Vágólapra másolva!
Nizzában kisorsolták a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjait. A politika két csoport sorsolásába is beleszólt, a magyar válogatott a második legerősebb kalapból indulva újra megkapta Romániát, és a görögökkel is meg kell küzdenie. Az első két helyezett és a legjobb harmadik jut ki közvetlenül az Eb-re, a többi harmadik pótselejtez.

Az északírekkel kezdjük az Eb-selejtezőket

A sorsoláson a focitörténelem tizenhárom kiváló kapusa húzta ki a golyókat, a legerősebb kalappal kezdtek, a leggyengébbel folytatták, majd az egyre erősebb kalapok következtek.

Gibraltárt Thomas Ravelli a spanyolok mellé rakta, de az UEFA szabályozása, vagyis politikai okok miatt nem rakták őket össze. Ugyanez történt a H csoportban, ahová az örmények jutottak eredetileg, ám az azeriekkel nem kerülhettek össze, így át kellett rakni őket az I csoportba.

A magyarok kalapja az utolsó volt a sorban, a kedvezőbbnek tűnő B és E jelű csoportba más csapatok kerültek, majd a közepes erősségű F csoportba sorsolták be Pintér Attila együttesét. A románokkal a tavaly zárult vb-selejtezősorozatban 2-2 és 0-3 volt a mérlegünk, a legutóbbi Eb-selejtezőkön a finnekkel az idegenbeli 2-1 után itthon 0-0-ra végeztünk. Utóbbi csapattal jövő szerdán, március 5-én Győrben megmérkőzik a válogatott. A görögökkel 2007-ben két Eb-selejtezőt is játszott a Várhidi Péter irányította válogatott, idegenben 2-0-ra, itthon 2-1-re kaptunk ki. Feröerrel még nem találkoztak a magyarok, az északíreket legutóbb, 2008-ban 2-0-ra verték idegenben Gera és Torghelle góljával.

A kiemeltek közül Portugália dolga tűnik a legnehezebbnek, a szerb-dán-bolgár hármas mellett Albánia is képes meglepetésre. Sűrűre sikeredett az A csoport is, ahol a hollandok mellé a csehek, a törökök, a lettek és a legutóbb pótselejtező Izland került.

Az Eb-selejtező csoportjai:

A csoport:
Hollandia, Kazahsztán, Izland, Lettország, Törökország, Csehország
B csoport:
Bosznia-Hercegovina, Andorra, Ciprus, Wales, Izrael, Belgium
C csoport:
Spanyolország, Luxemburg, Macedónia, Fehéroroszország, Szlovákia, Ukrajna
D csoport:
Németország, Gibraltár, Grúzia, Skócia, Lengyelország, Írország
E csoport:
Anglia, San Marino, Litvánia, Észtország, Szlovénia, Svájc
F csoport:
Görögország, Feröer-szigetek, Észak-Írország, Finnország, Románia, Magyarország
G csoport:
Oroszország, Liechtenstein, Moldova, Montenegró, Ausztria, Svédország
H csoport:
Olaszország, Málta, Azerbajdzsán, Örményország, Norvégia, Horvátország
I csoport:
Portugália, Albánia, Bulgária, Szerbia, Dánia (versenyen kívül Franciaország)

A szeptembertől jövő októberig tartó selejtezősorozatban 53 csapat indul, ezeket kilenc csoportba sorsolták, nyolc hatosba és egy ötösbe. Utóbbiba versenyen kívül a házigazda franciák is besorolást kapnak, de az ő mérkőzéseik nem számítanak majd bele a kvalifikációba.

A csoportokból az első két helyezett, valamint a legjobb harmadik automatikusan továbbjut a most először 24 csapatos tornára, míg a további nyolc harmadik helyezett párokba rakva, oda-visszavágós alapon pótselejtezőn dönt a fennmaradó négy továbbjutó hely sorsáról.

A magyar válogatottat a második kalapból húzták ki.

A kalapok

1.: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Oroszország, Görögország, Bosznia-Hercegovina.

2.: Magyarország, Ukrajna, Horvátország, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Írország.
3.: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország.
4.: Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország.
5.: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus.
6.: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer-szigetek, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.