Rezsiharc előtt a ManUnited

Manchester United’s Scottish manager David Moyes reacts during a League Cup semi-final first leg match between Sunderland and Manchester United at the Stadium of Light in Sunderland, in north-east England, on January 7, 2014. AFP PHOTO / IAN MACNICOL
Manchester United’s Scottish manager David Moyes reacts during a League Cup semi-final first leg match between Sunderland and Manchester United at the Stadium of Light in Sunderland, in north-east England, on January 7, 2014. AFP PHOTO / IAN MACNICOL RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
Bár helyrehozhatatlan pénzügyi és sportszakmai károkat egyelőre nem szenvedne el, a Manchester Unitednak így is összébb kellene húznia a nadrágszíjat a következő szezonban Bajnokok Ligája nélkül, pláne, ha még az Európa Ligába sem jutna be.

A Liverpool elleni 3-0-s hazai vereség után a Manchester Unitednek már csak elméleti esélye van bejutni a BL-be a következő idényben. Az angol klub kilenc fordulóval a bajnokság vége előtt a tabella hetedik helyén áll, 12 pont távolságra a BL-indulást érő negyedik, ötre az EL-t jelentő ötödik helytől, márpedig az idei katasztrofális formáját elnézve a mostani BL-szezonban sem esélyes a végső győzelemre, tehát az automatikus kvalifikációban sem reménykedhet.

A nemzetközi színtértől való távolmaradás nem indítaná el a klubot azonnal a lejtőn, de határozottan érezhető bevételkiesést okozna az elmúlt évekhez képest.

A legnyilvánvalóbb veszteséget a tévéközvetítések elmaradása okozná. A BL-ben elért eredmények után sem fizet rosszul az UEFA, de igazán komoly összegeket a közvetítési díjakkal lehet keresni: a manchesteriek tavaly összesen 35,5 millió eurót kaptak a legjobb 16 közé jutásért, ami az éves összbevételük majdnem tíz százalékát tette ki. Az Európa Liga ennél lényegesebb kisebb üzlet, még az esetleges megnyerésével sem nagyon lehet 14 millió eurónál többet kaszálni, de a Unitedtől egyelőre az EL-helyezés is távol van.

Nemrég még Alex Ferguson (b) dirigált a Unitednél, David Moyes pedig az Evertont motiválta Forrás: AFP/Ian Kington

Európai szereplés nélkül az idénybeli meccsek száma, így a jegybevétel is csökkenne, és valószínűleg a szezonbérletek árából is kénytelen lenne engedni. Egy Old Traffordon lejátszott meccsen átlagosan körülbelül 4,5 millió euró a jegyárakból származó bevétel, ezt alapul véve a manchesteriek akár 29 millió eurót is elbukhatnak. Ezen a téren az EL-szereplés kiharcolása sem sokat segítene: szert tennének ugyan némi bevételre a jegyárakból, azonban a júliusi EL-selejtezők megzavarnák a szokásos nyári promóciós turnék lebonyolítását, ami ismét bevételkieséshez vezethet.

A fenti 60 millió eurós veszteségen felül a tőzsdén is komoly pofonba szaladna bele a klub: a cégérték várható zuhanása miatt nehezebben juthatna hitelhez, és a szükséges beruházások ára is drágulna, ami akár a játékosvásárlásokra is negatív hatással lehet.

Világvégét vizionálni azonban túlzás volna. Egyrészt a fő bevételi forrást jelentő szponzori szerződések egyetlen év leforgása alatt nem sínylenék meg a sikertelenséget. Ebben a tekintetben a Liverpoolt sem viselte meg a több évnyi BL-mellőzöttség, például a 2010/11-es szezonban nagyobb volt a reklámbevételük, mint az állandó BL-szereplő Arsenalnak, ráadásul a United rendelkezik az egyik legnagyobb nemzetközi szurkolótáborral a világon. Másrészt a klubadósság kezelhető mértékű, valószínűleg így is lesz pénz a játékoskeret fejlesztésére.

Kérdés ugyanakkor, hogy hány világklasszis hajlandó lemondani a BL-szereplésről a mostani Manchester United kedvéért. Az esetleges újabb BL nélküli szezonok pedig már egy lefelé tartó pénzügyi spirálba taszíthatják a klubot.

Pályán a tavalyi döntős

A ManUtd-Olimpiakosz mellett a Dortmund-Zenit nyolcaddöntőt rendezik ma. Az első meccset 4-2-re nyerte a német klub, a találkozó után az orosz klub menesztette Luciano Spalletti edzőt. A korábbi Roma-tréner helyén Szergej Szemak ül majd a kispadon, hogy hétvégétől aztán átadja a helyét André Villas-Boasnak.

Ilyen körülmények közt maga volna a csoda, ha a nem a Dortmund jutna tovább, ugyanakkor Jürgen Klopp edzővel is akadt egy kisebb probléma: hétfőn tízezer eurós büntetést kapott, amiért a Mönchengladbach elleni bajnokin sportszerűtlenül viselkedett.

Bankó Gábor