Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést az FC Barcelona igazgatótanácsa, miután hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a távozó Gerardo Martino helyett két évig Luis Enrique lesz a futballcsapat új szakvezetője. Luis Enrique másodszor tér vissza egykori klubjához, és Martino kudarca után lényegében ismét az lesz a dolga, hogy Pep Guardiola elkezdett munkáját vigye tovább. Csak most már van némi edzői tapasztalata.

2007 nyarán mindenki biztosra vette, hogy Luis Enrique veszi át a Barcelona B-csapatának edzését. Maga az érintett is így értesült, miután egy igazgatósági tag megsúgta neki, hogy egyhangú szavazással zöld utat kapott a klubtól. Pep Guardiola megjelenése azonban teljesen megváltoztatta a helyzetet.

A klub akkori sportigazgatója, Txiki Beguiristain úgy számolt Guardiolával, hogy ő lesz az utánpótlás igazgatója – ezt a pozíciót Alexancóval közösen töltötték volna be, és az ő felügyeletük alatt dolgozott volna Luis Enrique a B-csapat edzőjeként. Evarist Murtra, a klub egyik befolyásos igazgatója azonban tudta, hogy Guardiola igazából edzősködni szeretne. Amikor Beguiristain végzett a klub vezetőségének a lehetséges személyi változásokról tartott prezentációjával, Murta félrevonta, és azt mondta neki: "Txiki, mielőtt véglegesítenétek Luis Enrique kinevezését, tedd meg a kedvemért, hogy felhívod Pepet, és megkérdezed, mihez lenne igazából kedve. Hátha szívesebben edzősködne".

A többi már történelem: Guardiola a második csapat kispadjáról egy év után az elsőére átülve a Barca edzőlegendája lett. A B-csapatnál 2008-ban éppen egykori játékostársa, Luis Enrique követte, és sikeresebbnek bizonyult Guardiolánál. Feljutott a másodosztályba - erre korábban tizenegy évig nem volt példa -, és ott a harmadik helyet szerezte meg. (A feljutásról döntő rájátszásban már nem vehettek részt, mert egyazon klub két csapata nem szerepelhet a legmagasabb osztályban)

Mourinho is dolgozott volna vele

A munkájára egyébként José Mourinho is számított volna, amikor szóba került, hogy a portugál tréner veszi át a Barcelonát Rijkaardtól. Mourinho akkor Luis Enrique, Sergi Barjuan, Albert Ferrer és Pep Guardiola közül szeretett volna segédedzőt választani maga mellé, ha megkapja a posztot.

Luis Enrique a most véget ért idényben a Celta Vigónál bizonyított. A tavaly éppen az első ligában éppen csak megkapaszkodó Celta az érkezése után stabil középcsapattá vált, és végül a kilencedik helyet szerezte meg, a Valenciával holtversenyben az alsóház legjobbjaként. (A szezonja arról is emlékezetes marad, hogy hazai pályán 2-0-ra megverte a Real Madridot, ezzel vált biztossá, hogy Carlo Ancelotti csapata nem tudja megszerezni a bajnoki címet.) A Guardiola távozása óta válságspirálban lévő Barcelona sportigazgatója, Andoni Zubizarreta így az ő kinevezését javasolta a klubvezetésnek.

Luis Enrique, itt még a Celta Vigo edzőjeként Forrás: Europress/Getty Images/David Ramos

Luis Enrique felkészültsége tehát elismert a spanyol futball köreiben, mindezek ismeretében a kinevezése indokoltnak tűnik. A nemzetközi futballra egyébként is jellemző, hogy a válságban lévő klubok szeretnek belülről megújulni, és a csapat egy korábbi játékosát nevezik ki vezetőedzőnek – így volt ez például Antonio Conte esetében is, aki a nem túl sikeres Luigi Delnerit váltotta a Juventus élén.

Luis Enrique esetében nemcsak arról van szó, hogy régi barcásnak számít: a B-csapatnál eltöltött időszakból jól ismeri azokat a játékosokat, akiket most be lehet építeni az első csapatba. Ahogy Guardiola sikeresen építette be Pedrót vagy Busquetset, úgy most az első csapathoz kerülhet Adama Traoré (jobb oldali támadó), az Evertonnál már bizonyított Gerard Deulofeu, a Barca egyik legnagyobb csatártehetsége, valamint a támadó középpályás Rafinha, aki eddig éppen az előző idényben Luis Enrique vezette Celta Vigónál játszott kölcsönben.

Egy apró tényező szól csak Luis Enrique ellen, mégpedig az AS Roma élén eltöltött éve, amely szakmailag egyértelműen kudarc volt. Az Európa Ligából a Slovan Bratislava ellen már a selejtezőben kiesett a csapat, a 2011-12-es bajnokságban pedig csak hetedik lett.

Luis Enrique 1996-ban a Real Madridtól került a Barcelonához, és 2004-ig több mint kétszáz meccsen lépett pályára a katalánoknál. Forrás: AFP/Lluis Gene

Luis Enrique nehéz helyzetben veszi át a klubot, hiszen a Barcelona hat év után először egyetlen trófeát sem tudott nyerni a szezonban, és a játékoskeretben is sok mozgás várható. Tíz játékos nyári távozása vehető biztosra: Carles Puyol, Victor Valdés, José Pinto, Cristian Tello, Alex Song, Jonathan Dos Santos, Ibrahim Afellay, Isaac Cuenca, Sergi Roberto és Oier Paredes játékára nem számít a klub.

A Barcelonához közeli források szerint Alexis Sanchez, Javier Mascherano, Cesc Fabregas, Dani Alves, Adriano és Pedro megfelelő ajánlat esetén távozhat, de a klub nem akarja mindenképp eladni őket. Eközben Lionel Messi, Gerard Piqué, Martín Montoya, Xavi, Andrés Iniesta, Neymar, Jordi Alba, Sergio Busquets és Marc Bartra helye biztos a keretben, hozzájuk csatlakozik majd Marc-André Ter Stegen, Deulofeu és Rafinha, miközben Ter Stegen mellé egy másik kapust is vennie kell a klubnak.

A Barcelona évek óta nem állt ekkora átalakulás előtt. Luis Enriquére nagy nyomás nehezedik, mert az előttünk álló szezon vízválasztó lehet a klub közeljövőjének szempontjából. Szinte biztosra vehető, hogy Tata Martino után részben át fogja alakítani a csapat stílusát, ráadásul mindezt egy jelentős részben új kerettel kell majd elérnie, melyben várhatóan több olyan játékos is helyet kap majd, aki nem a Barcelona utánpótlásában nevelkedett.