Vágólapra másolva!
Szegény családba született, apja alkoholista, testvére kábítószerfüggő volt. Meg kellett operálni a szívét, kitalálták, hogy megerőszakolt egy nőt, elátkozta egy varázsló, őt azonban ezek csak erősebbé tették. Nemrég megjelent életrajzi könyvének segítségével bemutatjuk, hogyan lett Cristiano Ronaldóból kétszeres aranylabdás focista.

Cristiano Ronaldo nyerte az Aranylabdát a FIFA zürichi gáláján. A Real Madrid portugál klasszisa Lionel Messit és Franck Ribéryt előzte meg a szavazáson, így másodszor kapta meg az év legjobb focistájánaknak járó díjat. Nézzük, hogy jutott el idáig!

Kiszökik az ablakon, hogy focizhasson

1985. február 5., délelőtt 10 óra 20 perc. Megszületik Cristiano Ronaldo 4 kilóval és 52 centivel. Egy nem tervezett terhességből. A Ronaldo nevet Ronald Reagan amerikai elnök után kapja. Szegény családba születik, három testvérével és szüleivel egy egészen kicsi lakásban élnek Madeira szigetén, a tetőn szivárog be a víz, az anya, Dolores maga kér téglákat és maltert a városházáról, hogy megoldja a problémát.

Ronaldo hároméves, amikor megkapja első labdáját, amellyel folyamatosan az udvaron játszik. „Egyszer karácsonyra távirányítós autót kapott, azt gondoltam, azzal majd elfoglalja magát. De a focit jobban szerette. Az ágyába is magával vitte a labdáját, mindig ott volt a hóna alatt, bárhova is ment” - emlékezett vissza Fernao Barros Sousa, a keresztapa.

„Ha iskola után rászóltam, hogy csinálja meg a házi feladatot, mindig azt mondta, hogy nem adtak leckét. Amikor elkezdtem főzni, ő azonnal kihasználta a helyzetet, felkapott egy joghurtot vagy egy gyümölcsöt, kimászott az ablakon, hóna alatt a labdával, este 9-10-ig maradt játszani. Aztán egyre többet lógott az iskolából, hogy focizhasson. A tanárok szerint meg kellett volna büntetnem, de csak így lehetett belőle világsztár, hogy ennyit gyakorolt” – mesélte az anyja.

Ronaldo első igazolása Forrás: AFP/Gregorio Cunha

1994-et írunk, a 9 éves Cristiano Ronaldo megkapja első igazolását, az Andorinha csapatának játékosa lesz. A sziget egyik legerősebb csapata, a Camacha ellen a félidőben 0-2-es vesztésre állnak. „Ronaldo annyira el volt keseredve, hogy a szünetben sírni kezdett. A második félidőben őrültként robbant be a pályára, két gólt szerzett, és végül nyertünk 3-2-re. Mindig nyerni akart. Ha nem sikerült neki, akkor sírva fakadt” – emlékezett vissza Rui Santos, az Andorinha akkori elnöke. Ronaldónak ekkor két beceneve volt, Bőgőmasina és Méhecske, utóbbi azért, mert meg sem állt a pályán, fel-alá száguldozott. Később, már a Real Madrid játékosaként Abelinhának (portugálul Méhecske) nevezte el yorkshire terrier kutyáját.

Hamar elterjed a szigeten a hír, hogy van egy kölyök, aki kivételesen kezeli a labdát, szélvészgyors és átgázol mindenkin. Jön is a Nacional ajánlata, Ronaldót 20 labdáért és két garnitúra szerelésért megveszik. Miután megérkezik, a csapat minden meccsét 9-10 góllal nyeri, Ronaldo elkéri a labdát végigviszi a pályán, és belövi. Ennyi volt a taktika, de edzőjének ekkor az a legfontosabb feladata, hogy megértesse a kis Cristianóval, hogy a foci csapatjáték. Kifakad a csapattársaira, úgy viselkedik, mint aki a többiek fölött áll, nem fogadja el a tanácsokat. Egy év telik el, és érkezik a Sporting ajánlata. Ronaldo pedig búcsút int Madeira szigetének, és elindul, hogy meghódítsa Portugáliát, majd Európát és az egész világot.

