Vágólapra másolva!
Annyira nem voltak érdeklődők a vadonatúj debreceni stadion üzemeltetésére, hogy a városnak házon belül kellett megoldást találnia. Miért nehéz elcsábítani a román koncertrajongókat, és tud-e elég családi programot szervezni egy 200 ezres város? Hamarosan kiderül, de az biztos, hogy a Fradi új stadionja nem segít Debrecennek.

A Ferencváros új stadionja csak augusztusban lesz kész, de már áprilisban megtalálták a leendő üzemeltetőjét. A Lagardere nevű francia vállalatcsoport lett a befutó a háromszereplős pályázaton. Ehhez képest a DVSC május 1-jén megnyitott stadionjának megismételt pályázattal sem sikerült piaci alapon üzemeltetőt találni. A feladatot végül az MSE Kft. kapta, amely a város 22 százalékos tulajdonában áll, a másik két tulajdonos a debreceni egyetem és a Campus Iskolaszövetkezet.

Nemcsak az ezzel foglalkozó cégek látják túl bizonytalannak az üzletet, Kósa Lajos debreceni polgármester is elismerte a Sport TV Sportgazdaság című, április végén sugárzott műsorában, hogy ami most következik, az afféle ugrás a sötétbe. "Mi is tárgyaltunk a Lagardere-rel, de a cég nagyobb városokban dolgozik. Kétszázezres településen ugyanannyi tapasztalatuk van, mint nekünk. A vak vezet világtalant jellegnek nincs értelme" – mondta Kósa.

Orbán Viktor és Kósa Lajos a debreceni stadion megnyitó ünnepségén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A debreceni stadiont 2012-ben kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány. Megkérdeztük a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a megépítésről szóló döntés előtt készült-e valamilyen hatástanulmány az üzemeltetési lehetőségekről. A tárcától az MSE Kft.-hez irányítottak. A cég marketingvezetője, Krecz Tibor azt írta, a projekt kezdetén modellszámításokat készítettek, és azok azt mutatták, hogy évi 250 ezer eladott belépővel és a kereskedelmi helyiségek 85 százalékos kihasználtságával a létesítmény "igencsak jól termel".

A Honvéd elleni hétvégi bajnoki lesz a csapat 28. hazai meccse ebben a szezonban, ehhez jöhet szezononként néhány válogatott meccs, így tehát 8 ezer körüli átlag kell a 250 ezres össznézőszámhoz. Az Újpest elleni bajnokiból és a magyar–dán barátságos meccsből kiindulva nem lesz gond, mindkétszer megtelt a 20 ezer férőhely, de ha az előző idény statisztikáját nézzük, a régi stadion 4400-as bajnoki átlagnézőszáma már nagyon kevés lenne. Kérdés, hogy ha elmúlik az újdonság varázsa, mennyien lesznek kíváncsiak rendszeresen a város csapatára.

Hiánypótló, de

Márkus Éva, a Live Nation koncertszervező cég marketingigazgatója azt mondta az Origónak, hogy az új debreceni stadion rendezvényszervezői szemmel hiánypótló, mert a Puskás Ferenc Stadion egyre kevésbé alkalmas nagykoncertekre. Jó tehát, hogy van egy ekkora aréna, a méreteiből viszont az is következik, hogy csak a legnagyobb világsztárokra vevő közönséggel lehet megtölteni – Lenny Kravitz és Jean-Michel Jarre rajongóinak például a szintén debreceni Főnix Csarnok is túl nagynak bizonyult.

"Elvileg előnye Debrecennek, hogy a szomszédos országokból is vonzhat közönséget, de ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű szállásra van szükség, mert egy koncert után nem sokan utaznak több száz kilométert. Nem tudni, ezek rendelkezésre állnak-e a környéken" – magyarázta Márkus Éva.

Szerinte ugyanakkor leginkább amiatt aggódhatnak Debrecenben, hogy néhány hónap múlva átadják a Ferencváros stadionját, márpedig Magyarország rendezvények szempontjából rendkívül Budapest-centrikus. Hasonló befogadóképességével és technikai felszereltségével a fővárosi helyszín könnyen elszipkázhatja a koncerteket a Nagyerdei Stadion elől.

