A Real alaposan visszavágott, Mourinho bajban van

real madrid, dortmund, bajnokok ligája, bl
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates after scoring during the UEFA Champions League quarterfinal first leg football match Real Madrid FC vs Borussia Dortmund at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 2, 2014. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Hazai pályán szerzett előnyt a Bajnokok Ligájában a Real Madrid és a PSG, a spanyolok 3-0-ra verték a tavaly az elődöntős párharcban náluk jobbnak bizonyuló Dortmundot, míg a franciák 3-1-re győztek a Chelsea ellen. Cristiano Ronaldo 100. BL-meccsén góllal ünnepelt, majd a térdét fájlalva cserét kért, a PSG sztárja, Zlatan Ibrahimovic gólt nem szerzett, de ő is megsérült, és erősen kérdéses, játszhat-e a visszavágón.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
Real Madrid (spanyol) - Borussia Dortmund (német) 3-0 (2-0) - az élő közvetítés
Madrid, Bernabéu-stadion
v.: Clattenburg (angol)
Real: Casillas - Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Fábio Coentrao - Xabi Alonso, Modric, Isco (Illaramendi, 71.) - Bale, Benzema (Morata, 75.), Cristiano Ronaldo (Casemiro, 80.).
Dortmund: Weidenfeller - Pisczcek (Schieber, 67.), Szokratisz, Hummels, Durm - Kehl (Jojic, 73.), Sahin - Aubameyang, Mkitarjan (Hofmann, 64.), Grosskreutz - Reus.
gól: Bale (3.), Isco (27.), Cristiano Ronaldo (57.)
sárga lap: Reus (18.), Kehl (30.), Grosskreutz (87.)

Hihetetlenül nehéz helyzetben volt Jürgen Klopp, a Dortmund edzője a Real Madrid elleni BL-negyeddöntő előtt, ugyanis Subotic, Schmelzer, Bender, Gündogan és Blaszczykowski is sérült volt, a tavalyi elődöntős párharc első meccsén négy gólt szerző Lewandowski pedig eltiltás miatt nem segített csapatán.

A másik oldalon Carlo Ancelottinak Di Maríáról közvetlenül a meccs előtt kellett lemondania egy vírus miatt, őt Isco helyettesítette, míg a sérült Marcelo helyét Fábio Coentrao foglalta el a védelem bal oldalán.

Madridi szempontból álomszerűen kezdődött a meccs, alig három perc telt el, amikor Benzema a felfutó jobbhátvédet, Carvajalt találta meg, aki továbbtolta a labdát Bale-nek, a walesi pedig elpöckölte Weidenfeller mellett. Az első tíz percben felborult a pálya, szinte végig a Dortmund térfelén zajlott a játék, mégis egy pontrúgásból veszélyeztetett a Real, Cristiano Ronaldo szabadrúgása után a labda a léc alá tartott, de Weidenfellert kitornázta.

Bale szabadrúgásból nem, de akcióból betalált Forrás: AFP/Javier Soriano

Az első negyedóra után magára talált a Dortmund, ami helyzetekben ugyan nem mutatkozott meg, de a kezdeti megilletődött rohangálást higgadt passzolgatás váltotta fel, ehhez képest a 27. percben kettőre növelte előnyét a Real: egy elszórt labdát Isco gyűjtött össze a Dortmund 16-osánál, majd kilőtte a jobb alsót. A Dortmund csak egy Casillas által hárított, közepesen veszélyes Grosskreutz-, valamint egy lelátón landoló Aubameyang-lövést tudott felmutatni az első félidőben, miközben Weidenfellernek Bale szabadrúgásánál is kapaszkodnia kellett.


A második félidő majdnem ugyanúgy kezdődött, mint az első, de Bale hiába került újra helyzetbe, Weidenfeller ezúttal túljárt az eszén. Az 57. percben azonban már nem úszta meg a német csapat, Modric remek passzánál csak C. Ronaldo alakítása volt bravúrosabb, a portugál egy villámgyors mozdulattal a jobb lábáról a balra passzolta a labdát, majd onnan a kapuba. A legutóbbi aranylabdás így 100. BL-meccsét góllal ünnepelte, ez volt a 14. találata a mostani BL-sorozatban, és ezzel beállította Lionel Messi korábbi rekordját.

C. Ronaldo már 14 gólnál tart a BL-ben idén, és egy meccse még biztos lesz Forrás: AFP/Javier Soriano

A Dortmund jobban játszott a második félidőben, helyzetekig is eljutott, a legnagyobbnál Casillas hibáját Pepe korrigálta, aki blokkolni tudta Mkitarjan lövését. A középhátvéd a Real egyik legjobbja volt, rengeteg német akciót akasztott meg, és ezúttal a durva énjét is az öltözőben hagyta. A Real 3-0 után már levette a lábát a gázpedálról, ijedtséget csak az okozott, hogy Ronaldo sérülés miatt cserélt kért, de később kiderült, hogy a térdét fájlaló sztárját inkább csak óvatosságból vitte le Ancelotti.

A Real fél lábbal már ott van az elődöntőben, a Dortmundnak pedig valami hasonló produkció kellene, mint a tavalyi elődöntőben, az biztos, hogy a visszatérő Lewandowskival más lesz a helyzet a visszavágón, de a német továbbjutás így is csodaszámba menne az első meccset látva.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
PSG (francia) - Chelsea (angol) 3-1 (1-1) - az élő közvetítés
Párizs, Parc de Princes
v.: Mazic (szerb)
PSG: Sirigu - Thiago Silva, Alex, Maxwell, Jallet, Thiago Motta, Matuidi, Verratti (Cabaye 73.), Cavani, Ibrahimovic (Lucas Moura 69.), Lavezzi (Pastore 84.).
Chelsea: Cech - Ivanovic, David Luiz, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Oscar (Lampard 72.), Hazard, Willian, Schürrle (Torres, 59.).
gól: Lavezzi (4.), David Luiz (61., öngól), Pastore (93.) illetve Hazard (27., 11-esből)
sárga lap: Ramires (12.), Alex 19.), Willian (32.), Thiago Motta (82.), David Luiz (86.), Cavani (86.)

Jól kezdett a PSG, Lavezzi révén már a 4. percben megszerezte a vezetést: az argentin támadó a menteni igyekvő Terry fejesét vette le, és dropból a léc alá bombázott. A Chelsea-nek kellett egy kis idő, mire összeszedte magát, de a PSG annyira visszaállt, hogy már a 27. percben összejött a londoniak egyenlítése: Thiago Silva buktatta Oscart, a megítélt büntetőt Eden Hazard a jobb alsóba vágta.


A franciák erősen kezdték a második félidőt is, de David Luizra is szüksége volt a PSG-nek ahhoz, hogy újra megszerezze a vezetést. A Chelsea a brazil védő öngólja után sem szaggatta szét magát, az angolok úgy voltak vele, megvolt az idegenbeli gól, a 2-1-es vereség is belefért. Mourinho cseréi is ezt a szándékot mutatták, de csúnyán elszámította magát. A hajrában becserélt Javier Pastore egy gyönyörű egyéni akció végén belőtte a PSG harmadik gólját, így pedig már nagyon nehéz feladat vár a Chelsea-re.

A párizsiak – minden sorozatot beleszámolva – zsinórban 10. mérkőzésüket nyerték meg, és bár Zlatan Ibrahimovicot a 68. percben sérülés miatt le kellett cserélni, a PSG az első mérkőzés alapján jóval esélyesebbnek tűnik az elődöntőbe jutásra.