1997. április 17., Ronaldo 12 éves, először ül repülőre, és bár tudja, hogy jó játékos, előtő éjszaka azért álmatlanul forgolódik. Jön a teszt napja a Sportingnál. Kezdő sípszó, Ronaldo elkéri a labdát, majd nekilódul egyedül két-három védőnek, cselez, lő, gól. A lefújás után minden csapattársa köré csoportosul, azonnal tudják, hogy ő a legjobb, mindenki vele akar barátkozni. Felveszik az akadémiára, középső középpályás poszton. A Sporting 22 ezer eurót fizet érte, annyit, amennyit korábban még egyetlen 12 éves fiúért sem.

Ronaldo (az alsó sorban jobbról a harmadik) az Andorinha játékosaként. Ki másnál lenne a labda? Forrás: AFP

A tanárt is fenyegeti, de nem merik kirúgni

Beköltözik az akadémiára, de a családja nagyon hiányzik neki, nehezen tudja megszokni a nyüzsgést. Az osztálytársai a madeirai akcentusán nevetnek, mire ő az első órán felkap egy széket, és nemcsak a társait, hanem a tanárt is fenyegeti. Az edzője megkéri, hogy tegyen rendet az öltözőben a szekrényénél, mire ő közli, hogy ő a Sporting játékosa, nem fog felvenni semmit a földről. Mindezt 12 évesen. Bár büntetésből néhány meccset ki kell hagynia, de ezt is elnézik neki, nem rúgják ki, mert tudják, hogy hatalmas tehetség.

Egy év kell neki, amíg megszokja a környezetet, aztán eldönti, hogy a világ legjobb játékosa lesz. Minden étkezésnél kétszer annyit eszik, mint a többiek, mert azt mondják neki, hogy túl vékony, erősödnie kell. Minden edzés után kint marad szabadrúgásokat lőni, a bokájára súlyokat köt, hogy erősebb legyen a lába, éjjel 1-kor a konditeremben találják, a szobájában felüléseket és fekvőtámaszokat csinál, hogy a legjobb legyen. Ronaldo 14 éves, amikor apja krónikus alkoholista, bátyja pedig kábítószerfüggő lesz, nehezen viseli ezt az akadémián, távol az anyjától, de a cél érdekében túlteszi magát ezen is.

15 évesen kiderül, hogy túl gyors a szívverése, meg kell operálni. Lézeres kezeléssel szerencsére sikerül rendbehozni a sérült részt a szívében, folytathatja a karrierjét.

A kilencedik osztályba jár, amikor el kell döntenie, hogy sportol vagy tanul. Az anyjával közösen úgy döntenek, hogy a focit választják, így 16 évesen abbahagyja a tanulmányait. „Marketinget tanultam volna vagy testnevelő tanár szerettem volna lenni, de a tanulás és a sport együtt nem ment” – emlékszik vissza Ronaldo.

Fejlődése elképesztő ütemben halad, a klub történetében máig egyedülálló módon ő az, aki egy évadon belül játszik az U16, az U17, az U18 és a B csapatban is. 2001 augusztusában kapja meg első profi szerződését, a fizetése havi 2 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 600 ezer forint), a kivásárlási ára 20 millió euró (6 milliárd forint). 16 évesen kiköltözik az akadémiáról, albérletbe megy, és menedzsert vált, megkezdi a független életet.

Bölöni Lászlónál játszik először a felnőttek között

Ugyanebben az évben új edzője lesz a Sportingnak, egy bizonyos Bölöni László, aki szeretné, ha Ronaldo csatlakozna az A csapathoz, ám az orvosok ezt nem tanácsolják, mondván, hogy még növésben van.

