Vágólapra másolva!
Gulácsi Péter, a Salzburg magyar kapusa az aprólékos munkában látja a Bayern és az Ajax legyőzésének titkát. Még az ujjtörése után is csak egy bajnokit hagyott ki, a liverpooli pörgést mégis hiányolta Ausztriában. Interjú.

Gulácsi Péter csapata, az osztrák bajnokságot 17 ponttal vezető Salzburg csütörtök este meglepetésre 3-0-ra nyert az Ajax otthonában az Európa Liga kieséses szakaszában. Az osztrákoknak nem ez az első bravúrjuk idén: januárban a Bayern Münchent szintén 3-0-ra verték egy felkészülési meccsen, pedig a BL-címvédőnél egy poszt kivételével az első csapat tagjai szerepeltek (Neuer - Martínez (Rafinha), Hojbjerg (Green), Dante, J. Boateng - Thiago Alcantara - Shaqiri, Kroos, Götze (Mandzukic), Alaba - Müller). Mindkét meccsen Gulácsi állt a Salzburg kapujában.

Mitől ennyire jó a csapat?

Rendkívül szisztematikus munka folyik az egész klubnál. Van egy játékfilozófiánk, amit sikerült tökéletesre fejleszteni: egészpályás letámadás, a védők bevonásával. Ez a stílus szokatlan az ellenfeleknek, rengeteget gyakoroljuk, kezdenek ráhangolódni a játékosaink.

Roger Schmidt edző a kulcsfigura? Korábban csak a Bundesliga kettes Paderbornnál töltött egy idényt, mit lehet róla tudni?

Rajta múlik leginkább a siker, ő hozta ezt a szemléletet a klubhoz. Rengeteg videós elemzésünk, taktikai gyakorlásunk van, és figyeljük az ellenfelek minden sebezhető pontját. Ilyen aprólékos, profi, részletekre odafigyelő edzővel még nem találkoztam. Nagyon pontos elképzelése van a játékról, és meg is tudja valósítani.

Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Hatéves liverpooli időszak után kerültél Ausztriába, a Liverpool négyszer is kölcsönadott. Hogyan értékeled utólag ezt az időszakot?

Hasznos évek voltak, bár volt egy-két olyan pont, amikor alakulhatott volna másképp is a karrierem. Ez a hat év kellett ahhoz, hogy most a Salzburggal az Európa Ligában szerepelhessek. Rengeteget kaptam szakmailag és emberileg is Liverpoolban, semmiképp sem kudarcként tekintek vissza ezekre az évekre. Több mint ötven meccsen a Liverpool kispadján ültem, nagyon sokat tanultam.

Közben a 2009-es U20-as vb bronzmeccsén négy büntetőt is megfogtál Costa Rica ellen - ennek a hőstettnek érződik még valahogy a nyoma? Az ausztriai csapattársaid például tudnak róla?

Nem. Utánpótlásszinten az egy remek eredmény volt, egy gyönyörű emlék, de itt, a profivilágban nincs súlya, ennyi év elteltével meg pláne nincs. A Salzburg érdeklődését is a Liverpool második csapatával keltettem fel.

Koman Vladimir nem sokkal a vb-bronz után, a Serie A-ba igazolva azt mondta: az U20-as vb gyerekfoci volt. Egyetértesz?

Az akkori szintünkön nagyon komoly eredmény volt, de az utánpótlástornákon elért eredmény nem garantál semmit, ezt a magyar nagyválogatott mostani helyzete is mutatja sajnos. A profi fociban nem ez a mérce, senkit sem ez alapján szerződtetnek.

Viszont mérce lehet az egy héttel ezelőtti, Sturm Graz elleni bajnoki, amin kivédted Daniel Beichler büntetőjét.

Ez volt az első tizenegyes, amit kivédtem a Salzburgban, a korábbi két kísérletből gól lett. Fontos, hogy megvan az első, de a lényeg inkább az egész meccsen nyújtott összteljesítményem.

Az eddigi pályafutásod során 25 büntetőből 11-et kivédtél, ami 44 százalékos teljesítmény. Mi a titok?

Vannak apró dolgok, például a meccsek előtt kapok információkat a rúgókról, ki mennyi büntetőt végzett, hova lőtte, ezen kívül van egy megérzésem - ezt a kettőt kell szinkronba hozni, hogy menjen. Ennyi, nincs nagyobb titok.

