Vágólapra másolva!
Meccsenkénti hármas gólátlag, megalkuvás nélküli támadójáték és José Mourinho dicshimnusza - ezeket tudja felmutatni a Manchester City, mely nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy minden lehetséges sorozatot megnyer az idén. A Szörny megállíthatatlan, a Mérnök önbizalmat és nyugodtságot teremtett. A város United-drukker felében már senki sem gúnyolódik a szomszédon.

Ha egy futball iránt érdeklődő ember arra kérne minket, vigyük el egy meccsre, ahol beleszerethet a sportágba, most nem Barcelonába és nem is Münchenbe látogatnánk el vele, hanem Manchesterbe. Na, nem az Alex Ferguson nélkül látványosan szenvedő Unitedhez, hanem a szezonban elképesztő támadójátékot produkáló Cityhez, amelyet a MU legendás edzője pár éve kissé lekezelően zajos szomszédnak titulált.

A Manszur sejk pénzéből felturbózott Citynél a nyáron nagy változások voltak. Elköszöntek Roberto Mancinitől, miután az olasz edző a 2012-2013-as szezonban egyetlen trófeát sem tudott felmutatni. A City ügyvezetője és sportigazgatója, Ferran Soriano és Txiki Begiristain körülnéztek a piacon, majd úgy döntöttek, Manuel Pellegrini a legmegfelelőbb személy arra, hogy a City Angliában visszaszerezze a bajnoki címet, és véghezvigye az eddig elmaradt európai áttörést.

Soriano és Begiristain a City előtt a Barcelona vezetésében dolgozott, így mindketten jól ismerték Pellegrini munkásságát. Tudták, milyen komoly fegyvertény volt, hogy a chilei edző a Villarreallal karnyújtásnyira jutott a BL-döntőtől, feltéve az európai futballtérképre a kelet-spanyolországi kisvárost.

Nem érdekelte a vezetőséget, hogy a Realnál megbukott

Az előző szezonban az anyagi gondok miatt ezer sebbel vérző Malagával is csodát tett, a csapat BL-újoncként csoportgyőztes lett a Milant is megelőzve, majd a negyeddöntőben úgy vérzett el a Dortmund ellen, hogy a németek a visszavágó hosszabbításában brusztolták be a továbbjutáshoz szükséges két gólt.

A City fejeseit nem zavarta, hogy Pellegrini a Realtól bukott emberként távozott – szégyenteljes kupabúcsú a kupában a harmadosztályú Alcorcon ellen, BL-kiesés a 16 között a Lyon ellen, második hely a bajnokságban, igaz, klubcsúcsnak számító 96 ponttal –, és az sem, hogy a végzettsége miatt a Mérnök becenévre hallgató edző csak Dél-Amerikában tudott bajnoki címet nyerni.

Pellegrini decemberben a hónap edzője volt Angliában, de ennél komolyabb sikerekre vágyik Forrás: AFP/Ian Macnicol

Valószínűleg úgy érezték, a konfliktusokat felvállaló Mancini helyett a nyugodtságot sugárzó Pellegrini kell a csapatnak, akire gyakran rásütik, hogy unalmas figura, mert nem nyilatkozik hangzatosokat, és a kispadnál is legtöbbször pókerarccal figyeli az eseményeket.

Még Mourinhót is sikerült lenyűgözni

A jelenlegi szezont távolról sem lehengerlően kezdte a City, az első tizenegy bajnokin négyszer kapott ki. Aztán jött a Tottenham 6-0-s lemészárlása, majd egy tizenhét meccses veretlenségi sorozat, mindössze két döntetlennel. A csapat most ott tart, hogy az ellenfelek dicséretét általában visszafogottan osztogató José Mourinho első számú favoritnak tartja a bajnoki címre, és azt mondta, pályafutása legnagyobb sikere lenne – pedig nyert már két BL-t, spanyol, olasz, portugál aranyat -, ha a Chelsea-vel meg tudná előzni a manchesteri kékeket.

„Ha a keret erősségét nézzük, a City teljesen más dimenziót jelent, nem lehet összehasonlítani a többi klubbal. Lehet, hogy más edzők nem értenek egyet velem, de kimondom, amit érzek, a City kilóg a mezőnyből. Nemcsak arról van szó, hogy a Citynek minőségi játékosai vannak, mert ezt sok más klub is elmondhatja magáról, hanem arról, hogy a futballisták a legjobb korban vannak, nincsenek köztük nagyon fiatalok vagy öregek, mindenki 25 és 29év között van” – udvarolt Mourinho a riválisnak.

A számok azt mutatják, akár igaza is lehet a portugál edzőnek, mert bár az Arsenal huszonegy kör után egy ponttal megelőzi a manchesterieket, ha a City tudja tartani a november óta diktált tempót, akkor csak idő kérdése, mikor teszi ki az indexet. Pellegrini csapata idénybeli 34 meccsén 103 gólnál jár, amivel már most felülmúlta a tavalyi szezon termését (93).

