Vágólapra másolva!
Az eddigi hazai képzés, és a mai magyar futballedzők is lesújtó kritikát kaptak az MLSZ edzőközpontjának vezetőjétől. Szalai László ezért a képzés felvételi követelményeinek jelentős szigorítását ígéri, az UEFA-licenceket visszavonhatóvá akarja tenni, de közben olyan közegről álmodik, amiben nem ciki a dicséret.

"Ha egy karosszéria-lakatos vagy egy hentes úgy döntött, akkor hamar fociedző lehetett belőle" – így jellemezte az MLSZ edzőképzésében a legutóbbi időkig uralkodó viszonyokat a képzési rendszer megújításán 2012 decembere óta dolgozó Szalai László a szövetség csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

Azt mondta, ki szeretnék építeni annak a jogi hátterét, hogy az UEFA-edzőlicenc visszavonható legyen, és erre ígéretük is van a döntéshozóktól. „Furcsa, hogy a működési engedély jelenleg nem vonható vissza, mondjuk úgy, ahogy egy jogosítvány egy ittas vezetés esetében” - jegyezte meg. A licenccel rendelkezőknek háromévente meg kell hosszabbítaniuk az engedélyüket, és a reform része, hogy ez formalitás helyett valódi vizsgát jelent, ahol meg lehet bukni.

Szalai kendőzetlenül megmondta a véleményét a hazai edzőkről Forrás: Origo

Szalai László jellemzőnek nevezte, hogy amikor tavaly korábbi válogatott focistákat, így Sándor Tamást, Dragóner Attilát és Vincze Ottót nem vették fel a képzésre, sok kritika érte őt. Pedig "attól, hogy valaki gyönyörűen csavarta a szabadrúgást, nem feltétlenül alkalmas az edzőségre". Ráadásul szükség van tárgyi tudásra is - tisztában kell lenni azzal, hogyan működik az emberi szív, milyen kommunikációs csatornák működnek vagy milyen módszerekkel lehet a futósebességet növelni.

A megújult képzésben a magyar edzőjelöltek egy nehezített, az eddiginél jóval összetettebb, öt elemből álló felvételin kell megfelelniük. „Nem hiszek abban, hogy 12 ezer edző kell Magyarországra, legyen csak négyezer, de szakmailag felkészült szakember” - mondta Szalai.

Harminc éve nincs magyar szakkönyv

Növelik az óraszámot és megújítják a tananyagot is. "Az eddigi tananyagok között elég nehéz volt eligazodni, ráadásul magyar nyelven nem is jelent meg szakkönyv az utóbbi harminc évben. Pedig jó lenne tudni, mitől volt sikeres Illovszky Rudolf vagy Baróti Lajos, ahogy azt, hogy mit csinált jól Garami József és Csank János. Ehhez lehetne viszonyítani, de senki semmit nem írt le, semmit semmit nem adott át.” Az MLSZ-nél ezért egy bárki számára elérhető szakkönyvtárat fognak létrehozni, ahova külföldi publikációk fordításait és hazai edzők tapasztalatait igyekeznek majd gyűjteni.

Az edzésmódszerekről 30 éve nem jelent meg magyar nyelvű szakmai anyag Forrás: MTI/Galántai Zoltán

Szalai szerint korábban sokáig a német, majd a holland, végül a spanyol futball után mentünk, most pedig „aki amit talál, azt a képzést követi, nincs egység.” A tervekben az szerepel, hogy magyar hagyományokra alapuló képzési rendszert hoznak létre a modern követelményeknek megfelelően.

A reformnak része lesz a már végzett edzők továbbképzésének intenzívebbé tétele. A koncepció szerint a háromévente esedékes időpontok helyett havi egy napot kijelölnek a rendszeres szakmai találkozókra. "Egy adott témát tárgyalunk egész nap. Ez három év alatt harminc nap képzés, melynek során mi is látjuk majd, hogy ki az, aki folyamatosan tanulni akar" - magyarázta.

Egy éve még európai színvonalú képzésről beszélt az MLSZ

Szalai László előtt a magyar edzőképzést 15 éven át egy kisebb megszakítással Mezey György irányította (2009 júliusától 2010 novemberéig Prukner László volt ezen a poszton). Szalai nem nevesítette elődjét, de azt kérte, az elmúlt egy évet senki ne mossa össze az elmúlt 15 évvel. "Amit nem építettek sok évig, azt nem lehet hirtelen rendbe hozni, viszont öt év alatt irányba lehet állítani a képzést."

Hasonló véleményt fogalmazott meg tavaly novemberben a legutóbb a litván válogatottat irányító László Csaba. Szerinte a magyar edzők kapcsolati tőke alapján jutnak be a hazai képzésbe, és a német trénerekhez viszonyítva sokkal kevesebb munkával jutnak képesítéshez. Mezeyt viszont az akkor már Csányi Sándor által irányította MLSZ azzal búcsúztatta bő egy évvel ezelőtt, hogy a vezetésével a magyar edzőképzés az UEFA által is elismert megfelelő szintre jutott. Mezeyt csütörtökön nem sikerült elérnünk.

A mostani garnitúrával már nincs mit tenni

Arra az újságírói felvetésre, hogy a mai magyar edzők közül az öregebbek még nagyjából tudják a szakmát, a fiatalabbak viszont vagy nagyképűek, vagy a posztokat sem tudják rendesen, esetleg alkoholproblémákkal küzdenek, az MLSZ szakvezetője csak széttárta a kezét. Megoldást csak hosszú távon lát. "Ezzel már nem lehet mit kezdeni, az élet fogja rendbe tenni, és a klubok döntéshozói, akik az átalakult képzés edzőit választják majd" - mondta.

Szalai mondandója közben felidézte a Nemzeti Sportnak a hollandiai 8-1-es vereség utáni címlapját, melyen a „Mikor lesz itt futball?” kérdés szerepelt. „Szerintem akkor lesz futball, ha az edzők megtanulják egymást elismerni, és nem lesz ciki megdicsérni a másikat, mert jót csinált. Továbbá akkor, amikor a tanulás belső igény lesz, nem azért jönnek a továbbképzésre, mert hosszabbítani akarnak. És amikor az edzők tényleg példaképek lesznek, mert a megbecsültségük jelenleg közelít a nullához.”

A válogatott tavaly két csúnya vereségbe is beleszaladt Forrás: AFP/Isza Ferenc