2002. július 1., eljön a nap, Cristiano Ronaldo 17 évesen csatlakozik a felnőttcsapathoz, amellyel elkezdi a felkészülést. Az Olympique Lyon ellen mutatkozik be hivatalos meccsen, gólt is szerez, de a játékvezető nem adja meg. Ennek ellenére elkápráztatja a közönséget és a Sporting társtulajdonosait. A meccs után azt mondja, „még semmit nem láttak az igazi Cristiano Ronaldóból, ez csak a kezdet” – és utólag tudjuk, igaza van.

2002. október 7-én először szerepel a Sporting kezdőcsapatában, 3-0-ra verik a Moreirensét, Ronaldo kettőt lő, az egyiket egy 60 méteres szóló után, ezzel ő lesz a klub történetének legfiatalabb gólszerzője. Ekkor 17 éves, 8 hónapos és 2 napos. Az édesanyja a lelátón nézi a meccset, rosszul lesz, de szerencsére csak az izgalomtól esik össze, nincs komolyabb baja.

„Megvan az új Ronaldo” – máris ilyen főcímekkel jelennek meg a lapok Portugáliában, utalva az akkor másodvirágzását élő brazil Ronaldóra, aki néhány hónappal korábban világbajnoki címig segítette Brazíliát.

„Semmi értelme az ilyen összehasonlításoknak. Ő egy világsztár, a kedvenc játékosom, csak álmodhatok arról, hogy egyszer talán megközelítem a tudását” – hangzik talán az első szerény nyilatkozat Cristiano Ronaldo szájából, érezhetően a hatalmas tisztelet beszél belőle, amit a brazil csatár iránt érez.

Irány Manchester!

Érkeznek a megkeresések a legnagyobb európai kluboktól, a Barcelona, a Juventus, az Inter, a Chelsea és a Liverpool is kopogtat a Sporting ajtaján, az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger pedig meghívja Ronaldót és családját Londonba, hogy nézzék meg a klubot, a várost. A francia menedzser tudja, hogy Thierry Henry az egyik példaképe Ronaldónak, közli vele, hogy találkozhat a francia csatárral is. A klubok azonban nem tudják, hogy van egy szerződés a Manchester United és a Sporting között, amely szerint az angol klubnak elővásárlási joga van a portugál csapat akadémiáján nevelkedett tehetségekre.

2003. augusztus 6-án Sporting-Manchester United mérkőzéssel avatják fel a portugál csapat új stadionját, előző éjszaka már megköttetett a szerződés Ronaldóról, de ezt senki nem tudja, csak a két klub vezetősége. Másnap a meccsen Ronaldo parádézik, talán eddigi legjobb teljesítményét nyújtja a Sportingban, gólpasszt ad, biciklicseleivel és ritmusváltásaival őrületbe kergeti a manchesteri védőket, Fabian Barthez kapust folyamatosan nyomás alatt tartja lövéseivel. A Sporting 3-1-re nyer, a hazaúton Rio Ferdinand, Paul Scholes és Roy Keane is arról beszélget Alex Fergusonnal, hogy le kellene igazolni a 28-as mezben játszó portugál srácot. A MU menedzsere a mérkőzés előtt rendkívül rutinosan a játékosainak sem mondta meg, hogy az ellenfélnél van egy fiú, aki a következő évben már náluk fog játszani, csak azért, hogy azt higgyék a játékosai, nekik is van beleszólásuk abba, hogy kik alkossák a csapatot, hogy kik legyenek a csapattársaik. Bevált.

Ronaldo a Sporting szerelésében, de már gyakorlatilag Manchester United-játékosként Forrás: AFP/Andre Kosters


Augusztus 13-án mutatják be hivatalosan az Old Traffordon Ronaldót, aki a havi 2 ezer euró után most már havi 150 ezret keres (45 millió forint). A 7-es mezt kapja, azt, amelyben korábban olyan legendák játszottak a Manchester Unitedben, mint George Best, Bryan Robson, Eric Cantona vagy David Beckham.

