Vágólapra másolva!
A címvédő Bayern München is pályára lép szerdán este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Vezetőedzője, Josep Guardiola szerint az Arsenal elleni meccs jó esélyt kínál, hogy leteszteljék, mit ér a tudásuk Európában. A másik meccsen a Milan összeomlófélben lévő szezonját próbálja megmenteni az Atlético Madrid ellen.

Arsenal–Bayern München (20.45, DigiSport1)

Roberto Mancini egy 2007-es belgrádi konferencián mondta azt, hogy szerinte a futball fejlődésének a kulcsa a jövőben már nem a taktikai változtatásokban, hanem a játékosok fizikai felkészítésében rejlik majd.

A Barcelona európai uralmát követő időszakba a Bayern München és a Borussia Dortmund robbant be, szinte azonnal. Ez némiképp igazolás Mancini szavaira: a Bayern tulajdonképpen nem tett mást, mint átvette a Barcelona működési elveit, és magasabb szintre emelte őket, de nem technikailag, hanem fizikailag. Márpedig az Arsenal–Bayern München párharc jellegét tekintve hasonlít a 2013-as bajor–katalán BL-elődöntőhöz. Abból a szempontból biztosan, hogy amikor két labdabirtoklásra építő csapat találkozik, törvényszerű, hogy csak az egyik akarata érvényesülhet.

A két csapat összecsapott a tavalyi BL-kiírásban is: akkor a németek az egész sorozat egyik legjobb játékát bemutatva 3-1-re nyertek Londonban. Érdekes, hogy német ellenféllel szemben az Arsenal legutóbbi három meccsét elbukta hazai pályán, sorrendben a Schalke, a Bayern és a Dortmund is nyerni tudott az Emiratesben. Azóta viszont sok minden változott, véli Philipp Lahm. „Észre kell vennünk: az Arsenal kerete sokkal erősebb és kiegyensúlyozottabb, mint tavaly volt. Ezt személyes tapasztalatból is tudom, mert Per Mertesacker, Mesut Özil és Lukas Podolski miatt sok Arsenal-meccset nézek, és jó benyomást tettek rám idén. Nem véletlen, hogy versenyben vannak a bajnoki címért” – mondta a bajorok csapatkapitánya.

Arjen Robben (Bayern München) Forrás: AFP/Christof Stache

Ugyanez erőtlen állítás lenne a Bayernről, hiszen tizenhat ponttal vezeti a Bundesligát, az elmúlt 35 meccséből pedig 31-et megnyert. Fölénye akkora, hogy Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund ügyvezetője "skót állapotokról" beszélt a német bajnokságot illetően. Sokan úgy vélik, a Bayernre csak a saját nagysága veszélyes.

"Ezzel egyáltalán nem értek egyet" – replikázik Lahm. "Senkinek nincs biztos helye a csapatban, és Guardiola meccsről meccsre számtalan újítással áll ellő. Mindkét faktor éberen tart minket. Szó sincs arról, hogy elégedettek lennénk az eredményeinkkel, vagy hogy a belső konkurenciaharc veszélyes lenne a csapategységre. Veszélyt kizárólag az Arsenal jelent ránk nézve, kemény sorsolást kaptunk."

Arséne Wenger csapata védekezésében látja a párharc kulcsát. "Tavaly túlzottan idegesek voltunk 1-2-nél, a csapat mindenáron egyenlíteni akart, ezért kaptunk egy harmadik gólt is. A Bayern legnagyobb erénye a támadójáték, öt-hat olyan játékosa is van, akik bármikor képesek helyzeteket kialakítani. Éppen ezért fontos, hogy szerdán megállítsuk őket, a védekezésünkön múlik a meccs” – jelentette ki.

Guardiola már megtanulta

Mertesacker és Laurent Koscielny az egyik legjobb hátvédkettőssé vált Európában, és hatékonyan segíti a dolgukat Mathieu Flamini középpályás szűrőmunkája. Óvatosságról tanúskodnak Jack Wilshere szavai is: "Még ha 0-0-ra végződik is a meccs, egy idegenben lőtt góllal jó esélyünk lesz továbbjutni."

