Vágólapra másolva!
Kemény dolga lesz a Real Madridnak, ha meg akarja őrizni egygólos előnyét a Bayern München otthonában a BL-elődöntő ma este 20.45-kor kezdődő visszavágóján. Inkább a németek mellett szól a múlt, de nem minden paramétere.

Ha nincs tévéközelben, nézze élőben a Bayern München-Real Madrid meccset itt!

A mérkőzés előtt egyperces gyászszüntet tartanak majd a pénteken elhunyt korábbi Barcelona-edző, Tito Vilanova, valamint a vasárnap meghalt volt Real-tréner, Vujadin Boskov emlékére.

A Bayern München hadállásai

A németek idén Bajnokok Ligája-rekordot döntöttek egy tízmeccses győztes sorozattal, melynek a Manchester City vetett véget az utolsó csoportkörben.

Közben a Bundesligában is száguldott a csapat, már márciusban bajnok lett, igaz, egy időre leeresztett utána: 53 meccses veretlenség után, 2012 októbere után április 5-én kikapott az Augsburgtól, ráadásul 65 bajnoki óta először akkor nem lőtt gólt. Utána a nagy rivális Dortmund 3-0-ra verte őket, ám aztán lassan kijöttek a hullámvölgyből, immár újra nyertek két bajnokit.

Madridban persze megint becsúszott egy szűk, 1-0-s vereség, de a visszavágóra erős kerettel készülhet a Bayern: Thiago Alcántara térd-, Xherdan Shaqiri combsérülés miatt nem játszhat, ettől eltekintve teljes a létszám, Mario Mandzukicnak viszont figyelnie kell, mert egy sárga lapra van az eltiltástól.

A Real Madrid hadállásai

A Madrid 33 góllal a torna legeredményesebb csapata, csak kettő hiányzik, hogy rekordot döntsön a jelenlegi, maximum 13 meccses lebonyolítási rendszerben. Igaz, a rekordot is a Real tartja, holtversenyben a Barcelonával. Az abszolút rekord viszont a katalánoké, 1999/2000-ben 45 gólt lőttek 16 találkozón.

Cristiano Ronaldo a maga 14 találatával egyelőre gólkirály-jelölt, és persze kiegyenlítette Lionel Messi 2011/12-es szezoncsúcsát. Iker Casillas viszont Raúl rekordját érte be a Real-Bayernen: az volt a 427. győzelme a Madriddal, akárcsak az egykori csapattársának.

A müncheni visszavágó előtt Carlo Ancelotti kímélte a kisebb térdsérüléssel bajlódó Pepét, rajta kívül még Sami Khedira játéka kérdéses. Álvaro Arbeloa és Jesé viszont biztosan nem léphet pályára, három madridinak (Asier Illarramendi, Sergio Ramos és Xabi Alonso) pedig figyelnie kell, nehogy egy újabb sárga miatt eltiltást kapjon.

Egymás ellen

Míg a Real Madridnak a 12 éve hajkurászott decima, azaz tizedik BL-győzelem jelent extra motivációt, a Bayernnek az, hogy az első címvédő lehet a sorozat történetében. Utoljára az AC Milannak sikerült ez a bravúr 1989-ben, majd 90-ben, soraiban Carlo Ancelottival.

A Bayern hazai mérlege brutális a Real ellen: nyolc győzelem, egy döntetlen, nulla vereség. A felek öt BEK- vagy BL-elődöntőben találkoztak, négyszer (1976, 1987, 2001 és 2012) a Bayern jutott tovább, és csak egyszer, 2000-ben a Real, igaz, akkor megnyerte a döntőt is.

Rafinha a volt realos Robbent húzza egy Bayern-edzésen Forrás: AFP/Christof Stache

Ha minden kieséses párharcot nézünk, már nem ilyen gyászos a spanyolok mérlege: kilencből négyszer továbbmentek a bajorok ellen. Legutóbb a 2011/12-es sorozat elődöntőjében találkozott a két csapat, mindkettő 2-1-re nyert hazai pályán, végül a München a Bernabeu-ban, 11-esekkel jutott döntőbe.

A Bayern azonban nem csak a Real elleni kiváló hazai mérlegében bízhat: az utolsó 24 BL-meccséből 20-at megnyert az Allianz Arenában, igaz, az elmúlt háromból csak egyet. A Real pedig csak ötször kapott ki a legutóbbi 23 idegenbeli BL-fellépésén, ám abból négyszer Németországban. Ráadásul az utolsó három idényben rendre az elődöntőben bukott el a Madrid, míg a München az utóbbi két kiírásban döntőt játszott