Hat gól az Arsenalnak és Spursnek, négy a MU-nak

Korábban az angol csapatok közül a Chelsea érte el leggyorsabban a 100 gólt, az előző szezonban 42 meccs kellett ehhez Lampardéknak. Az egy bajnoki idényben belül szerzett legtöbb gól kategóriájában szintén a Chelsea az etalon, a 2009-2010-es bajnokságban 103-nál állt meg, a City most 59-nél tart, és még 17 forduló a rendelkezésére áll, hogy átírja a csúcsot. Egy másik angol rekordot is megdönthet: már sorozatban 60 bajnokin szerzett gólt otthon, a csúcsot a MU tartja 66-tal.

Agüeróék főleg hazai pályán félelmetesek, a Norwich (7-0), a Tottenham (6-0),a West Ham (6-0), a Wigan (5-0) és a Blackburn (5-0) is megkapta a magáét, de nem járt sokkal jobban az Arsenal (6-3) és a MU (4-1) sem. „Az eddig szerzett 99 gól nagyon fontos mutató, mert ez egy üzenet a szurkolóink felé, hogy tudják: úgy megyünk ki a pályára, hogy annyi gólt akarunk lőni, amennyit csak lehet. Talán könnyebb lenne tíz emberrel beállni a saját térfelünkre, és kontrázni, de nekem nem ez a filozófiám, és a vezetők sem ezt a stílust várják el a csapattól” – mondta Pellegrini még a szombati, Cardiff elleni mérkőzés előtt (4-2).

Könnyű neki, mondhatnánk, hiszen három félelmetes formában lévő csatár áll a rendelkezésére. A Sevillától a nyáron 20 millió fontért igazolt Alvaro Negredo és Sergio Agüero vezeti a házi góllövőlistát 21 góllal, de Edin Dzekónak sem kell leszegett fejjel járnia amiatt, hogy 16 alkalommal talált be.

A Szörny a PL legjobb nyári igazolása

„Hogy okoz-e fejtörést, hogy ki játsszon a három jó formában lévő csatár közül? Egyáltalán nem, akkor lenne probléma, ha nem lenne kikből válogatni. Dzeko és Negredo nagyon jó időszakot tudhat maga mögött, és az is örömteli, hogy Agüero amint visszatért, rögtön gólt szerzett. Nem állítom, hogy a miénk a világ legjobb csatársora, de az biztos, hogy mindhárman topjátékosok” – dicsérte Pellegrini a támadóit.

Negredo lassan a válogatottban is kiszorítja Torrest és a többi nagy nevet Forrás: AFP/Andrew Yates

A nagy hármas közül Negredo teljesítménye a legváratlanabb. Csak Ruud van Nistelrooy kezdett nála hatékonyabban első angliai évében - a vert mezőnyben olyan nevek szerepelnek, mint Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Didier Drogba vagy Robin van Persie. A 28 éves csatár talán már nem bánja, hogy évekkel ezelőtt nem tudott gyökeret verni a Real Madridnál. Előbb az Almeríában, majd a Sevillában szállította a gólokat, és csapattársa, Samir Nasri szerint ő volt a Premier League legjobb nyári igazolása.

„Lőtt egy rakás gólt, de nem csak ezért fontos a csapatnak, hanem azért is, mert jól megtartja a labdákat, képes helyzetbe hozni a társakat, és óriási munkát végez a mezőnyben, egyszóval komplett csatár” – méltatta a francia középpályás Negredót. A Szörny (Beast) becenévre hallgató spanyol képességeit nézve talán elmarad a csapat korábbi sztárja, Mario Balotelli mögött, de az olasz fenegyerekkel ellentétben igazi csapat-, nem pedig hangulatember.

A vébén egymás ellen játszanak majd

Negredo nevéhez fűződik az első City-mesterhármas a BL-ben – a CSZKA Moszkva elleni 5-2-es siker során triplázott –, és a válogatottban is egyre fontosabb láncszemnek számít. Tavaly kilenc meccsen négy gólt ért el spanyol mezben, szóval Fernando Torresnek és David Villának fel kell kötnie a nadrágját.

Negredo esetében is nagy pénzben fogadnánk rá, hogy ott lesz a vébén a spanyol keretben, Agüero és Dzeko esetében viszont egészen biztosak vagyunk benne, hogy a klubszezon befejeztével nem mennék még szabadságra. Dzeko tíz góllal járult hozzá a bosnyák válogatott első vb-részvételének kiharcolásához, az európai vb-selejtezőkön csak Van Persie szerzett nála több gólt – éppen a Magyarország elleni 8-1-en szerzett triplájával előzte őt meg.

