Vágólapra másolva!
Törőcsik András, Várhidi Pál, Göröcs János és az Újpest több korábbi legendája nyílt levélben fordult az MLSZ elnökéhez, amelyben azt kérik Csányi Sándortól, hogy mentse meg a focicsapatot. Az Újpest ellen több cég felszámolási eljárást kezdeményezett, és ha ez jogerőre emelkedik, az egyesület megszűnik első osztályúnak lenni.

A nyílt levél aláírói szerint a futballklub helyzetét a hatályos jogszabályi környezetben megnyugtatóan rendezni lehet, vagyis azt várják a szövetségtől, hogy engedélyezze az Újpestet működtető gazdasági társaságnak a licencjoga átruházását. "Az MLSZ elnökségének meghozandó döntése jogszerűen lehetőséget ad arra, hogy az Újpestet a magyar labdarúgás élvonalában tartsa" - tartalmazza az Origóhoz is eljuttatott nyílt levél.

Az Átlátszó.hu csütörtökön nyilvánosságra hozott egy NAV-jelentést, melyből az derül ki, hogy az Újpest FC körül egy szűk üzleti csoport tagjai több offshore-céget hoztak létre, melyek ellenőrizhetetlen pénzmozgások és színlelt szerződések segítségével kiszívták a pénzt a klubból. Ezek közül a cégek közül kezdeményezett több is felszámolási eljárást a klubot működtető társasággal szemben, a követeléseik ki nem elégítése miatt.

Ha ezen eljárások közül bármelyik az jogerőre emelkedik, az MLSZ szabályzata szerint az Újpest FC elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból. Az Újpest ezt azzal előzné meg, hogy a licencjogát átruházza egy újonnan alapított cégre - ehhez várja az MLSZ-nek a nyílt levél aláírói által is sürgetett engedélyét.

A levélírók reménykednek abban, hogy a szövetség "a futball érdekeit leginkább szolgáló helyes döntést mihamarabb meghozza", és felkérik Csányi Sándort és az MLSZ elnökségét, hogy ne engedjenek időt húzó taktikázó gazdasági és egyéb lobbiérdekeknek, hanem kizárólag a honi labdarúgás érdekeit szem előtt tartva hozzák meg a döntésüket.

A nyílt levél aláírói - Várhidi Pál olimpiai bronzérmes védő, Göröcs János 62-szeres válogatott csatár, Schuman Péter háromszoros bajnok hátvéd, Tóth András kilencszeres bajnok, 17-szeres válogatott középpályás, Törőcsik András 45-szörös válogatott csatár, Zámbó Sándor 33-szoros válogatott balszélső, Sarlós András BEK-elődöntős hátvéd, Kisznyér Sándor KEK-negyeddöntős középpályás, Szigeti Károly kapus, Juhász Péter 24-szeres válogatott védő, Borbély László ötszörös bajnok kapus - erkölcsi támogatásukról biztosítják Csányi Sándort.