Vágólapra másolva!
Arséne Wenger, az Arsenal labdarúgócsapatának francia vezetőedzője jogosnak tartja a nemzetközi szövetség (FIFA) döntését, mellyel két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az FC Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból.

A FIFA szerdán jelentette be határozatát arra hivatkozva, hogy a katalán klub megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta: a Barcelona eladhat játékosokat, csak vásárolnia nem szabad ebben az időszakban.

"Nyilvánvaló, hogy nem tartották be a szabályt" - kommentálta a döntést pénteken, sajtótájékoztatón az Arsenal francia trénere. - Ez egyébként világos: 16 éven aluli játékosokat csak abban az esetben lehet igazolni, ha szüleik a munkájukból fakadóan költöznek az adott helyre."

Wenger szerint a FIFA a Barcelona esetében úgy ítélte meg, hogy a szülők a labdarúgáshoz köthető okokból váltottak országot.

"Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy ezt a szabályt meg kellene változtatni, mert most már több olyan versenysorozat van, melyekbe fiatalokat lehet bevonni, és a költözés oka mindig vitára ad majd módot. Ami viszont lehetetlen, az az, hogy 16 éven aluli játékosok a szüleik nélkül költözzenek" - tette hozzá.
A szakember úgy véli, hogy a jövőben engedélyezni lehetne az ilyen klubváltásokat akkor is, ha a fogadó egyesület rendezi a szülők helyzetét.

"Ebbe az irányba kellene elmozdulni, már csak azért is, mert ez történik" - utalt arra, hogy nem csak a Barcelona járhat el ilyen módon.

A FIFA szerdai közleménye szerint a tavaly lefolytatott vizsgálat során megállapították, hogy a katalán klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.
A Barcelonát a játékosvásárlásból történt kizárás mellett 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a nemzetközi szövetség.

A FIFA emlékeztetett arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ meg, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni. Az egyik kitétel - amelyikre Wenger utal - a 16 éven aluli játékosok igazolására vonatkozik.

Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke szerint súlyos igazságtalanság áldozata lett a klub. Mint csütörtökön fogalmazott: a FIFA egy olyan modellt büntetett meg, amely 35 éve sikeresen működik, és hozzátette, hogy nem kívánnak változtatni a rendszeren. Bartomeu azt is elmondta, hogy a Barcelona példáján számos más nagy klubot meg lehetne büntetni, ugyanakkor neveket nem árult el.