Önmagában kevés

Megkerestünk két, sportingatlan-üzemeltetésben tapasztalatot szerzett magyar céget azzal a kérdéssel, hogy miként látják a Nagyerdei Stadion lehetőségeit. Az egyik, szintén vidéken aktív cég neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta, a debreceni stadion akkor lehetne jó üzlet, ha a Főnix Csarnokkal együtt lehetne üzemeltetni, önmagában nem tűnik túl ígéretesnek. A méretei és a felszereltsége miatt magasak lehetnek a költségei, és kétséges, hogy van-e a vonzáskörzetében akkora fizetőképes kereslet, ami képes eltartani. Szerinte egy hónapban 20 napon kell valamilyen rendezvény ahhoz, hogy egy ekkora létesítmény megálljon a lábán, ezt pedig nehéz összehozni.

A Fradi-stadiont rentábilis üzemeltetése reálisabb Forrás: Fradi.hu

Kubatov Gábor, az FTC elnöke az új Üllői úti arénáról azt mondta, évente 100-120 labdarúgáson kívüli rendezvényt, ezen belül két-három koncertet szeretnének odacsábítani. Egy közel kétmilliós városban azonban ez nyilván sokkal könnyebb, mint a 200 ezer lakosú Debrecenben.

A másik megkérdezett társaság munkatársa szerint a debreceni Nagyerdő kiváló helyszín, de fontos, hogy a stadionban ne csupán a sportra koncentrálódjon a szolgáltatási kör, és a közvetlen környezet is alkalmas legyen egyéb események szervezésére, például a szabadtéri parkoló koncertekre, vásárokra. Hozzátette, hogy minél több eladható szolgáltatásnak kell lennie. Nemcsak a pálya széli reklámfelületet kellene értékesíteni, hanem például a VIP-páholyokat is.

A stadion pontos adottságai még nem véglegesek. Tudható, hogy egy páholy bérlése a 2014/2015-ös idényre 5 millió forint (plusz áfa) körül lesz. A 23 VIP-páholy túlnyomó részére már előszerződést kötöttek a következő szezonra – mondta megkeresésünkre Papp László, Debrecen alpolgármestere. Kész van egy 150 négyzetméteres konferenciaterem és egy 800 négyzetméteres VIP-étterem, amely képes kiszolgálni egy 750 fős VIP-szektort. Van még két, egyenként több mint 220 fős terem, a dánok elleni felkészülési meccsre az egyiket az OTP Észak-Alföldi Regionális Igazgatósága ki is bérelte.

A stadion körül 7000 négyzetméternyi kereskedelmileg hasznosítható terület van. Ide fitnesztermet, éttermet, szurkolói kocsmát, kávézót, sportboltot és múzeumot, valamint az északi részre egy 1500 négyzetméteres szórakozóhelyet terveznek – közölte az alpolgármester. "Az üzemeltetőnek a szerződés megkötésétől számítva egy éven belül ennek legalább az ötven százalékát teljesítenie kell, de az a tervünk, hogy egy éven belül mindennel elkészülünk" – mondta Papp László. Az üzemeltetőnek még további belsőépítészeti feladatokat is el kell végeznie a korábbi pályázat szerint.

A Nagyerdei stadion üzemeltetése már keményebb dió Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Arra a kérdésre, hogy az első évben mekkora veszteséget tekintenének kudarcnak, Krecz Tibor az Origónak azt írta, bármekkora veszteség az lenne. Krecz szerint az a céljuk, hogy az egyes üzletágak – futballmérkőzés, egyéb események, hirdetés, kereskedelmi helyiségek bérbeadása – önállóan is eredményesek legyenek.

Veszteségesség esetén a bukást tulajdonosként részben a városnak kellene finanszíroznia, de az önkormányzat sem tart ettől. "Nem terveztünk veszteségfinanszírozást a város költségvétésében, hiszen a tervezési koncepció az volt, hogy a stadion megálljon a saját lábán, tehát kitermelje a saját működési költségeit. A létesítmény Debrecen legmozgalmasabb területén, egy megújuló környezetben, a Nagyerdőben található, ahol egyéb beruházások is zajlanak" – mondta az alpolgármester.