Vágólapra másolva!
Aki meg tudja mondani, hogy szeptemberben a román fociválogatott hogyan fog felállni, azt azonnal felveszi a stábjába Pintér Attila - ezt maga a szövetségi kapitány mondta a Telkiben tartott sajtótájékoztatón. Ugyanitt Juhász Roland elmondta, hogy Máltának már bejött, hogy rendszeresek voltak a válogatott összetartások, ezt a példát kell követni.

Saját magával kell foglalkoznia a válogatottnak, és nem azzal, hogy kiket kapott ellenfélül, már csak azért is, mert messze van még szeptember, amikor a selejtezősorozat kezdődik - jelentette ki Pintér Attila szövetségi kapitány a magyar fociválogatott hétfői összetartása előtt tartott sajtótájékoztatón. "Az elmúlt negyven évben mindig az ellenfelekkel foglalkoztunk. Még ki sem húzták őket, de mi már azt latolgattuk, hogy mennyi esélyünk van a kijutásra. Én most nem szeretném becsapni a szurkolókat" - mondta Pintér.

Hozzátette, hogy az első tétmeccsig ráadásul rengeteget változhat az ellenfelek csapatösszetétele és a játéka. "Aki azonban már most tudja, hogy a románok vagy a görögök vagy a finnek hogyan fognak felállni szeptemberben, az jelentkezzen, mert azonnal felveszem a stábomba" - ajánlotta az újságíróknak.

Pintér Attila szövetségi kapitány Forrás: Origo

A kapitány szerint most csak a felkészülési meccsekkel szabad foglalkozni, hiszen azokon fognak kijönni a hibák, amelyeket majd ki kell javítani szeptemberig. Pintér Attila március ötödikén, a Finnország elleni barátságos meccsen debütál a kispadon, és a finnekkel összekerült a magyar együttes a selejtezőcsoportban is. "Jónak ítélem meg, hogy pont egymással játszunk, hiszen le tudjuk mérni, hogy holt tart a másik csapat" - mondta Pintér, aki a finnek elleni kezdőcsapatról nem akart beszélni, azt azonban elárulta, hogy nagy létszámmal fog a válogatott készülni a barátságos meccsre.

"A finnek ellen sem húsz játékost fogok behívni az edzőtáborba. Jönnek majd külföldről is, és elképzelhető, hogy lesznek olyan légiósok, akik csak hazajönnek, de nem fognak játszani, ezt még a meccs előtt el kell fogadtatni a játékosokkal."

Ott vannak például a máltaiak

Juhász Roland, a válogatott védője hasznosak érzi ezeket az összetartásokat, és bár nem gondolja, hogy neki ez lenne az utolsó esélye kijutni egy nagy tornára, szerinte is nagy lehetőség előtt állnak azzal, hogy a csoportból az első kettő, valamint a legjobb harmadik automatikusan kijut az Eb-re, a harmadik helyezettek pedig pótselejtezőt vívnak.

"Harmincévesen nem érzem magam öregnek, talán lesz még másik lehetőségem is kijutni egy nagy tornára, de most valóban nagy esélyünk van erre. Jók ezek a válogatott összetartások, emlékszem, amikor 2006-ben kikaptunk Máltán, akkor a máltai válogatott kerete is két éve rendszeresen találkozott egymással, és meg is lett az eredménye. Egyébként hallottam arról, hogy a mostani ellenfelek kicsit lebecsülnek bennünket, de azon leszünk, hogy majd megváltoztassuk a magyar labdarúgásról alkotott véleményüket, ez csak plusz motivációt ad nekünk". Juhász ezzel arra utalt, hogy a románok korábbi klasszisa, Viorel Moldovan azt nyilatkozta a sorsolás után, hogy már le is foglalhatják a szállást az Eb helyszínére Franciaországba, annyira biztos a kijutásban.

Vagy mindenki jön, vagy senki

A válogatott összetartásokról a szövetségi kapitány azt mondta, a téli felkészülési időszakban volt olyan csapat, amely jogosan kérte, hogy ne hívja be a játékosait a válogatottba, de szerinte a bajnoki szezon alatt olyan nem fordulhat majd elő, hogy az egyik csapat enged a kérésnek, a másik meg nem.

"Vagy mindenki elengedi a játékosokat, vagy senki, nem fogok egy csapatot sem előnyben vagy hátrányban részesíteni. Ha egy olyan magyar klub is lesz, amely nem engedi el valamelyik játékosát, akkor én fogom lemondani az adott összetartást. Most is volt olyan dátum a naptárban, amelyet törölnünk kellett, mert azt mondták az edzők, hogy túl sűrű a program márciusban. Amikor azt mondtam, hogy egymás kezét fogva egy irányba kell haladnunk, akkor azt úgy értettem, hogy én is együttműködni fogok a klubokkal, nem csak azt várom el, hogy ők együttműködjenek velem."

Elődeivel ellentétben Pintér nem volt ott Nizzában az Eb-sorsoláson, mert a Haladás-Ferencváros Ligakupa-meccset tekintette meg a helyszínen. "A ferencvárosi játékosokat nem kaptam meg a válogatott összetartásokra, ezért szerettem volna őket megnézni élesben. Valamint a Haladásból Guzmics Richárdra is kíváncsi voltam, aki sérülés miatt nem tudott korában csatlakozni hozzánk. A főtitkárt ezért arra kértem, hogy hadd maradjak itthon, mert kint úgysem tudnék mit csinálni, itthon hasznosabban tudom eltölteni az időmet" - indokolt Pintér.

A magyar válogatott Görögországgal, Romániával, Finnországgal, Észak-Írországgal és a Feröer-szigetekkel került egy csoportba az Eb-selejtezőn.