Rendben, Főnök, enyém a 7-es mez

„Megkérdeztem, hogy szabad-e a 28-as mez, de Ferguson azt mondta, hogy nem, én a 7-est kapom. Rendben, Főnök, válaszoltam, csak nem mondhattam neki, hogy márpedig én a 28-ast akarom” – gondolja az akkor 18 éves Ronaldo. Három nappal később debütál is a Bolton ellen, az utolsó fél órára áll be, lendületesen száll be a játékba, cselei ülnek, kiharcol egy büntetőt, amit Van Nistelrooy ugyan kihagy, de a csapat 4-0-ra nyer, Ronaldót állva ünnepli közel 70 ezer néző az Old Traffordon, megválasztják a meccs legjobbjának, durran a pezsgő.

Egy hónap kell, amíg megszerzi első gólját a Manchester Unitedben, első évében 25 bajnokin 4 góllal és egy piros lappal zár, a United a harmadikként végez, ám az FA-kupát megnyeri, a Millwall elleni döntőben Ronaldo sziporkázik, lő egy gólt is, a meccs után játékostársai és edzője is az egekig magasztalja. Első évében mindjárt megválasztják az év legjobb fiatal játékosának a Manchester United szurkolói. Cristiano Ronaldo megérkezett a világ akkori legerősebb bajnokságába, a Premier League-be.

Az élet azonban nem egyből habostorta, Ronaldónak rengeteg újdonsággal kell megbarátkoznia: az időjárás, az ételek, az angol meccsek hangulata, a kemény védők, akik sokszor csak a lábát tudják elrúgni a labda helyett a pimaszul cselező szélsőnek. És persze az angol bulvármédia, amelynek az extravagánsan öltözködő, nőcsábász Ronaldo egy aranytojést tojó tyúk, nincs olyan nap, amikor ne lenne valamelyik újság címlapján.

Apát és döntőt veszít

Közben elindul a karrierje a portugál válogatottban is, amellyel a 2004-es Európa-bajnokságon egészen a döntőig menetel. Az első néhány meccsen még alig kap lehetőséget, de később egyre többet játszik, a fináléban azonban meglepetésre kikapnak a görögöktől. Cristiano Ronaldo a lefújás után a pálya közepén egyedül áll, és sír. Európa-bajnok akart lenni 19 évesen, nehezen dolgozza fel, hogy nem sikerült neki. Azt mondja, fog még nagy tornát nyerni a portugál válogatottal. Mi már tudjuk, azóta sem járt olyan közel egy vb- vagy egy Eb-győzelemhez Portugália, mint 2004-ben.

Ronaldót Luiz Felipe Scolari próbálja vigasztalni Forrás: AFP/Vincenzo Pinto


2005. szeptember 6., újabb csapás Ronaldo életében. Az oroszok elleni vb-selejtező előtt a moszkvai a szállodában filmet néz, Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány hívja át a szobájába. Ott van Luis Figo is, Ronaldo azt gondolja, hogy egy taktikai megbeszélés következik, ám teljesen mást közölnek vele, a súlyos máj- és veseproblémákkal kezelt édesapja meghalt. Az alkohol vitte el.

Ronaldo összeomlik, Scolari hazaküldené, de ő maradni és játszani akar az apja emlékére. A himnusznál eltörik a mécses Ronaldónál, de végigjátssza a 0-0-ra végződő találkozót, másnap hazarepül Madeirára, hogy megszervezze a temetést. Rendkívül szoros volt a kapcsolatuk, az apja, amikor csak tudta, meglátogatta, és bár Ronaldo próbálta rávenni, hogy hagyja abba az ivást, ebben az egyben nem tudtak közös nevezőre jutni.

„Mindig azt mondtad nekem, hogy törekedjek minél többre. Mindig példakép leszel a számomra, igyekszem elképzelni, hogy bárhol is vagy, látod, amit csinálok, látod, mi mindent értem el” – mondja a temetésen Ronaldo.

