem jelzett semmit.

"Szeretnénk tudni – többek között –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és -ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása" - áll a közleményben. "Nem szeretnénk semmiféle felelőtlen ígéretet tenni a csapattal és a klubot működtető céggel kapcsolatban, ezért haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk az érintett felekkel, hogy mielőbb megismerhessük hivatalos álláspontjaikat."