Tudsz hatékonyabb kapusról?

Nem tudok ilyen adatokat, de harminc százalék körül fogni a 11-eseket már igazán jó arány. Viszont a tizenegy védés többsége utánpótlásszinten, a vébén volt, ami - ahogy mondtam is - nem igazán mérce.

Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Mennyire ismerted a Salzburgot, mielőtt aláírtál volna? Fel tudtad mérni, hogy fekszik-e neked a bajnokság, a stílus, vagy hogy mennyire stabil a klub helyzete?

Háromnapos próbajátékra hívtak, az alatt feltérképeztem a klubot, és nagyon jó benyomást tett rám. A liverpoolihoz hasonló színvonalú körülmények vannak itt, de az is sokat nyomott a latban, hogy a Salzburg volt az első klub, amely komoly érdeklődést mutatott irántam. Azzal pedig már tisztában voltam, hogy fiatal, agilis csapat, ahol garantált az európai kupaszereplés.

Tavaly októberben eltört az ujjad, ez nem ingatta meg a csapaton belüli pozíciódat?

Annyi szerencsém volt a szerencsétlenségben, hogy a válogatott meccsek miatt pont kéthetes szünet volt a bajnokságban. Úgy döntöttünk, megpróbáljuk műtét nélkül: műtéttel hat hét lett volna a gyógyulás, anélkül a csont nem feltétlenül optimálisan forrt össze, viszont három hét után már védtem, fájdalomcsillapítókkal. Mindössze egy bajnokit hagytam ki, nagyon jó visszajelzés volt, hogy számítottak rám, és azonnal újra a kapuba állítottak.

Azóta pedig az Európa Ligában is remekeltél már. Lehet, hogy Gera Zoltán után ismét lesz magyar a sorozat döntőjében?

Valóban megmutattuk, hogy bárki ellen reális esélyünk van nyerni, elvégre az Ajax az erősebb csapatok közé tartozik az EL-ben. Nekünk is jó visszacsatolás, ha látjuk, hogy működik, amit elképzeltünk. De felesleges túl messzire nézni, inkább le kell hozni a visszavágót.

A Transfermarkt szerint 1,8 millió eurót érsz - foglalkoztat ez valamennyire?

Annyiban jó, hogy jelzi, ha az ember pályafutása jó irányba halad, mert ha nő az értékem, akkor egyben jó úton is járok. Egy játékos ára annyi, amennyit egy klub kifizet érte, tehát az, hogy most pont ennyit írnak a Transfermarkton, inkább csak jelzésértékű.

Gulácsi a felnőtteknél még nem védett, csak az U-válogatottaknál Forrás: AFP/Valery Hache

No és a válogatott? Most dörömbölsz a kapuján?

Ez a szövetségi kapitány döntése lesz, Pintér Attila mindenesetre kint volt az előző, Sturm elleni bajnokimon. Király Gábor nagyon tapasztalt, Bogdán Ádám is két és fél évvel előttem jár a folyamatos védésben, az viszont jó, hogy bekerültem ebbe a mixbe, a folyamatosan védők közé, így felmerülhet a nevem a válogatottnál is. De nem vagyok az a fajta, aki hat hónap után követelőzik a válogatottba, megvan ennek a maga sorrendje.

Mit szólsz Pintér állandó összetartásaihoz? Ez elvben ronthatja a légiósok esélyeit, elvégre külföldről aligha engedik majd haza rendszeresen a játékosokat.

Nem hiszem, hogy rontja az esélyt, a kapitány mindent feltérképez - a légiósok helyzetét is -, tudja, ki illik a játékrendszerébe, ki tehet hozzá a csapathoz. Ártani biztos nem árt a rendszeres összetartás, mert szisztematikus munkával, jól begyakorolt játékrendszerrel már lehet érvényesülni a mai futballban, ezt éppen a Salzburg bizonyítja.

Hogyan kapcsolódsz ki Salzburgban?

Salzburg Anglia tökéletes ellentéte. Gyönyörű hely, a természeti adottságai és a kulturális értékei is lenyűgözőek. Kikapcsolni viszont nem könnyű, nem biztos, hogy ez a legalkalmasabb város a fiataloknak a hétköznapi életre. Kellett egy kis idő, amíg átálltam a liverpooli pörgésről, de most már rendben van minden.