Nemi erőszakkal vádolják

Egy hónap telik el, és az akkor 20 éves portugál focista ismét komoly kihívás elé néz, de megint csak egy pályán kívül sztori következik: egy francia nő nemi erőszakkal vádolja. Azt állítja, hogy egy londoni szórakozóhelyen egy barátnőjével együtt találkozott Ronaldóval és annak unokatestvérével, felmentek egy szállodai szobába, ahol a focista unokatestvére lefogta egyiküket, Ronaldo pedig megerőszakolta. A feljelentés után Ronaldót kilenc órán át hallgatják ki, ujjlenyomatot és nyálmintát vesznek tőle. Akkoriban számos focistát vádoltak meg szexuális zaklatással, de szinte egytől egyig ejtették az ügyet, közel két hónapos nyomozás után Ronaldót sem találják bűnösnek, főleg miután az egyik nő visszavonja a vallomását.

„Mindig mondtam, hogy ártatlan vagyok. Egy gazdag emberek behálózásával foglalkozó prostituált akart csapdába csalni. Az mindenesetre érdekes, hogy amíg ezzel vádoltak, mindenhol a címlapon jelentem meg, majd amikor kiderült, hogy ártatlan vagyok, az csak egy apróbetűs hír volt az újságokban. De hát ez Anglia. Azért örülök, hogy végre a focira koncentrálhatok” – mondta Ronaldo, aki ebben az időszakban az egész világra haragszik. Piros lapot kap a City elleni városi rangadón, összekap egy edzésen Van Nistelrooyjal, bemutat a Benfica szurkolóinak. Tizenöt gólt ígér Fergusonnak az idényben, de csak tizenkettőt szerez, a Manchester United kiesik a BL-ből is, és sorozatban másodszor végez a José Mourinho vezette Chelsea mögött az angol bajnokságban.

A portugál válogatottal a 2006-os vébén hibátlan teljesítménnyel jutnak tovább a csoportból, a nyolcaddöntőben Hollandiát, majd a nyolc között a számos manchesteri csapattársával felálló Angliát is kiejtik, a Zinedine Zidane vezette franciákkal azonban nem bírnak az elődöntőben. Ronaldo ugyanúgy sír, ahogy az Eb-döntő után. A vébén összeszólalkozik Rooneyval, a sajtó egymásnak ugrasztja őket, azt állítják, Ronaldo közbenjárására állította ki a játékvezető az egymás elleni negyeddöntőben az angol csatárt. Ronaldo a piros lap után kikacsintott Scolarira, de hiába magyarázta, hogy csak a taktikai utasításra reagált így, az egyik angol lap dartstáblaként ábrázolja az arcát.

A Ronaldo-Rooney affér:

A portugál nem akar visszatérni Angliába, azt mondja, engedjék el a Real Madridhoz, de Ferguson leülteti két sztárját, bezárja őket 45 percre kettesben egy szobába, és sikerül kibékítenie őket. Ronaldo marad, de kifütyülik a nézők. Nem érdekli, sőt, nyomás alatt még jobban teljesít, mire az egyik remekül sikerült meccse után Ferguson félrehívja: „Megtaláltad a megfelelő választ. A tehetségeddel el tudod hallgattatni őket.”

Vezéregyéniség a Manchesterben, az első Aranylabda

Ronaldo megváltozik. Eddig is keményen dolgozott, de rátarti, gőgös, hisztis szupertehetségből egy céltudatos, komoly futballista lett, aki mindenkinél komolyabban veszi az edzéseket, plusz munkát végez és rengeteget fejlődik taktikai és technikai szinten is. Ferguson elmondta, hogy amíg a többiek az edzés után már zuhanyoztak, addig Ronaldo kint maradt szabadrúgásokat lőni, vagy a konditeremben erősítette az izomzatát (75-ről 85 kilóra hízott, színtiszta izomban).

