Vágólapra másolva!
Buzánszky Jenő szerint az 1954-es vb-döntő óta már a németek is elismerték, hogy a magyarok elleni mérkőzésen a 3-2-es vezetésüknél esett Puskás-gól nem lesből született. Az Aranycsapat legendás jobbhátvédje szerint nem lehetett véletlen, hogy a Puskás gólját érvénytelenítő, Walesben pénteken emléktáblát kapó Mervyn Griffiths és angol kollégái a magyarok négy meccsén is közreműködhettek.

"Nem azért vesztettük el a döntőt, mert jobbak voltak a németek, hanem mert 3-2 után Mervyn Griffiths azt hitte, hogy május 1-je van, és elkezdte lengetni a zászlót" - reagált Buzánszky Jenő az Origónak a walesi játékvezető kitüntetésének a hírére. "Utólag a németekkel is megnéztük a gólt videón, és mindenki egyetértett, hogy jó fél méter hátrányból indult Puskás. A játékvezető el is engedte őt és meg is adta a gólt, csak amikor Griffiths lengetni kezdett, visszavonta."

Az Aranycsapat 49-szeres válogatott játékosa szerint nem azért veszített a magyar csapat a döntőben, mert rosszul játszott, hanem mert a brit bírók nem engedték nyerni.

"Én be tudom bizonyítani, mert 1950-től 1962-ig be van kötve az összes Népsport, hogy pontosan mi történt velünk a világbajnokságon. A vb öt mérkőzésből állt, mi pedig négy alkalommal is brit bírót kaptunk. Ilyen szerintem még soha nem esett meg előtte és azóta sem a sporttörténelemben. Ez vajon véletlen volt, vagy a 6-3 és a 7-1 visszavágása?" - panaszolta Buzánszky.

Puskás érvénytelenített gólja (vb-döntő, 1954) Forrás: Origo

A Dél-Korea elleni 9-0-s csoportmeccset francia bíró vezette, majd az NSZK elleni 8-3-nál ugyanaz az angol William Ling volt a vezetőbíró, mint később a döntőben, az egyik partjelző itt is, ott is a pénteken emléktáblát kapó walesi Griffiths volt. A brazilok elleni negyeddöntőben (4-2) Ling asszisztensként közreműködött, a meccs játékvezetőjének pedig a szintén angol Arthur Ellist jelölték. Az Uruguay elleni, hosszabbításos elődöntőben (4-2) Griffiths újra szerephez jutott, ezúttal mint vezetőbíró.

"A 8-3-as győzelmünknél Puskást hagyták szétrúgni, aztán a brazilok ellen Bozsikot kiállította a bíró, Tóth Jóskát pedig úgy megrúgták, hogy a végén le kellett mennie. A világ megelégelte, hogy a csonka Magyarország laposra ver mindenkit" - tette hozzá Buzánszky.

Buzánszky Jenő Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Dorogon élő legenda úgy érzi, a döntőben korrekt játékvezetésre lett volna szükség. "A második bekapott gólunknál egy szöglet után Grosics kiment megfogni a labdát, de a kezénél fogva félrelökték, én pedig azóta is mérges vagyok, mert a német lövést követően, a gólvonalon súrolta a lábamat a labda. Grosicsot nem lett volna szabad megtámadni, a bíró mégsem ítélt semmit. Az angolok kerestek valaki olyat, aki tehet azért, hogy Anglia labdarúgása ne kerüljön a világ legalsó fokára. A játékvezetőiknek ezért valamit produkálniuk kellett, elsősorban a magyarok ellen. A brazilok elleni volt életem legdurvább meccse, a döntő pedig a legnagyobb csalás, mert nagyon egyoldalúan vezették."

A vb második legjobb játékosa a magyarok mellett
A Puskás mögött és Kocsis előtt a vb második legjobb játékosának megválasztott Juan Schiaffino szerint egyértelmű, hogy a magyaroké volt a világ legjobb csapata. "Állítom, hogy a magyarok idegfáradtságuk miatt vesztettek a döntőben a nyugatnémetek ellen. Ezt éreztük mi is az osztrákok elleni mérkőzésen. A kétórás megerőltető küzdelem nem múlhatott el nyom nélkül. A magyar csatároknak még így is rengeteg gólhelyzetük volt, de nem tudták kihasználni. A játékvezető is a magyarokat sújtotta téves ítéleteivel. A kiegyenlítő gól teljesen szabályos volt. A magyar válogatott kétségtelenül a torna erkölcsi győztese és méltán tartja őket egyhangúlag mindenki a világ legjobb csapatának" - nyilatkozta korábban a címvédő uruguayi csapat labdarúgója.