Itt még a Barcának is van oka félni

BL-beharangozó, Bajnokok Ligája, Messi és Neymar
TOPSHOTS Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) is congratulated by his teammate Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (R) after scoring during the Spanish league football match FC Barcelona vs Rayo Vallecano at the Camp Nou stadium in Barcelona on February 15, 2014. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első játéknapja rögtön az egyenes kieséses szakasz legjobban várt meccsével rajtol, a hazai pályán szép és eredményes futballt játszó Manchester City fogadja a szinte mindig szép és eredményes futballt játszó Barcelonát. A játéknap másik összecsapásán Ibrahimovicot és a PSG-t próbálja megállítani a Leverkusen.

Manchester City-Barcelona (20:45, Sport1)

"Természetesen szeretnénk magunknál tartani a labdát, mert mi akkor vagyunk jók, ha nálunk van. Ebben nagyon hasonlítunk a Cityre, bár az ő játékuk kicsit direktebb a miénknél, de nekik is fontos, hogy sokat legyen náluk a labda. Szerintem az a csapat, amely alulmarad a labdabirtoklásért folyó versenyben, megszenved a meccsen" - mondta az esélyekről Tata Martino, a Barcelona edzője. A mondandója elsősorban azért meglepő, mert bár irányítása alatt is nagyszerű csapat maradt a Barcelona, pont a labdabirtoklás az, aminek ő kevesebb figyelmet szentel, mint elődei.

"Ez a meccs döntőnek is beillik, ráadásul mindkét csapat számára a legmegfelelőbb időpontban rendezik" - tette hozzá Martino, amivel csak arra gondolhatott, hogy Lionel Messi remek formában tért vissza a hétvégén, mert egyébként a február általában nem a Barca kedvenc hónapja.

Bár a katalánok zsinórban hat Bajnokok Ligája-elődöntőbe jutottak be, a februári nyolcaddöntőkben gyakran szenvedett a csapat. Tavaly Milánóban simán, 2-0-ra kikapott, három éve az Arsenal győzte le, egy évvel korábban pedig sovány 1-1-re futotta csak a Leverkusen ellen. A szezon végére kiélezett csapatok között nem ritka, hogy a téli hónapokban gyengébben játszanak, ez azonban most nagyon sokba kerülhet a Barcelonának, hiszen egy olyan csapat otthonában kezd, amely hazai pályán még a Barca ellen is esélyesnek tűnik.

Na, most kinél lesz a labda?

A Manchester Citynél az arab tulajdonosok nem titkolt célja a Barcelona futballfilozófiájának és klubmodelljének meghonosítása. Ennek jegyében igazolták a katalánoktól az orvosi stáb néhány tagját, a sportigazgatót és néhány utánpótlásedzőt. A Bajnokok Ligájában idén tűnik először igazán ütőképesnek a csapat. Bár Martino közölte, nem tekinti "mini-Barcelonának" a Cityt, az angolok játéka - különösen hazai pályán - bőven mutat hasonlóságokat a katalánokéval: Manuel Pellegrini Cityje is uralja a meccseket, nagyobb részt birtokolja a labdát, eredményesen húzza szét a játékteret, és bár kevésbé hatékonyan passzol, ezt a fizikai párharcok megnyerésével kompenzálja.

"Nagyon fontos számomra, hogy a szurkolók élvezik, ahogy játszunk. A City pedig elég jó csapat ahhoz, hogy ne kelljen feladnia a saját stílusát az eredményességhez. Remek szezont futunk, és most komoly teszt vár ránk: ha folytatni akarjuk a BL-szereplésünket, mindent ki kell adnunk magunkból" - mondta Pellegrini.

Forrás: AFP/Josep Lago

A Manchester City kerete bő, és nagyon jól variálható. Pellegrini képes úgy az ellenfélhez igazítani csapata játékát, hogy a játékrendszerhez nem nyúl, csak a legalkalmasabb játékosokat teszi a kezdőbe. Martino keze jobban meg van kötve, mert a felálláshoz és a játékosokhoz is nehezebb hozzányúlnia. A Barca a saját játékát játszva képes lehet jó eredményt elérni az Etihadban, ehhez azonban nagy szüksége lesz a szokottnál is gördülékenyebb passzjátékra, hogy minél kevesebb párharcot legyen kénytelen megvívni a fizikai fölényben levő ellenféllel szemben.

Agüero nem, Neymar talán

Adott esetben persze elég lehet az is, ha a zsenialitás egyszerre jön ki két-három játékosból. Bár taktikát nehéz ilyesmire alapozni, elnézve a hétvégén újabb rekordokat döntő Messi játékát, elbagatellizálni sem érdemes.

Messi mellett Neymar is remek játékkal tért vissza sérüléséből. A brazillal kapcsolatban még nem döntött Martino, a hétvégén pihentetett Xavi kisebb vádliproblémáai ellenére biztosan kezdeni fog. A Citynél a csapat legjobb csatára, Sergio Agüero sérülés, James Milner eltiltás miatt nem játszhat, utóbbi helyére viszont felépült Fernandinho, bizonyára kezdeni is fog. A két csapat eddig összesen egyszer találkozott, 2009-ben egy barátságos meccsen a City Martin Petrov góljával 1-0-ra nyert.

A Manchester City-Barcelona meccset nemcsak a tévében, hanem élő streamen is követheti az Origón. Így a rangadóról akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában, vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. Később, a BL-idény minden szakaszában megtalálja az online streamet a Sport TV meccseiről.

Bayer Leverkusen-Paris Saint-Germain (20:45, DigiSport)

Amikor a csoportkört lefújták, a Manchester United mögött továbbjutó Leverkusen a Bayern München első számú kihívójaként feszített a Bundesliga második helyén. A helyezés megmaradt, de a Bayer már 16 ponttal van lemaradva a címvédőtől, ami pedig a formáját illeti, legutóbbi hét meccséből ötöt elveszített - Sami Hyypiä jobb híján pont ebben látja csapata esélyét a francia bajnokságot toronymagasan vezető PSG ellen.

Forrás: AFP/Martin Bureau

"Az csak jó nekünk, ha a párizsiak lebecsülnek minket az utóbbi hetek eredményei alapján. Fontos, hogy a szurkolók mögénk álljanak, és ha úgy játszunk, mint szombaton a Schalke ellen, akkor sok gondot okozhatunk a PSG-nek - utalt a finn szakember furcsa módon a Szalaiék elleni, hazai vereségre.

A németek elsősorban Zlatan Ibrahimovic semlegesítésére készülnek, de a PSG edzője, Laurent Blanc jelezte, több játékosa is van, aki bármikor képes gólt szerezni. "A többi német csapathoz hasonlóan a Leverkusen is roppant atletikus társaság, életveszélyes kontrákat vezetnek. Szerintem átadják majd a területet, és megpróbálnak gyors ellentámadásokat vezetni, ezért nekünk az lesz a célunk, hogy az elveszített labdákat minél gyorsabban visszaszerezzük" - tette hozzá Blanc.

A PSG az egész szezonban csak három vereséget szenvedett, a Leverkusennek nemcsak a csapatmorált, de a védekezését is rendbe kell tennie a nagyszerű támadókkal rendelkező francia bajnok ellen.