Vágólapra másolva!
A Whoscored.com számításai szerint a liverpooli Luis Suárez elképesztő fejlődésen ment keresztül az eddigi liverpooli évei során.

Az uruguayi csatár - miután 2011 január 31-én megszerezte a Liverpool az Ajaxtól - a tavaszi szezonban csak a lövései 7,3 százalékából szerzett gólt (összesen négyet), majd a következő évadban a próbálkozásainak a 8,6 százalékából lett gól - 11 alkalommal. A 2012/13-as szezonban már 23 gólig jutott, amihez 12,3 százalékos helyzetkihasználásra volt szüksége.

Most parádés idényt fut, már 22 gólnál jár, pedig csak 17 meccsen lépett pályára, és ennek megfelelően a célzási pontossága is elképesztő, 22,9 százalékos.

A javulásnak a szerencsén és a formán kívül az is lehet az oka, hogy eleinte mélyebben játszott, és az volt a fő feladata, hogy kiszolgálja Andy Carrollt, ráadásul az előző két szezonban ő lőtte a legtöbb kapufát.

Idén viszont nagyon sok és nagy helyzetet képes kialakítani Daniel Sturridge partnereként, és ha továbbra is ugyanilyen ütemben, minden 4,39 lövéséből gólt szerez, akkor újabb 21 gólig juthat a szezonzárásig, ami Premier League-rekord lenne.

Forrás: AFP/Mal Fairclough

Bármilyen meglepő, idén nem Suárez céloz a legpontosabban, a 22,9 százalékos eredménnyel mindössze ötödik azon a listán, amelyen a csatárok hatékonyságát tették közzé.

Csatártársa, Sturridge az idei 11 gólját 23,4 százalékos hatékonysággal tudta elérni, de nála is jobb a manchesteri Danny Welbeck (16 meccs, 8 gól, 24,2 százalékos hatékonyság), illetve az arsenalos Nicklas Bendtner, aki viszont csak két gólig jutott nyolc lövésből, így erre nemigen lehet túl büszke.

Az élen az az Emmanuel Adebayor áll 33,3 százalékkal, aki a Tottenham volt edzőjénél, André Villas-Boasnál kegyvesztett lett, Tim Sherwoodnál viszont alapember. Az eredménye: hét meccsen öt gól, és minden harmadik lövéséből betalált.

Ki a legrosszabbul célzó csatár? Megnézheti Facebook-oldalunkon