Vágólapra másolva!
Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke kedden tévényilatkozatban szögezte le: "Messi semmi pénzért nem eladó!" Maradonával is így kezdődött, aztán tudjuk, mi lett a vége. De kik azok a játékosok, akik tényleg egyetlen csapatnál töltötték teljes profi pályafutásukat?

A spanyol bajnok FC Barcelona labdarúgócsapatának elnöke leszögezte, hogy soha nem fognak megválni Lionel Messitől, a világ legjobb játékosától. "Ő semmi pénzért nem eladó!" – szögezte le Josep Maria Bartomeu egy minapi nyilatkozatában. Hozzáfűzte, hogy az Aranylabdát eddig négyszer elnyerő argentin támadó családjával is "nagyon szívélyes és korrekt" kapcsolatot ápol a klub, és azt szeretné, hogy Messi legyen "a világ legjobban fizetett futballistája". "Leo Messi mint játékos nálunk született, a mi ikonunk, aki hitünk szerint profi pályafutása végéig nálunk is marad" - hangoztatta a katalán klub első embere, jelezve, hogy már idén nyáron meg akarják újítani a játékos szerződését.

Nagy szavak, bár a futball világában a "soha" és a "semmi pénzért" kitételek csak a legritkább esetben állnak meg – Carles Puyolról sem gondolta korábban senki, hogy elhagyhatja a Barcát, mégis így lett, illetve lesz.

Azért vannak kivételek

A jelenleg is aktív játékosok között még a világsztárok szintjén is vannak olyanok, akik egész pályafutásuk alatt (értsd: profi játékosként) csak egyetlen klubban játszottak. Talán közülük is kiemelkedik Ryan Giggs, aki 24 éve a Manchester United játékosa. Hozzá hasonló dimenzióban mozog a Roma csapatkapitánya, Francesco Totti (22 év).

Ryan Giggs (Manchester United) Forrás: AFP/Paul Ellis

Németországban Bastian Schweinsteiger lehet az, aki egycsapatos játékosként vonul vissza a Bayernből, eddig 12 évet húzott le a bajoroknál. Ugyanannyit, mint Andrés Iniesta a Barcelonában, de a katalánok rangsorát nem ő, hanem Xavi vezeti 16 szezonnal a háta mögött.

Bár Iker Casillas pályafutása most épp gödörben van, komolyan még nem vetődött fel, hogy 15 évet követően elhagyná a Real Madridot. Lojalitás szempontjából Rogério Ceni, a Sao Paulo szabadrúgásairól híres kapusa Dél-Amerika bajnoka. Ő lassan hozzánő a kapufához – 22 éve őrzi.

Ezeknek a játékosoknak az esetében azonban még fennáll az elméleti esély, hogy végül nem egycsapatos játékosként fejezik be a pályafutásuk.

Az átigazolhatatlanok

Vannak ellenben, akikről már tudjuk, hogy teljes profi pályafutásukat egy csapatnál húzták le. Elsőre szinte mindenkinek Paolo Maldini és a Milan neve ugrik be a témában, ami nem csoda, hiszen Maldini 24 évig strázsált a Milan-védelem bal oldalán. A városi rivális ikonja az a Giacinto Facchetti (18), aki a Grande Inter alapembereként lett világhírű, a Juventus Giampiero Bonipertit (15) tudja felvonultatni.

Paolo Maldini (AC Milan) Forrás: EPA

Ha az angolokat nézzük, a modern futballból Tony Adams (Arsenal, 19), Paul Scholes (Manchester United 19) és Jamie Carragher (Liverpool, 16) juthat eszünkbe.

Németországban a Bayern München kapusa, Sepp Maier (15), Spanyolországban José Antonio Camacho (Real Madrid, 16) van az élvonalban. Ha nézünk egy dél-amerikai példát is, akkor érdekes kiemelni a Manchester City jelenlegi edzőjét, Manuel Pellegrinit. Játékosként kizárólag az Universidad de Chile középhátvédjeként játszott, összesen 13 évig.

Hazai példákat nézve Szusza Ferenc (Újpest, 19), Bozsik József (Budapesti Honvéd, 19), Albert Flórián (Ferencváros, 16) és Illovszky Rudolf (Vasas, 14) emelkedik ki, ők mindannyian egykori klubjuk stadionjának névadói is.

Az abszolút rekorder

A futball történelmében egy név sem forrt annyira össze a klubjával, mint Santiago Bernabéu és a Real Madrid. Játékosként 1912 és 1927 között volt a klub csatára, 1927-től 1936-ig igazgatóként, segéd- és vezetőedzőként is dolgozott, majd 1943-tól 1978-ig a klub elnökeként tevékenykedett, azaz különböző posztokon 69 évet töltött el a Real Madridnál.

Legismertebb aktív, egycsapatos játékosok (zárójelben a klubnál eltöltött évek)

1. Ryan Giggs (Manchester United, 24 év)
2. Francesco Totti (AS Roma, 22)
3. Rogerio Ceni (Sao Paulo, 22)
4. Olekszandr Sovkovszkij (Dinamo Kijev, 21)
5. Steven Gerrard (Liverpool, 16)
6. Xavi (barcelona, 16)
7. Gianpaolo Bellini (Atalanta, 16)
8. Iker Casillas (Real Madrid, 15)
9. Steven Cherundolo (Hannover, 15)
10. Vjacseszlav Malafejev (Zenit, 15)
11. Daniele De Rossi (AS Roma, 13)
12. Darren Fletcher (Manchester United, 13)
13. Andrés Iniesta (Barcelona, 12)
14. Bastian Schweinsteiger (Bayern München 12)
15. Xabi Prieto (Real Sociedad, 11)
16. Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva, 11)
17. Lionel Messi (Barcelona, 10)
18. Gonzalo Castro (Leverkusen, 10)
19. Aaron Hunt (Werder Bremen, 10)
20. Gabriel Agbonlahor (Aston Villa 9)