Meg is lesz az eredménye, 2007-ben, 22 évesen a legjobb Angliában játszó focistának választják a játékostársak. Ez az első egyéni díja, és öt évvel meghosszabbítja a szerződését a Manchester Uniteddal. Néhány nappal később a Bajnokok Ligája elődöntőjében kiesnek a Milannal szemben, de az angol bajnokságot megnyerik, megszakítva a Chelsea sorozatát. Cristiano Ronaldo 34 meccsen 17 gólt lő, és már egyértelmű vezéregyénisége a világ egyik legjobb csapatának. Egy évvel később, 2008-ban már a Bajnokok Ligájában is a Chelsea előtt végeznek, a döntőben tizenegyespárbajban győzik le a nagy riválist. Ronaldo elhibázza a büntetőjét, de az egész sorozatban 11 meccsen 8 gólt lő, ezzel gólkirály és a BL legjobb játékosa lesz, a Premier League-ben pedig egészen elképesztően teljesít, 34 bajnokin 31 gólt lő, ami persze gólkirályi címet és a legjobb angliai játékos díját hozza neki.

A legfontosabb azonban még hátravan: az Aranylabda. 23 évesen nyeri meg, nála fiatalabban ez csak a brazil Ronaldónak (21), valamint George Bestnek (22) és Michael Owennek (22) sikerült.

Ronaldo az első Aranylabdájával Forrás: AFP/Franck Fife

„Cristiano olyan gyorsan érett meg, amire még én magam sem számítottam. Elszántsága és kitartása egyedülálló. Aki azt hiszi, a fociban a legnehezebb dolog elvenni a labdát az ellenféltől, az téved. Az igazi bátorság a labda megtartásához kell, és Cristianóban ez megvan” – mondta az Aranylabda-átadáson Ferguson. 2009. januárjában a FIFA-tól is megkapja az Év Játékosa elismerést, 155 nemzeti válogatott edzője és kapitánya ítéli oda neki a díjat. Felért a csúcsra.

Gyűlölök veszíteni, irány Madrid!

Ekkor bontakozik ki a Ronaldo-Messi párharc, amely még élesebbé válik a 2009-es BL-döntőben, amikor a Manchester United és a Barcelona csap össze. Gyakorlatilag ez a meccs dönti el a következő Aranylabda-szavazást is, hiszen a portugál és az argentin zseni már magasan a két legjobb focista a világon. A Barcelona 2-0-ra nyer Eto’o és persze Messi góljával.

„Gyűlölök veszíteni, különösen egy ilyen döntőn. A Barcelona jobb volt, akárcsak Messi nálam, hiszen gólt lőtt” – mondja a meccs után Ronaldo, aki ebben az idényben 53 meccsen 26 gólt szerez, ebből 18-at a bajnokságban, tehát az átlagosnál jobb idénye van, de Messinek még jobb, az argentin meg is nyeri az Aranylabdát.

Ez volt Ronaldo utolsó döntője a Manchester Uniteddel, miután megérkezik a Real Madridtól egy 94 millió eurós (28 milliárd forint) ajánlat. Alex Ferguson gyorsan dönt, és fájó szívvel, de elengedi a portugált, akinek minden álma volt, hogy a spanyol bajnokságban játszhasson, így csak idő kérdése volt, hogy mikor hagyja el a csapatot.

„Nem tudjuk pótolni Cristianót, akiről bárki bármit is mond, a világ legjobb focistája. Nincs esélyem arra, hogy még egy olyan játékost találjak, mint ő, ezért egy teljesen más úton kell elindulnunk a Manchester United életében” – kesereg Ferguson.

Közel 80 ezren fogadták Ronaldót Madridban Forrás: AFP/Dani Pozo


Az átigazolási összeg világrekord, a korábbi csúcsot szintén a Real Madrid tartotta, amikor 75 millió euróért szerződtette Zinedine Zidane-t a Juventustól. A két bank által megfinanszírozott csillagászati összeg persze kiveri a biztosítékot számos klubvezetőnél, de a Real Madridnál biztosak abban, hogy megtérül a befektetés.