A 193 centis Dzeko a 186 centis Negredóval félelmetes párost alkot. Amikor Agüero sérülés miatt kiesett, három meccsen kezdtek együtt, és ezeken összesen tizenegy gólt értek el. Magasságuk ellenére mindketten elég gyorsak, ha nem is annyira, mint a robbanékony kis Agüero.

Az argentin olimpiai bajnokként és EL-győztesként igazolt a Cityhez, ahol örökre beírta magát a klub történelemkönyvébe. Első idényében 44 év után bajnoki aranyhoz segítette a Cityt, amikor a QPR ellen a 94. percben belőtte azt a gólt, amivel csapata kivette a MU kezéből a trófeát. A dél-amerikai vb-selejtezőkön öt gólt hozott össze nyolc fellépésen, Brazíliában pedig sokat tehet érte, hogy lemásolja apósát, Diego Maradonát, aki 1986-ban világbajnokságot nyert az argentin válogatottal. Agüero és Dzeko egyébként a vébén ellenfélként találkozik majd a csoportmeccseken.

Négy trófea a célkeresztben

Bár a City valóban lehengerlő támadójátékot produkál, botorság lenne csak a csatárok remeklésének tulajdonítani a mostani formát. Ott van az ötletekből kifogyhatatlan David Silva, a védekező középpályásként 14 gólnál járó Yaya Touré vagy Vincent Kompany, aki letisztult játékával stabilitást ad a védelemnek. Pellegrini nemcsak megtalálta a megfelelő embereket az újra népszerűsödő 4-4-2-es formációhoz (a City mellett a PSG és az Atlético is ezt alkalmazza), de elérte, hogy a kimaradók nem duzzognak, hanem odateszik magukat akkor is, ha csak csereként játszanak.

„Egy játékos számára a magabiztosság a legfontosabb, és az új edző nemcsak ezt adta meg nekem, hanem a szabadságot is a pályán. Sokat beszélgetünk, Arsene Wengerre emlékeztet, aki olyan volt nekem, mintha az apám lenne. Az Arsenal olyan volt, mint egy család, a Cityben viszont itt volt a sok sztár, meg Mancini, aki nem volt egy könnyű ember, és időre volt szükségem, mire alkalmazkodni tudtam. Pellegrini sokkal közvetlenebb a játékosokkal, elmondja, hogy mit csináltál jól vagy rosszul, és azt is, hogy mi az oka, ha kimaradsz” – érzékeltette Nasri, hogy Pellegrini miért népszerű az öltözőben.

Yaya Touré bőven tíz gól fölött jár, sok csatár irigyelné ezért Forrás: AFP/Paul Ellis

Olyan már volt, hogy angol klub triplázott egy idényben - 1999-ben a Manchester a bajnokságot, az FA-kupát és a BL-t is behúzta -, a City pedig ezt is überelné. A bajnokságban az egy pont lemaradás szinte semmi, az FA-kupában a negyedik fordulóban jár a csapat, a Ligakupában gyakorlatilag döntős, mivel nehezen elképzelhető, hogy a West Ham héttel nyer a visszavágón. Ez a három trófea akár összejöhet, a négyeshez viszont a BL-t is nyerni kéne, ami brutálisan nehéz feladat.

Főleg, hogy a nyolcaddöntőben a Barcelona következik. Persze ha abból indulunk ki, hogy augusztus óta tétmeccsen csak a manchesteriek tudták legyőzni a BL-címvédő Bayernt - ráadásul idegenben, kétgólos hátrányból fordítva -, akkor Messiék ellen sincs félnivalójuk. A szigetországi bukmékerek tudhatnak valamit, mert karácsonykor még 200 az 1-hez adták, hogy a City megcsinálja a pókert, de az oddsz most már 100 az 1-hez.

A világ legjobb csapata?

Az elkövetkező hetek eldöntik, hogy a csapat tényleg felnőtt-e már az igazán nagy feladatok megvalósításához. A West Ham (Ligakupa) és Watford (FA-kupa) elleni meccset kötelező hozni, aztán következik a Tottenham és a Chelsea a bajnokságban, február 18-án pedig a csillagok háborúja a Barca ellen.

A kupában egy 5-0-s zakóba belenéző Blackburn edzője, Gary Bowyer szerint a City most a világ legjobb csapata, és ha ezzel az állítással lehet is vitatkozni, az biztos, hogy a semleges drukkerek számára is igazán szórakoztató, amit a csapat produkál. A klubnál pedig igyekeznek meglovagolni a brutális gólátlagot, és a Watford elleni kupameccsre jelképes, egyfontos áron engedik be a gyerekeket, hadd lássa az ifjúság, mi fán terem a vérbeli támadófutball.