A hazaiaknál hosszabb a hiányzók sora: Thomas Vermaelen, Abou Diaby, Theo Walcott, Aaron Ramsey és Mikel Arteta sem lehet ott a kezdőben, míg a németeknél csak Franck Ribéry és Holger Badstuber sérült, mellettük Xherdan Shaqiri küzd kisebb problémával, de ő akár pályára is léphet. A meccs esélyesének még idegenben is a Bayern tűnik, bár Pep Guardiola elhárítja ezt. "Európa egyik legjobb csapata lesz az ellenfelünk. Megtanultam, hogy az Arsenalhoz hasonló csapatok ellen nem lehet 90 percig uralni a meccseket, és a legkisebb hiba is végzetes lehet. Jó teszt előtt állunk, hogy kiderüljön, mit ér a tudásunk Európában.”

AC Milan–Atlético Madrid (20.45, DigiSport2)

A szerdai játéknap másik összecsapásán tulajdonképpen a szezon két meglepetéscsapata találkozik, csak éppen a Milan és az Atlético Madrid fordított előjellel indul neki a meccsnek.

Az olaszokon évek óra érezhető volt, hogy túlteljesítik a kerettel szemben reálisan támasztható elvárásokat. Ahogy Silvio Berlusconi hatalma és befolyása meggyengült Olaszországban, úgy csapódott ez le az értékeit folyamatosan kiárusító, vészmegoldásokkal operáló klubon, amelyet elsősorban a klub alelnökének, Adriano Gallianinak a találékonysága és Massimiliano Allegri vezetőedző remek munkája tartott egyben. Ám Allegri és a klub kapcsolata az idei szezonra elfáradt, helyét a csapat korábbi játékosa, Clarence Seedorf vette át, és Gallianival kapcsolatban is azt pletykálják, hogy elhagyja a Milant.

Mario Balotelli (Milan) Forrás: AFP/John Thys

A vezetőség tipródása nyomott hagyott az egyre inkább széteső csapaton is, amely csak a Serie A kilencedik helyét foglalja el. A szerdai meccs előtt nem túl jó előjel, hogy a Milan mindössze egy meccset nyert spanyol csapattal szemben az elmúlt tizenhárom BL-találkozóból. Igaz, az Atlético Madrid ellen még sosem játszottak tétmeccset. A csapat sérültlistája sem rövid: Robinho, El Shaarawy, Birsa, Bonera és Cristante sem lehet ott a kezdőben, Muntari és Montolivo eltiltása miatt hiányzik majd, Honda Keiszuke pedig a CSZKA Moszkva színeiben már pályára lépett a BL-ben.

Az Atlético szezonja sem épp olyan, amilyennek megszokhattuk. A klubot jellemzően az "entorno", vagyis a kisebbségi komplexus szelleme övezi, a spanyol újságok pedig gyakran nevezik El Pupasnak, vagyis elátkozottnak a csapatot. Diego Simeone vezetőedző keze alatt azonban megváltoztak a dolgok. "Az Atlético Madrid úgy játszik, ahogy maga Diego Simeone is játszott. Keményen, koncentráltan, taktikailag szinte hibátlanul" – mondta a városi riválisról Carlo Ancelotti, a Real edzője.

Simeone szerint nincs favorit

BL-címről beszélni még valószínűleg túlzás, de az biztos, hogy a MU és a Real Madrid mellett az Atlético még veretlen a sorozatban, és mindössze három gólt kapott a csoportkörben. Ettől függetlenül Simeone szerint a párharcnak nincs esélyese.

"Nem hiszek a favoritokban. Jól kell futballoznunk, koncentráltan és elszántan. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a Milan is a legjobbját nyújtja majd. Próbálnak nyomás alá helyezni minket, veszélyesek lesznek a széleken és pontrúgásokból is. Nagyszerű, nyílt meccset várok mindkét oldalon sok lehetőséggel" - mondta az argentin.

Seedorf már vérmesebb hangot ütött meg. „A csapatom jó formában van, és nagyon motivált, az összecsapás tele van lehetőséggel” – mondta a Milan edzője, aki állítólag Carlo Ancelottitól is kapott néhány tippet az Atlético gyengeségeiről.