Úgy száguld, mint egy vadászrepülő

Az első edzésére elsőként érkezik, és ahogy az akkor edző, Manuel Pellegrini később fogalmazott, szinte mindig elsőként gurul be luxusautójával az edzőközpontba. „Azt a személyiséget, amit a bulvármédiában felépített magának, egyáltalán nem láthatjuk az edzéseken és a pályán” – mondja az edző.

„Ronaldo úgy száguld, mint egy vadászrepülő, hihetetlen magasságokba fogja emelni a Real Madridot” – hangzik a csapattárs, Michel Salgado véleménye az első néhány edzés után.

Első spanyol bajnokiján máris betalál tizenegyesből, hatalmasat ugrik, és a levegőbe csap az öklével, gyerekkora óta erre a pillanatra várt. Öt forduló után hét gólnál jár, első BL-meccsén kettőt is vág a Zürichnek, mesébe illő kezdés. Aztán megsérül, és 55 napig kénytelen nélkülözni őt a Real Madrid. Közben érkezik a klubhoz egy Pepe nevű, magát varázslónak nevező férfitől egy levél, amely szerint 30 ezer eurót kapott egy nőtől, hogy átkozza meg Ronaldót, okozzon neki olyan sérülést, amellyel hosszabb időre kidől. A nő állítólag bosszút akar állni Ronaldón, aki elutasította az ő közeledését. A sámán azt állítja, tudja, hogy Ronaldo anyja felbérelt egy portugál varázslót, hogy fehér mágiát használva megvédje fiát, megkezdődött tehát Ronaldo feje fölött a vudu és a fehér mágia csatája, miközben a rajongók Szűz Máriért imádkoznak, hogy űzze el a gonoszt a portugál játékos közeléből. Mindez jól jellemzi a Cristiano Ronaldót körülvevő hisztériát.

Ronaldo végül összesen tíz meccset hagy ki, de a Barcelona elleni szuperrangadóra felépül. Ez az első El Clasicója, de a Manchesterrel már játszott háromszor a Barca ellen, egyszer sem tudott gólt lőni nekik. Listavezetőként látogat a Real a katalánokhoz, de sem Ronaldo, sem csapattársai nem tudják feltörni a hazaiak védelmét, a Barcelona 1-0-ra nyer Ibrahimovic góljával, és megelőzi a Realt a tabellán. Egy hónappal később megint Messi kapja az Aranylabdát, az argentint pedig néhány héttel később a FIFA gáláján is a legjobbnak választják meg. Ráadásul a két csapat madridi bajnokiját is a Barcelona nyeri meg, amely így a bajnoki címet is behúzza. Két hónapot sérüléssel töltve 26 gólt lő a bajnokságban, Messi 34-et, de Ronaldo az első idényében mindenkit meggyőz a teljesítményével, és már nincs olyan, aki kétségbe vonná, hogy megtérül az érte adott rengeteg pénz. Tartottak attól, hogy állandóan a bulvárlapok címoldalán feszít majd, hogy éjszakázni fog, de vérprofi módon csak a focira koncentrál, a bulvármédia hiába lesi minden lépését.

Apa lettem

2010. július 3. egy újabb fontos dátum Cristiano Ronaldo életében, a Facebookon és a Twitteren bejelenti, hogy apa lesz. Pedig nem szóltak arról a hírek, hogy hosszú távú párkapcsolata lenne. Számos hírességgel hozták kapcsolatba, Marija Sarapova és Caroline Wozniacki teniszezőkkel, Paris Hiltonnal, Nereida Gallardóval, Kim Kardashiannal, Gemma Atkinsonnal vagy épp Raffaella Ficóval, de a bejelentéskor - és azóta is - Irina Sajk orosz modellel jár, a gyereket viszont nem ő várja.

Cristiano Ronaldo és Irina Sajk régóta együtt járnak Forrás: AFP/Valery Hache

Rejtély fedi az anya kilétét, írnak arról, hogy a gyerek mesterséges megtermékenyítés során fogant, szó van arról, hogy egyéjszakás kaland eredménye, ám egy tény: a kisfiút Cristiano Ronaldo és családja neveli. „Természetesen ez hatalmas felelősséggel jár, azt én is tudom. A pelenkáját is én cserélem, nem ez a kedvenc időtöltésem, de megcsinálom.”

A következő szezonban a pályán még jobban teljesít. Már José Mourinho irányítása alatt a 2010/11-es idényben minden sorozatot beleszámítva 53 gólt szerez, 34 bajnokin 40-szer talál a kapuba, ennyi gólt még senki nem lőtt egy évadban a spanyol bajnokságban, ezzel megkapja a legjobb európai góllövőnek járó Aranycipőt. A bajnoki címet azonban ismét elbukja a Barcelonával szemben a Real Madrid, és a BL-ben sem tud odaérni, ennek egyenes következménye, hogy Lionel Messi ismét elhappolja az Aranylabdát az orra elől.

A következő szezonban viszont még ezt a megdönthetetlennek hitt rekordot is túlszárnyalja, 46 góllal zárja a spanyol bajnokságot, minden sorozatot beleszámítva 60-szor talál a kapuba, végre megelőzi a csapat a Barcelonát, és megnyeri a Primera Divisiónt. Lionel Messi legyőzéséhez azonban ez is kevés, az argentin 50 góllal lesz spanyol gólkirály, zsinórban ötödször lesz a Bajnokok Ligája legeredményesebb játékosa, összesen pedig 73 góllal zárja a szezont, így ismét övé az Aranylabda.

Akárcsak egy évvel később, amikor kettőjük párharcában újra az argentin teljesít jobban, Ronaldo 34 gólja (azaz meccsenkénti egyes gólátlaga) édeskevés a 46-tal gólkirály Messi ellen, az ő malmára hajtja a vizet a spanyol bajnoki cím újbóli elhódítása is, Ronaldónak csak szépségtapasz, hogy a Bajnokok Ligájában 12 góllal gólkirály tud lenni.

Most azonban kárpótolta a sors azért, hogy korábban négyszer (2007, 2009, 2011, 2012) is a második helyen végzett az Aranylabda-szavazáson. Ha csak a száraz számokat nézzük, az 56 meccsen elért 67 góljával és 14 gólpasszával nagy előnyben volt Messivel szemben, aki 47 meccsen 45 gólig és egy bajnoki címig jutott. A bayernes Franck Ribéry ugyan begyűjtött öt trófeát a bajorokkal, de a szavazók a jelek szerint úgy érezték, hogy ilyen temérdek gólt nem hagyhatnak díjazás nélkül.

Ronaldo ismét elérzékenyült:

Ha csak Ronaldo és Messi pályafutását nézzük, talán igazságosabb, hogy Ronaldo kétszeres, Messi pedig négyszeres aranylabdás lett, mintha a portugál csak egyet, az argentin pedig már ötöt nyert volna.

Ronaldót mindenesetre hiába nevelte jóval komolyabb és erősebb emberré az élet, a díjátadó gálán ismét elsírta magát. Ahogy korábban mondta: "Amikor kisgyerek voltam, Lisszabonban majdnem minden nap sírtam. Még mindig sokat sírok - bánatomban, örömömben. A könnyek nem hagytak el. Sírni jó dolog. A sírás az élet része."

Ronaldo aranyköpései

"Az vagyok, aki vagyok, amit mutatok, amit az emberek látnak, az a valódi énem. Sohasem próbáltam mások kedvéért megváltozni. Ha valaki így szeret, annak örülök, ha nem, az majd elkerül, vagy nem nézi a meccseimet."

"Ha Isten sem felel meg mindenkinek, nekem hogy sikerülne?"

"Sokan egyszerűen irigyek, mivel gazdag vagyok, jól nézek ki és kiemelkedő játékos vagyok. Csak ez lehet az oka."

"Az életben semmit nem lehet nyerni, ha nem gyűri le az ember az akadályokat, ahogy én tettem."

"Aki szereti a focit, az valószínűleg szereti Cristiano Ronaldo játékát figyelni."

"Imádok Cristiano Ronaldo lenni."